Vágólapra másolva!
Sorozatunk legújabb részében egy olyan rekorddal ismertetjük meg olvasóinkat, amelynek elérése közel azonos számban jár örömteli és keserű pillanatokkal. Az alábbiakban ugyanis azokról a klubokról emlékezünk meg, amelyek a legtöbbször estek ki, illetve jutottak fel az élvonalba. Az európai "jojócsapatok" között tíz olyat találtunk, amelyek minimum 20 alkalommal váltottak osztályt hazájuk két legmagasabban jegyzett ligája között. És bár Magyarország kevés labdarúgással kapcsolatos rangsorban áll az élen, az Európa-csúcsot ez esetben egy hazai csapat, a szombathelyi Haladás tartja.

A ranglista kilencedik-tizedik helyén a ciprusi Arisz Limasszol és a skót Morton FC áll, mindkét klub 20-20 alkalommal mozdult az első két osztály között. A szigetországiak ráadásul jelenleg is éppen sorozatban vannak, hiszen 1997 óta megszakítás nélkül minden szezon végén lifteznek egyet, azaz ugyannyiszor váltottak osztályt az elmúlt tíz évben, mint előtte 58 esztendő alatt. A zöld-fehérek jelenleg a 14 csapatos ciprusi élvonal tizedik helyén állnak, azaz úgy tűnik, hogy idén nyáron megőrzik élvonalbeli tagságukat, amely az utóbbi öt próbálkozásuk alkalmával nem sikerült.

A Morton FC-nek (1994 óta Greenock Morton néven szerepel) lassan két évtizede nem volt lehetősége arra, hogy feljebb lépjen a listán. A napjainkban a skót harmadik vonalban szereplő 1874-ben alapított klub legutóbb 1988-ban játszott az élvonalban. Úgy látszik, hogy az egykoron még Tommy Lawtont, Joe Jordant vagy Robert Earnshaw-t felvonultató egyletnek a közeljövőben nincs sok esélye arra, hogy ismét a legjobbak között gyűjtse a pontokat.

Máltai és olasz klubok állnak a lista hetedik-nyolcadik helyén, és jelenlegi szereplésüket figyelve biztosra vehető, hogy a Birkirkara FC (korábban Birkirkara United) és az Atalanta a következő szezonban is hazája élvonalában szerepel, azaz nem törhet a Haladás csúcsára. A bergamóiaknak 1997 óta ez lesz mindössze a második nyaruk, hogy nem kell osztályt váltaniuk. A máltai klubnak az elmúlt másfél évtized nem sok izgalmat tartogatott, a sárga-pirosak inkább a nyolcvanas években voltak aktívak, akkor négyszer jutottak fel és négyszer estek ki.