Vágólapra másolva!
A 2006-ban világbajnokságot nyert olasz válogatott Gianluca Zambrotta tavaly nyáron az FC Barcelonába igazolt, és a szezon második felében már azt nyújtotta a katalán együttesben, amit a szurkolók vártak tőle. A bajnoki cím elvesztése után a sokoldalú védő nagyon bízik benne, hogy a következő szezonban a Barca visszavághat a Real Madridnak.

- A spanyol bajnoki címért folytatott küzdelem rendkívül drámai volt. Milyen érzés volt ezt vesztes félként megélni?
- Az egész csapat nagyon csalódott, hiszen mi is tudjuk, hogy a bajnoki címet mi engedtük ki a kezünkből. Az utolsó hetekben személy szerint kiváló formában éreztem magam, és úgy érzem, hogy jól ment a játék, így aztán különösen motiváltan várom a következő idényt, ahol reményeink szerint visszaszerezhetjük az aranyérmet.

- A bajnoki cím Fabio Capellóé lett. Hogyan hasonlítaná őt össze Frank Rijkaarddal?
- Ami Rijkaardot illeti, azt hiszem, kölcsönösen tiszteljük egymást, és a keretben minden játékosnak kiváló a kapcsolata vele, mind szakmai, mind személyes szempontból. Rijkaard mindig megpróbálja megérteni a focistáit. Nincsen könnyű dolga, hiszen rengeteg kiváló labdarúgó dolgozik a keze alatt, de mindenkit nem küldhet egyszerre a pályára. Kiváló edző, akárcsak Capello, akivel két szezonon keresztül dolgoztam együtt, és soha semmilyen problémám nem volt vele. Ő igazi profi, és nagyra tartom, de jobban örültem volna, ha a Real Madridnál nem ilyen sikeres.

- Ez volt az első szezonja légiósként. Milyen új tapasztalatokat szerzett Barcelonában, illetve Spanyolországban?
- A környezetváltás jó döntés volt, nem csak a pályán, hanem az azon kívül szerzett élmények miatt is. A külföldi tapasztalatoknak köszönhetően emberként és játékosként is fejlődtem.

- Az olasz lapokban kapcsolatba hozták már az AC Milannal, az Interrel és a Juvéval is. Mi az igazság ezekből a pletykákból?
- Egyszerre minden és semmi. Jelenleg kiválóan érzem magam Barcelonában, és maradni szeretnék, hogy a következő szezonban még jobb eredményeket érjünk el. Remélem, hogy visszavághatunk a Real Madridnak a bajnokságban vagy a Bajnokok Ligájában. A szezon elején még nem voltam csúcsformában, elsősorban a világbajnokság okozta fáradtság miatt, és csak lassan jöttem bele a játékba, vagyis van hová fejlődnöm. Ami az olasz klubokat illeti, jelenleg senkivel sem tárgyalok, de sohasem lehet tudni, mint hoz a jövő. Tavaly sem gondolta volna senki, hogy a Barcelonában folytatom.

- Hogyan látja az olasz válogatott szereplését a vébé óta?
- Hiába értünk el világraszóló sikert a világbajnokság megnyerésével, a lényeg nem változott. Mindig szívesen lépek pályára a squadra azzurrában, még a gyengébb válogatottak ellen is. Azt hiszem, minden sportoló számára a legfontosabb, hogy hazáját képviselheti.


- Ezzel talán arra akar utalni, hogy van olyan társa, akinek nem mindegy, hogy Litvánia vagy Franciaország az ellenfél?
- Egyáltalán nem, mindenkinek a saját dolgával kell törődnie. Csak hangsúlyozni akarom a tényt, hogy a csapat a világbajnokság után is erős maradt az egyes sztárok nélkül is, és hogy minden mérkőzésre ugyanúgy kell készülni, függetlenül attól, hogy a Feröer-szigetekkel vagy Franciaországgal játszunk. Az újságok által állandóan előhozott téma, hogy Francesco Totti akar-e játszani a válogatottban vagy sem, nem tesz jót a squadra azzurrának.

- Milyen esélyük van a 2008-as Eb-re való kijutásra?
- Nem állunk rosszul: jelenleg másodikak vagyunk csoportunkban, és szeretnénk az első helyen végezni. Az igazi próbatételt nem a riválisok elleni mérkőzések jelentik, hiszen Skócia, Ukrajna vagy Franciaország ellen sohasem hiányzik a motiváció - inkább a kiscsapatok, jelen esetben Litvánia, Grúzia és a Feröer-szigetek ellen szoktunk szenvedni.