Vágólapra másolva!
A Bundesligában légióskodó magyar labdarúgók közül eddig ebben a szezonban Huszti Szabolcs kapta a legtöbb lehetőséget, és egyben ő a legeredményesebb honfitársunk is a Bundesligában. Csapata azonban meglehetősen hullámzóan szerepel, és az utóbbi időben alaposan visszaesett - de még mindig előkelőbb helyen áll, mint a legutóbbi bajnokságban.

A hannoveri vezetőség a klub 2002-es feljutása óta valahogy mindig túlságosan merész célkitűzéseket határozott meg a csapat számára. Az egyesület ambíciózus elnöke, Martin Kind szerette volna, ha a gárda kijut a nemzetközi porondra, ezzel szemben a Hannover egyszer sem tudott az első nyolc közé kerülni. Tavaly nyáron aztán mintha tanultak volna a korábbiakból, mert ezúttal nem volt téma az európai kupaszereplés, a cél az első tíz közé kerülés volt.

Ehhez persze az is hozzájárult, hogy az erősítések nem tűntek komolynak: az izlandi Heidar Thorvaldsson, a szlovák Erik Jendrisek, vagy a másodosztályból szerződtetett Timo Nagy "sötét lónak" számított, és az is nagy kérdés volt, hogy a francia FC Metztől megvett Huszti Szabolcs mire lesz képes, egyedül a holland Arnold Bruggink leigazolása tűnt nagy fogásnak. Ráadásul ott volt a világbajnoki bronzérmes középhátvéd, Per Mertesacker körüli hercehurca: a válogatott bekket a Werder Bremen csábította, és a transzfer csak közvetlenül a bajnoki rajt előtt valósult meg - a védőért az ugyanazon a poszton bevethető Frank Fahrenhorstot kapta meg a klub.

Peter Neuruer edző az első fordulóban pontosan azt a három új igazolást küldte a pályára a kezdők között, akiktől a legtöbbet várták, de a csapat hazai pályán 4-2-re kikapott a Werdertől, majd a következő két összecsapását is elbukta. Az Alemannia Aachen elleni kudarcot követően a vezetőség rögtön krízistanácskozást hívott össze, de elvetették a tréner menesztésének lehetőségét - hogy aztán pár nappal később maga Neururer mondjon le. Ez a húzás meg is lepte az elnökséget, de gyorsan sikerült megoldást találni, még ha az nem is volt olcsó: a hannoveriek ugyanis elcsábították az Aachen mesterét, Dieter Heckinget, akiért közel egymillió eurós lelépési díjat kellett fizetni.

A választás elsősorban azért esett éppen rá, mert Hecking a kilencvenes években a Hannover futballistája volt - és persze aacheni edzőként végzett munkája sem volt mellékes. A negyedik fordulóban mindenesetre már ő irányította a hannoverieket, és a gárda meg is szerezte első győzelmét, de egy ideig úgy tűnt, hogy ez csak pillanatnyi fellángolás volt, elvégre a következő hat összecsapáson megint nem tudott nyerni az együttes. Aligha gondolta volna bárki is, hogy a negatív sorozat a 11. fordulóban fog megszakadni, hiszen a Hannover akkor a Bayern München vendége volt. Az együttes azonban 1-0-ra győzött az Allianz Arenában, és a három pontot érő találatot Huszti szerezte.

Ez a diadal új lendületet adott a csapatnak, amely a hat hátralévő őszi meccséből hármat megnyert, és a téli szünetet már a 11. helyen várhatta - idén pedig folytatta remeklését. A brémaiaktól ugyan megint kikapott a gárda, de ezt egy ötmeccses veretlenségi sorozat követte, amelyből a hannoveriek ráadásul négyszer győztesen vonultak le a pályáról, és ezen az öt találkozón az együttes 16 gólt ért el. Fel is jött a hetedik helyre, és a vérmesebb drukkerek már-már a nemzetközi porondról kezdtek beszélni, ám a hullámvasút ismét megindult lefelé: legutóbbi hat összecsapásán mindössze két pontot gyűjtött be a Hannover, és így visszaesett a 11. pozícióba, ráadásul a kieső helyektől is csak ötegységnyire van.

Forrás: EPA

Mindez azért érdekes, mert a csapaton belül túl nagy változások nem történtek. Hecking még az ősszel átállt az elődje által favorizált 4-4-2-es taktikáról a 4-5-1-re, és a személyi összetétel is nagy vonalakban állandónak mondható. A két védekező középpályás általában Hanno Balitsch és Altin Lala (utóbbit néha a bolgár Csavdar Jankov váltja), a jobb oldalon rendszerint Jan Rosenthal, a balon pedig szinte mindig Huszti játszik. Az irányító középpályás posztján megfordult ugyan Jirí Stajner és Jankov is, de az utóbbi hetekben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Hecking Bruggink mellett tette le a voksát.

A középcsatár pozíciója viszont kifejezetten problémás: az ősszel nem volt kérdés, hogy Thomas Brdaric játszik ebben a szerepkörben, azonban ő a télen megsérült, meg kellett operálni a térdét, és az idén még nem lépett pályára. Hecking próbálkozott Stajnerrel, Thorvaldssonnal és az iráni Vahid Haszemjannal is, de egyikük sem vált be igazán: tavasszal erről a posztról egyetlen hannoveri gól sem született (Stajner kétszer ugyan betalált, de mindkétszere csereként beállva, középpályásként). Még leginkább Haszemjannal lehettek elégedettek, hiszen négy gólpasszt azért adott az idén, de a centertől elsősorban a gólokat várják.

Nem csoda, hogy a klub a következő idényre elsősorban egy gólerős középcsatárt szeretne igazolni, a kiszemelt az angol másodosztályú Birmingham Cityben futballozó finn Mikael Forssell. Addig azonban a hannoveriek nem kezdhetnek semmilyen tárgyalásba, amíg be nem biztosítják az élvonalbeli tagságot - ehhez pedig végre megint nyerni kellene. A következő körben a sereghajtó Borussia Mönchengladbachot fogadják, a lehetőség tehát adott, hogy Husztiék ismét meginduljanak felfelé.

www.global-soccer.eu