Vágólapra másolva!
Másfél éves angliai kitérő után Fernando Morientes visszatért Spanyolországba, és a Valencia CF színeiben hétről hétre bizonyítja, hogy még mindig érzi a kaput. A bajnokságban jelenleg 11 találatnál jár, amivel ő a Primera División legeredményesebb spanyol futballistája, és ennek köszönhetően a válogatottba is visszakerült. A Bajnokok Ligájában is eredményes volt ötszor, és a Valencia a legjobb négy közé jutásért a Chelsea FC-vel játszhat majd, miközben a bajnokságban is ott van az élmezőnyben.

- Közelítünk a szezon vége felé, hogy értékelné az idény eddigi történéseit?
- Azt hiszem, nem lehet okunk a panaszra. A remek bajnoki rajt után ugyan voltak problémáink, de ez elsősorban a gárdát sújtó sérüléshullámnak volt köszönhető. Jelenleg csak három pont a hátrányunk a listavezetővel szemben, a Bajnokok Ligájában pedig ott vagyunk a legjobb nyolc között.

- A bajnokság megnyerése reális cél a Valencia számára?
- Természetesen, egy ilyen kaliberű klub nem elégedhet meg azzal, hogy kiharcolja az európai kupaporondon való részvételt. Mindenképpen meg kell próbálnunk az aranyérem megszerzését, hiszen a lemaradásunk behozható.

- A Bajnokok Ligájában korábban már rengeteg sikert ért el, hiszen háromszor megnyerte a Real Madriddal, és az AS Monacóval is döntős volt. Ez a sorozat speciális az ön számára?
- Tény, hogy a BL-ben mindig is jól szerepeltem. A legrangosabb európai kupasorozatnak különleges atmoszférája van, minden mérkőzés előtt hatalmas a várakozás, és a találkozókon nagy a feszültség, arról nem is beszélve, hogy egy jó BL-meccsel az ember rögtön az újságok címoldalára kerülhet.

- Milyen érzés volt a Monaco színeiben továbbjutást érő gólt szerezni a Real Madrid ellen?
- Az a két mérkőzés különleges volt, hiszen a Real futballistája voltam, csak kölcsönben szerepeltem a franciáknál. De a pályán csak azzal foglalkoztam, hogy az a gárda, amelyik mezében kifutottam a gyepre, a lehető legjobb eredményt érje el. Idegenben és hazai pályán is betaláltam a Real kapujába, de nem azért örültem a góloknak, mert a volt klubom ellen értem el őket, hanem azért, mert a csapatom ezzel továbbjutott.

- Az előző szezonban Angliában futballozott, erre az időszakra miként tekint vissza?
- Nagyon örülök, hogy kipróbálhattam magam a Premier League-ben. Úgy éreztem, hogy új tapasztalatokra van szükségem, és a Liverpool FC ajánlata ebből a szempontból a lehető legjobbkor jött. Sajnos nem tudtam beváltani a hozzám fűzött reményeket, és a csapat sem szerepelt úgy, ahogy elvárható lett volna. Másfél év sem volt elég ahhoz, hogy alkalmazkodjak az angol játékstílushoz, illetve az ottani életformához, ezért döntöttem a hazatérés mellett. A Premier League-ben máshogyan futballoznak, mint amihez hozzászoktam, még keményebb, mint ahogyan a televízión keresztül látszik. Ha valami nem működik, akkor úgy gondolom, hogy nem kell erőltetni, és szerencsére a Valencia CF bejelentkezett értem.

- Éveken keresztül futballozott a Real Madridban, azok voltak pályafutásának legszebb évei?
- Eddigi karrierem során egyik klubnál sem éreztem rosszul magam, de tény, hogy a legnagyobb sikereimet a Realnál értem el. Nagyobb szép emlékeim vannak az ott eltöltött időről, és rengeteg barátot szereztem a királyi klubnál.

- Elég jól ismeri a Realt, mit gondol, mi az oka a bukdácsolásuknak ebben a szezonban?
- Rövid idő alatt nagyon sok változás történt a klubnál, és ez még egy ilyen nagy egyesületet is megvisel. Azt hiszem, a legjobbat egy kis nyugalom tenne a Realnak, mind a pályán, mind a vezetőségnek. Talán furcsának hangzik, de a klubházban történtek mindig hatással vannak a játékosok teljesítményére.

Forrás: MTI

A Mór Zanetti és Cambiasso között az Inter elleni BL-nyolcaddöntőn

- Mostanában ismét szerepel a válogatottban. A spanyol nemzeti csapatban rengeteg a kiváló futballista, de a nagy sikerek mégis elmaradnak...
- A hispán futballisták valahogy képtelenek megismételni a klubjukban mutatott remek teljesítményt a nemzeti tizenegyben. Mindenki úgy beszél erről, mintha ez csak mostanában lenne jellemző, de ez a múltban is így volt, visszatérő problémáról van szó. Szóvel szerint nem érdemes Európa-bajnoki címről vagy világbajnoki aranyról beszélni, már csak azért sem, mert az aktuális viadalra, a 2008-as Európa-bajnokságra is nagyon nehéz lesz kijutni. Más kérdés, hogy személy szerint én nem szeretek krízisről vagy kudarcról beszélni, ha úgy érzem, hogy mindent megtettem a cél elérése érdekében. Ha az ember a maximumot kiadja magából, de így is vannak nála jobbak, akkor el kell fogadni a dolgot, és gratulálni kell az ellenfélnek, akármennyire is fájdalmas dolog ez a saját maga vagy a szurkolók számára.

- Még mindig csalódott, hogy nem vitték ki a 2006-os világbajnokságra?
- A keret kihirdetésekor biztos voltam benne, hogy én is utazhatok, így aztán nagy csalódásként éltem meg. De a játékosnak mindig el kell fogadnia az edző döntését, nem rajtam múlott a dolog, így nem tehettem mást, mint hogy a többi szurkolóval együtt otthon néztem a mérkőzéseket, és szorítottam a csapatért.

Interjú: www.uefa.com