Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójára maradt két kérdésre is megszületett a válasz: a Lazio veresége ellenére harmadik helyen végzett, míg az Ascoli és a Messina mellett a Catania ellen elszenvedett kudarca miatt a Chievo búcsúzik az élvonaltól. A római alakulat a bennmaradásért küzdő és sikerével célját elérő Siena otthonában maradt alul, de a szintén a kiesés elkerüléséért harcoló Reggina is nyert hazai pályán a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan ellen, így nem változott a Lazio és a Milan sorrendje. A bennmaradásért folytatott harcban érintett csapatok közül egyedül a Chievo kapott ki, így a veronai együttes búcsúzott a Serie A-tól. A Primera Divisiónban a Sevilla 3-1-re legyőzte a Zaragozát, s ezzel versenyben maradt az aranyéremért zajló csatában: a Real Madrid és a Barcelona mögött két ponttal van lemaradva az UEFA-kupa-győztes együttes.

Forrás: [origo] A nap sportképe: Gólt lőttem a BL-győztesnek!

Amellett, hogy a bronzérem sorsáról döntött, elsősorban a kiesés elől menekülő ötösfogat küzdelme miatt volt izgalmas az olasz bajnokság utolsó fordulója. A versenyfutás izgalmait nagyban fokozta a végső körre eső párosítás is, hiszen a Reggina-Milan és a Siena-Lazio meccseken a két bronzesélyes látogatott két kiesőjelölthöz, míg a Catania-Chievo klasszikus bentmaradási rangadót ígért és hozott.

Ez utóbbi meccs ki-ki jellege a másik három találkozó alakulását figyelve ugyanis mindinkább kicsúcsosodott, a Siena, Reggina és a már biztos UEFA-kupás Empolit fogadó Parma is már az első félidőben vezetést szerzett - egyben választ kaphattunk arra a kérdésre is, mennyire fontos egy BL-arany után egy olasz bajnoki bronz: a Milan szerdai csapatából ezúttal csupán Pirlo volt ott a kezdőben...

A cataniai stadion betiltása miatt Bolognában rendezett, zuhogó esőben kezdődő összecsapáson annál nagyobb hőfokon égtek a csapatok, ennek első jelét már a 2. percben láthattuk, amikor is Sardo lövése előbb kijött Squizziről, majd a hatalmas lendülettel, csúszva érkező Lucenti valósággal letarolta a kapust, percekig állt a játék ápolás miatt. Aztán alighogy újraindult, újra orvosok futottak a pályára: a másik oldalon Sardót véletlenül saját csapattársa rúgta fejbe.

A 9. percben Pantanelli mutatta be a mérkőzés bravúrját, Brighi löketét ütötte szögletre, majd Mantovani fejelt öt méterről csúnyán a kapu fölé. A 17. percben Semioli emelése csak centikkel kerülte el a kaput, ám hiába volt több helyzete a Chievónak, a 25-26. percben alig már tudta kirúgni a labdát a saját tizenhatosáról. Más kérdés, hogy a szicíliaiak a legnagyobb ziccerből sem találták el a kaput.

Az 50. percben a hátulról ugyancsak kínzott Marcolini lába volt bántóan pontatlan, ennek ellenére ekkor már egyre nagyobb fölényben játszott a Catania. Ez a 65. percben érett góllá, Rossini egy jobb oldali beadást fejelt a jobb alsó sarokba.

Három perc múlva Obinna a "hazai" szurkolók torkára fagyaszthatta volna az ünnepelést, de tíz méterről, százszázalékos helyzetből a kapu fölé durrantott.

A Catania ellenben a 80. percben biztosította a bentmaradását, Squizzi mellényúlt egy jobbról érkező labdának, a csereként beállt Minelli pedig az üres kapuba továbbított.

A veronaiak előtt ugyan felcsillant még egy reménysugár, a Lazio ugyanis tizenegyesből egyenlített Sienában, a hazaiak azonban öt perccel a vége előtt ismét megszerezték a vezetést, így a Messina és az Ascoli mellett a Chievo búcsúzott az élvonaltól.

Forrás: EPA

Modibo Diakite (j) és római társai kikaptak Sienában, de mégis nyertek, hiszen a 2-0 ellenére a dobogón végzett a Lazio

A Fiorentina otthonába látogató Sampdoriában ismét játéklehetőséget kapott Koman Vladimir. A magyar játékos az 54. percben lépett pályára, három perc múlva melléfejelte Quagliarella beadását. A mérkőzést 5-1-re nyerték a firenzeiek. A Roma-Messina meccsen még ennél is több gól esett, a 4-3-as hazai diadalból Totti két góllal vette ki a részét, amivel élre állt az európai Aranycipőért zajló versenyben, ám a Real Madridban játszó Van Nistelrooy még megelőzheti. A Farkasok csapatkapitánya a 26 találattal pályafutása első gólkirályi címét nyerte el. A pontrekorddal (97) bajnok Internazionale otthon 3-0-ra győzött a Torino ellen.

Serie A, 38. (utolsó) forduló:
AS Roma - Messina 4-3 (2-1)
gól: Totti (10., 73.), Mancini (19.), Rosi (84.), illetve Rigano (10., 58.), Cordova (75.)

Ascoli - Cagliari 2-1 (1-1)
gól: Soncin (18.), Paolucci (79.), illetve Mancosu (14.)

Catania - Chievo 2-0 (0-0)
gól: Rossini (65.), Minelli (80.)

Fiorentina - Sampdoria 5-1 (2-1)
gól: Mutu (5.), Montolivo (36.), Pazzini (48.), Reginaldo (72., 90.), illetve Quagliarella (40.)

Internazionale - Torino 3-0 (1-0)
gól: Materazzi (12., 11-esből), Maicon (59.), Figo (67., 11-esből)

Livorno - Atalanta 4-2 (1-0)
gól: Lucarelli (45., 56., utóbbit 11-esből), Morrone (47.), Paulinho (85.), illetve Zampagna (51.), Bombardini (65.)

Parma - Empoli 3-1 (2-1)
gól: Muslimovic (8.), Budan (16.), Gasbarroni (88.), illetve Saudati (28.)

Reggina - AC Milan 2-0 (1-0)
gól: Amoruso (8.), Amerini (67.)

Siena - SS Lazio 2-1 (1-0)
gól: Maccarone (23., 11-esből), Negro (85.), illetve Rocchi (73., 11-esből)

Udinese - Palermo 1-2 (1-1)
gól: Sivok (21.), illetve Caracciolo (14.), Corini (71.)