Vágólapra másolva!
Az elmúlt szezonban a kontinens gólkirályának járó aranycipőt megkaparintott Luca Toni meglehetősen későn érő típus, hiszen 23 esztendős korában még a másodosztályban szerepelt, most, 30 évesen viszont már a világ legjobb csatárai között tartják számon. A Serie A legutóbbi idényében 31 góllal lett gólkirály, az elmúlt nyáron pedig világbajnok lett.

Toni 1977. május 26-án született egy kis északolasz faluban, Pavullo nel Frignanóban. Édesapja, Gianfranco szobafestő-mázolóként kereste kenyerét, édesanyja, Valeria pedig egy iskolában dolgozott kisegítőként. A kis Lucáról nagyon hamar kiderült, hogy remek a gömbérzéke, így szülei le is vitték a Serramazzoni nevű helyi egyesületbe, ahol hősünk megismerkedett a sportág alapjaival.

Nem sokkal később már a környék leghíresebb klubjához, a Modena FC-hez járt edzésre, amely gyorsan le is igazolta Tonit. Lucának gyermekként nem volt könnyű dolga, hiszen az iskolába és a fociedzésre is meglehetősen sokat kellett buszoznia.

Már válogatott játékosként így emlékezett azokra az időkre: "Pavullóba jártam iskolába. Reggel felszálltam a buszra, aztán délután hazajöttem. Szinte meg sem álltam otthon, csak felkaptam a sporttáskámat és valami ennivalót, aztán mentem vissza a buszmegállóba, hiszen sietnem kellett az edzésre, Modenába, ahonnan csak este értem haza. Elég nehéz időszak volt, de mindig az volt az álmom, hogy futballista legyek, és az álmokért bizony meg kell szenvedni."