Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb szereplés ellenére is meglepetést okozott, hogy a Manchester City a szezon végeztével menesztette szakvezetőjét, Stuart Pearce-t, aki Angliában nagy tiszteletnek örvend, és a nyári U21-es Eb-n a korosztályos válogatottat irányíthatja majd. A klub a hírek szerint egy nemzetközileg elismert, külföldi edzőt szeretne a kispadra csábítani, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kiszemelteknek nem nagyon fűlik a foguk a Premier League középmezőnyéhez.

Amióta a City 2002-ben feljutott a legjobbak közé, a nyolcadik helynél egyszer sem tudott előrébb végezni, Pearce első teljes idényében pedig a 2005-2006-os pontvadászatban a 15. pozíciót szerezte meg az együttes.

A nemrég véget ért bajnokság előtt az egyesület nem vitte túlzásba a költekezést, ám így is nemzetközileg elismert, válogatott labdarúgók érkeztek, ami alapján a szurkolók joggal várhatták, hogy legalább a középmezőny első felében végez majd a csapat. Az új szerzemények azonban szinte kivétel nélkül csődöt mondtak (Dietmar Hamann, Ousmane Dabo és Andreas Isaksson rengeteget volt sérült, DaMarcus Beasley, Bernardo Corradi vagy Hatem Trabelszi teljesítménye pedig elmaradt a várakozástól), így aztán az együttes leginkább a 12. hely környéként tanyázott.

A téli átigazolási időszakban a mester megpróbált tovább erősíteni, de csupán a balhátvéd Michael Ballt sikerült megszereznie, az első számú célpont, a csatársorba szánt egyiptomi Mido az utolsó pillanatban maradt a Tottenhamben. Nem csoda, hogy Pearce leginkább egy támadót akart venni, hiszen ez volt az részleg, amely a leggyengébb volt a csapaton belül. Mido helyett végül a belga Émile Mpenzát szerezte meg a City, köszönhetően annak, hogy neki nem volt klubja, így az átigazolási időszakon kívül is lehetett szerződtetni.

Ő így a bajnoki hajrában tíz találkozón szerepelt, és ezeken három gólt ért el - ugyanannyit, mint a több mint kétszer annyi összecsapáson szerepelt Corradi vagy Darius Vassell, és csak eggyel kevesebbet, mint Georgiosz Szamarasz. Az együttes házi gólkirálya a középpályás Joey Barton lett, aki sokáig a csapatkapitányi karszalagot is hordta, de neki a fegyelemmel voltak problémái: ő kapta a legtöbb sárga lapot a gárdából a szezon során, és egyszer ki is állították.

Ez persze még mindig nem lett volna olyan nagy probléma, de Barton az edzésen sem tudta visszafogni magát, és egy kisebb veszekedést követően hátulról leütötte saját klubtársát, Ousmane Dabót, aki eszméletlenül terült el. A francia középpályás fel is jelentette Bartont, akire rendőrségi eljárás vár, és természetesen a klub is eltiltotta. Az utolsó két bajnokin már nem is lépett pályára, a City mindkettőt elveszítette, és így végül 14. lett - ami egy hellyel jobb, mint a tavalyi szereplés, de erre aligha büszkék a gárdánál.

Arra pedig végképp nem, hogy a klub új negatív csúcsot állított fel, korábban ugyanis az angol élvonalban sohasem fordult elő, hogy egy csapat ilyen kevés találatot szerzett volna egy szezon alatt hazai pályán. A manchesteriek 17 otthoni találkozón csak tíz alkalommal találtak be - a korábbi rekordot a Woolvich Arsenal tartotta 11 góllal még az 1912-13-as szezontól. Pearce azonnali menesztése ezzel együtt is váratlanul érte a közvéleményt, bár tény, hogy a szakember korábbi nagy tekintélyét alaposan aláásta a legutóbbi két idénnyel.

Maga a menesztett tréner is értetlenül állt a döntés előtt, a Manchester Evening Newsnak adott nyilatkozatában ki is fejtette, hogy miért érzi úgy, hogy nem kapta meg a megfelelő lehetőséget: "Az elődöm körülbelül ötvenmillió fontot költhetett új focistákra, nekem spórolnom kellett, könnyen lehet viszont, hogy az utódom is legalább ötvenmillióval gazdálkodhat". Utóbbi szituáció akkor állhat elő, ha a várakozásnak megfelelően a Manchester City is új tulajdonos kezébe kerül a nyáron, ennek pedig igen nagy az esélye, hiszen két befektetői csoport is érdeklődik: az egyiket a klub egykori focistája, az időközben sikeres üzletemberré vált Ray Ransom vezeti, a másik pedig a volt thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra nevéhez fűződik.

Forrás: EPA

Thaksin Shinawatra nem mondott le a klub megszerzéséről

A Manchester Cityt mindenesetre az utóbbi napokban több neves, külföldi edzővel is kapcsolatba hozták, szóba került Ronald Koeman, Louis van Gaal, Gerald Houllier vagy Claudio Ranieri neve is - azonban az első három rögtön cáfolta, hogy elhagyná jelenlegi egyesületét, Ranieri pedig kijelentette, hogy egyáltalán nincs kapcsolatban a manchesteriekkel.

Nem csoda, hogy a klub kispadja jelenleg nem nagyon vonzó a külföldi, de még a hazai trénerek számára sem (hiszen a Wigan Athletictől távozott Paul Jewell, vagy a Derby County mestere, Bill Davies is határozottan cáfolta, hogy Manchesterbe tartana), elvégre egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a keret jelentősen meggyengül: Barton szinte biztosan távozik, akárcsak az alapembernek számító Sylvain Distin, és a klub nem tart igényt Beasley, Trabelszi, Trevor Sinclair vagy éppen Stephen Jordan szolgálataira sem. Ha a tulajdonosváltás megtörténik, akkor más lesz a helyzet, de addig a Manchester City jövője nem tűnik bíztatónak.

www.global-soccer.eu