Vágólapra másolva!
A listavezető Manchester United 0-2-ről fordítva nyert 4-2-re az Everton otthonában az angol labdarúgó-bajnokság 36. fordulójában, s mivel üldözője, a címvédő Chelsea csak döntetlent játszott a vendég Boltonnal, öt pontra nőtt az előnye. Mindkét sztárcsapat három meccset játszik még a PL mostani idényében, egyet ezek közül éppen egymás ellen. A Bundesligában ismét kikapott a Bayern - ezúttal hazai pályán a Hamburgtól -, így szinte biztos, hogy tizenkét év után lemarad a Bajnokok Ligájáról.

Válogatott krimiírók nem tudnának izgalmasabban közelíteni a végkifejlethez, mint amilyen hajrának tanúi lehetünk idén a Premier League-ben. A Bajnokok Ligája döntőjétől egyaránt már csak egy lépésre álló, s az FA-kupa fináléjában idén még szintén randevúzó Manchester United és Chelsea a bajnoki címért is rendkívül kiélezett harcot vív egymással, melynek legújabb állomásaként mindkettőjüknek egy szintén nemzetközi kupaszereplésre pályázó csapattal kellett megküzdenie a 36. fordulóban.

A játéknap előtt hárompontos hátrányban lévő Chelsea trénere, José Mourinho ehhez képest igencsak tartalékosan küldte pályára csapatát a Bolton Wanderers ellen, a Liverpoolt 1-0-ra legyőző tizenegyből hatan kimaradtak, többek között Lampard, Joe Cole és Drogba is a kispadon kezdett (igaz, később mindhármukat játékba dobta a portugál mester). Persze a Kékeknek minden okuk megvolt a magabiztosságra, hiszen a legutóbbi 22 bajnokijukat veretlenül abszolválták, a Stamford Bridge-en pedig 60 meccs óta, azaz több mint három éve nem találtak legyőzőre.

De minden sorozat megszakad egyszer, gondolthatta Anelka, aki kétszer is Cech kapuja felé terelte a labdát az első negyedórában, a londoni szurkolókkal mégis madarat lehetett volna fogatni, hiszen előttük sem maradhatott titok, hogy a Manchester hátrányba került Liverpoolban. Nem sokra rá aztán nekik is át kellett érezniük riválisuk helyzetét: a 19. percben egy jobbról érkező labda Kalouról Michalik elé pattant, az angol élvonalban ezen a meccsen debütáló játékos pedig élt a lehetőséggel, és vezetéshez juttatta a Boltont.

Pontosan három percig tartott a szlovák védő dicsősége, a másik oldalon egy szintén bal oldali beadás után ugyanis felcserélődtek a szerepek, Kalou megelőzte, és fejesgóllal egyenlített.

Magához tért a Chelsea, Jaaskelainennek előbb saját védője ügyetlen labdaérintését, majd a korábban távolról is próbálkozó Sevcsneko szép perdítését kellett védenie, ettől aztán úgy belejött a mozgásba, hogy egy Chelsea-szöglet után még az árnyékra is kivetődött, Essien azonban nem találta el az üres kaput. A finn kapus viszont kicsit megijedhetett a hibájától, a következő Chelsea szögletnél ugyanis már lecövekelt a gólvonalon, Kalou így megint fejelhetett, a menteni igyekvő Tal fejbúbjáról a keresztlécre, majd Jaaskelainen lábára, onnan pedig a hálóba pattant a labda.

Az 54. percben Tal ismét az utolsó előtti labdaérintésével tűnt ki, de micsoda különbséggel: a védők mögé ívelt szabadrúgására a berobbanó Davies fején ért célba, a labda pedig a lemaradó Cech hálójában kötött ki.

Természetesen rohamozott a győzelemért Chelsea, de Kalou és Drogba is lecsúszott a gólról. A boltoniak hátát a hajrában már feltörte a háló, amivel el is érték céljukat, és pontot szereztek a Stamfordon, míg a címvédő egy jókora lépéssel távolabb került attól, hogy a bajnokság után is ezzel a névvel illethessük.

A forduló előtt hárompontos előnnyel vezető Manchester a Milan-meccshez hasonlóan a Goodison Parkban is kényszerből felforgatott védelememmel volt kénytelen játszani, ennek ellenére Sir Alex Ferguson is bizott kerete erejében annyira, hogy legnagyobb sztárját, Cristiano Ronladót pihentesse a BL-visszavágó előtt. A skót szakember azonban mindössze egy félideig lehetett ilyen nagyvonalú, a szünetben ugyanis Stubbs 12. percben szerzett, Carricken megpattanó szabadrúgásgóljával vezetett az Everton, amely ráadául összeszedettebben is futballozott az ötlettelenül, és helyenként szétszórtan játszó Vörös Ördögöknél.

Rooney ugyan fel-feltűnt a liverpooli kapu előtt, ám a gólon kívül a legnagyobb helyzet is a hazaiak előtt adódott, amikor is Lescott még harmadik percben közelről a felső lécre fejelte a labdát.

Az 50. percben Fernandes bombagóljával ráadául már 2-0-ra vezetett a pályaválasztó, az utolsó fél órában azonban a Manchester feltámadása - és az Everton párhuzamos összezuhanása - elég volt ahhoz, hogy mégis vendégek nyerjék meg két góllal a meccset. A 61. percben egy manchesteri szöglet után Turner pottyantotta a labdát O'Shea elé, aki egyből a hálóba passzolt, hat perc múlva pedig ugyanezt tette Phil Neville is, a hazaiak csapatkapitánya talán egy pillanatra időcsapdába került, mindenestre öngóllal egyenlítette ki az állást.

A 78. percben Rooney pazar csel után a az ötös bal sarkától a hosszúba helyezett, majd a ráadás perceiben gólpasszt adott, Eagles pedig látványos találattal ünnepelte meg élete első PL-meccsét. 4-2-re nyert a listavezető, amelynek öt pontra duzzadt előnyébe így akár már az is belefér, hogy május 9-én kikapjon a Chelsea-től.

A fentiek ismeretében (is) nagyon könnyen lehet, hogy a Premier League utolsó három fordulója nem a bajnoki címért folytatott küzdelemről, hanem az elképesztően izgalmas kiesés elleni harctól lesz hangos, a 36. fordulóban ugyanis folytatta a bentmaradásért folytatott heroikus küzdelmét a West Ham: a két hónappal ezelőtt gyakorlatilag kilátástalan helyzetben lévő Kalapácsosok ezúttal a Wigan vendégeként nyertek 3-0-ra, így már csak rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően vannak kieső pozícióban.

Ugyancsak nagyot lépett a következő szezonbeli élvonalbeli tagság felé az újonc Sheffield United is, amely 1-0-ra verte a már korábban kiesett Watfordot. A hátsó régió csapatainak csatározásából ezúttal - persze a Wigan mellett - a Charlton jött ki a legrosszabbul: Alan Pardew tanítványai sima vereséget szenvedtek Blackburnben, helyzetük a bentmaradást tekintve azonban még közel sem reménytelen.

A sótlan középcsapatok manchesteri csatáját az Aston Villa nyerte a City vendégeként, míg a Portsmouth első félidei jó játékénak köszönhetően 2-1-re verte a gyakorlatilag B csapattal felálló Liverpoolt.

A Tottenham idegenben 3-2-re győzött a Riverside-on a Boró vendégeként: Martin Jol csapata továbbra sem tett le arról, hogy saját jogon harcolja ki a jövő évi UEFA-kupa-szereplést (amire meg is van minden esélye, hiszen az eddig egy meccsel kevesebbet teljesítő Spurs a vesztett pontokat tekintve ötödik a tabellán).

Premier League, 36. forduló:
Chelsea - Bolton Wanderers 2-2 (2-1)
gól:
Kalou (22.), Jaaskelainen (34., öngól), illetve Michalik (19.), Davies (54.)

Everton - Manchester United 2-4 (1-0)
gól:
Stubbs (12.), Fernandes (50.), illetve O'Shea (61.), P. Neville (68., öngól), Rooney (79.), Eagles (93.)

Portsmouth - Liverpool 2-1 (2-0)
gól:
Mwaruwari (27.), Kranjcar (32.), illetve Hyypiä (59.)

Blackburn Rovers - Charlton Athletic 4-1 (0-0)
gól:
Roberts (60.), Hreidarsson (78., öngól), Veijeany (80.), Derbyshire (83.), illetve Bent (71.)
kiállítva: Thatcher (63., Charlton)

Manchester City - Aston Villa 0-2 (0-1)
gól:
Carew (24.), Maloney (75.)

Middlesbrough - Tottenham Hotspur 2-3 (0-1)
gól:
Viduka (66.), Pogatetz (89.), illetve Keane (12., 83.), Berbatov (47.)

Sheffield United - Watford 1-0 (1-0)
gól:
Powell (43., öngól)

Wigan Athletic - West Ham United 0-3 (0-1)
gól:
Boa Morte (29.), Benayoun (57.), Harewood (85.)