Vágólapra másolva!
A címvédő vereségével indult a 29. forduló a spanyol labdarúgó-bajnokságban, a Barcelona ugyanis 1-0-ra kikapott Zaragozában. A folytatás is meglepő volt, mert a kiesés elől menekülő Bilbao 1-0-ra legyőzte a Chelsea elleni BL-visszavágóra készülő Valenciát.

Volt miért törlesztenie a Zaragozának a Barcával szemben, hiszen az őszi fordulóban 3-1-re nyertek a katalánok, akik a Király-kupából is kiejtették az aragóniaiakat, pedig akkor a visszavágót hazai pályán előnyből várhatta Víctor Fernández csapata.

Elszántan is kezdett a Zaragoza, a jobbhátvéd Diogo vágott ki nagy szólót, amit mutatós lövéssel zárt le, de Victor Valdés nagyot védett. Az első Barca-helyzetre a 23. percig kellett várni, akkor Messi kapta a labdát a 16-osnál, bemutatott egy cselt, aztán ballal elvállalta, de César hárított.

Egy másik argentin, D'Alessandro veszélyeztetett a túloldalon, lapos szabadrúgással próbálta meglepni Valdést, aki résen volt, és kitolta a labdát. A 30. percben Sergio García már a hálót is megzörgette, de csak kívülről, az oldalhálóban kötött ki az újabb hazai próbálkozás.

D'Alessandro beadásánál Gabriel Milito Puyolt megelőzve küldte centikkel a jobb sarok mellé a labdát, Ronaldinho szabadrúgásból jóval gyengébben célzott, három-négy méterrel szállt el a labda a bal felső mellett.

A fordulás után a vendégeké volt az első kapuralövés, Ronaldinho játszotta meg a jobb oldalon zárkozó Giulyt, aki nehéz szögből is rászúrta, de Césarnak nem okozott gondot a rövid sarokra tartó löket.

D'Alessandro jóval nagyobb helyzetből még a kaput sem találta el, de aztán javított az 57. percben, amikor Oleguer és Thuram kíséretében adott be balról, középen pedig Diego Milito Puyolt megelőzve pont annyira ért be a labdába a cipője orrával, hogy az becsorgott a kapuba.

Deco válaszolhatott volna, de közeli balos bombáját César bravúrral kipaskolta a léc alól. A 74. percben Van Bronckhorst beadása után középen többen is elvétették a felpattanó labdát, ami Messi elé került, aki ballal négy méterről a gólvonalon tömörülő védőkbe vágta a labdát, ami még visszakerült Gudjohnsen elé, de az izlandi egy becsúszó hazai játékostól zavarva elhibázta az ajtó-ablak ziccert.

A másik szombati találkozón a Chelsea elleni BL-visszavágóra készülő Valencia Villa és Joaquín nélkül kezdett Bilbaóban, ami meg is látszott a csapat támadójátékán, mert kapura veszélytelen volt a vendéggárda. A baszkok ugyanakkor bevették a Canizarest helyettesítő Butelle kapuját, Etxeberria adott be jobbról, ahol Gabilondo szenzációs mozdulattal, sarokkal továbbított a jobb sarokba.

A szünetben aztán beszállt Villa, aki egyből egy veszélyes szabadrúgással nyitott, majd ő állt a legközelebb az egyenlítéshez, amikor egy kötény kiosztása után 19 méterről lágyan a lécre emelt. A hajrában hiába pattogott a labda szinte végig a hazai kapu előtt, a Bilbao hősiesen védte az eredményt, és nagyon fontos győzelmet aratott.

Primera División, 29. forduló:
Zaragoza - Barcelona 1-0 (0-0)
gól:
D. Milito (57.)

Athletic Bilbao - Valencia 1-0 (1-0)
gól: Gabilondo (27.)

Nehéz dolga lesz a Barcának Zaragozábanhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20070406ketderbi.html?pIdx=3