Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur már a legjobb 16 között van az UEFA-kupában, és csütörtökön az is eldől, hogy a játék nélkül továbbjutott londoniak mellett melyik 15 gárda szerepelhet még a nyolcaddöntőben. A nagy esélyesek közül a címvédő Sevilla FC, a Newcastle United, a Werder Bremen vagy a Paris-SG már szinte páholyban érezheti magát, míg más patinás kluboknak, így a 2005-os győztes CSZKA Moszkvának, a skót Rangers FC-nek vagy a Parma FC-nek alighanem alaposan meg kell küzdenie a továbbjutásért.

A pármaiak például a Serie A-ban kiesésre állnak, és éppen a Sporting Braga elleni első mérkőzés előtt váltottak edzőt - Stefano Pioli helyére Claudio Ranieri került. A Chelsea FC-t és a Valencia CF-et is megjárt szakembernek eddig nem volt sok sikerélményben része a Parma kispadján, hiszen a portugáloktól elszenvedett 1-0-s vereség után a bajnokságban is hasonló arányban kapott ki csapata a Sampdoriától.

Könnyen lehet, hogy a taljánok "beáldozzák" a nemzetközi kupaszereplést annak érdekében, hogy a bajnokságban megmeneküljenek, így aztán például a kisebb sérüléssel bajlódó középpályás, Domenico Morfeo alighanem pihenőt kap. A helyzet kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőttire, amikor a Parma szintén a kiesés ellen küzdött a bajnokságban, és rendre tartalékosan állt ki az UEFA-kupában, de még így is az elődöntőig jutott...

A Parma esélyeit növelheti, hogy a Braga mestere, Rogério Goncalves hétfőn nagy meglepetésre távozott a portugál gárda kispadjáról. Utódja az egykori sokszoros válogatott védő, Jorge Costa lett, aki így edzői pályafutását a nemzetközi porondon kezdheti meg.

A skót Rangers FC számára egy 12 mérkőzésből álló veretlenségi sorozat szakadt meg egy héttel korábban a Hapoel Tel-Aviv ellen, de a glasgow-iak az idegenben szerzett gólnak köszönhetően jó kiindulási helyzetből várhatják a visszavágót. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a sérüléssel bajlódó kulcsemberek (a csapatkapitány Barry Ferguson mellett a svéd védő, Karl Svensson, illetve a középpályás Kevin Thomson tartozik ebbe a kategóriába) közül ki lesz bevethető állapotban, de az mindenképpen bíztató jel a skótok számára, hogy a horvát támadó, Dado Prso ismét a csapat rendelkezésére áll.

A klub a bajnokságban szinte behozhatatlan hátrányban van az ősi rivális Celtic FC-vel szemben, a kupából és a ligakupából pedig már kiesett, így csak az UEFA-kupában javíthat valamit a szezonján. A Glasgow-ban pályára lépő Hapoel Tel-Aviv mellett még egy izraeli együttes okozhat meglepetést, mégpedig a Maccabi Haifa, amely az első felvonásban idegenben ért el gól nélküli döntetlent a 2005-ös győztes CSZKA Moszkva ellen. Az oroszok számára a legnagyobb hátrányt az jelenti, hogy számukra csak márciusban kezdődik el a bajnokság, vagyis idén még csak egy tétmeccset játszottak - az egy héttel ezelőtti találkozót.

A Haifa viszont nélkülözni lesz kénytelen egyik legjobbját, a válogatott csatárt, Yaniv Katant, akinek a hét végi bajnokin csúnyán felszakadt a szemhéja, amit több öltéssel kellett összevarrni. Izgalmas összecsapás várható Blackburnben, ahol a Rovers vendége a német Bayer Leverkusen lesz, amely az első meccset hazai pályán 3-2-re nyerte meg. A gyógyszergyáriaknak tehát akár egy gól nélküli döntetlen is elegendő lenne, de erre kicsi az esély, hiszen a leverkuseniek idén minden meccsükön kaptak gólt, és egy kivételtől eltekintve mindig legalább kétszer zörgették meg a hálójukat.

A hátsó alakzatba mindenesetre visszatér a sérüléséből felépült brazil bekk, Juan, de a vezetőedző, Michael Skibbe is azt hangsúlyozta, hogy csapata nem fog beállni védekezni. Ami az angolokat illeti, náluk a védekező középpályás Aaron Mokoena eltiltás miatt nem játszhat, viszont a rendkívül gólveszélyes balszélső, a norvég Morten Gamst Pedersen felépült sérüléséből, és alighanem ott lesz a kezdő tizenegyben. Az előzetesen szoros párviadalnak ígérkező Ajax Amsterdam-Werder Bremen párosítás alighanem az első 90 percen eldőlt, amikor a brémaiak hazai pályán 3-0-ra nyertek, de a németek a bajnokságban továbbra is szenvednek, az Ajax tehát megpróbálhatja a lehetetlent.

Forrás: EPA

Gabri az amszterdami meccsen nem csaphat össze Diegóval

Igaz, az amszterdamiaknál Gabri és Olaf Lindenbergh eltiltás nem játszhat, Edgar Davids sem bevethető, mivel a kiírásban már szerepelt a Tottenham színeiben, míg Urby Emanuelson, Zdenek Grygera és Thomas Vermaelen sérüléssel bajlódik, így aztán Henk ten Cate az első meccshez hasonlóan megint bedobhat bár tehetséges fiatalt. A tavalyi győztes Sevilla FC számára is laza ujjgyakorlatnak ígérkezik a visszavágó, elvégre az andalúzok az első találkozót idegenben nyerték meg 2-0-ra a Steaua Bucuresti ellen.

A spanyoloknak ugyanakkor nem árt vigyázniuk, mert városi riválisukat, a Real Betist a Steaua az előző kiírásban 3-0-ra győzte le Sevillában - és ez az eredmény most is elég lenne a románoknak a továbbjutáshoz. Ezzel együtt persze kicsi a valószínűsége, hogy a sevillaiak elbukják a párharcot, és edzőjük, Juande Ramos alighanem pihentetni fogja a spanyol góllövőlistát vezető mali támadót, Frédéric Kanoutét, akinek a helyén az orosz Alekszandr Kerzsakov kaphat játéklehetőséget.