Vágólapra másolva!
Tavaly augusztusban óriási szenzációt jelentett, hogy az argentin klasszis, Carlos Tevez nem valamelyik európai sztárklubba, hanem a West Ham Unitedbe igazolt. A támadónak csak lassan sikerült beilleszkednie a csapatba, de a bajnokság hajrájában már kiváló teljesítményt nyújtott. Tevez nagyon megkedvelte az angol szurkolókat, mint ahogyan azok is őt, és egyelőre ő maga sem tudja, hogy hol folytatja majd pályafutását - még az is előfordulhat, hogy marad a West Hamben.

- Nehéz volt beilleszkedni az angol futballba?
- Az angol fociban fontosabb az erőállapot, mint a technika, így biztos voltam benne, hogy fizikálisan sokkal megerőltetőbb dolgom lesz a Premier League-ben, mint korábban, mert keményebb védők ellen kell játszanom. De azt hiszem, az idény végére már hozzászoktam ehhez, és a bajnokság hajrájában rendszeresen ott voltam a kezdőtizenegyben. Sokat segített, hogy addigra a játékostársaimmal is jobban összeszoktam. Amikor megérkeztem a West Ham Unitedhez, olyan volt, mintha nulláról kellene kezdenem a karrierem. Dél-Amerikában jól ismertek, de Angliában csak kevesen hallottak rólam, játékosként és emberként is bizonyítanom kellett. Az első két hónap szörnyű volt.

- Mi volt a probléma a West Hamnél az idény elején?
- Őszintén szólva nagy meglepetés volt a számomra, hogy rosszul szerepeltünk, mert azt a megérkezésem után láttam, hogy a csapatnak kiváló focistái vannak. Azt hiszem mindannyian hibásak vagyunk abban, hogy végül a kiesés ellen kellett küzdenünk. Szerencsére az utolsó pillanatban összekaptuk magunkat, és sikerült bennmaradnunk.

- Gondot jelentett önnek, hogy a klubja eladta Javier Mascheranót a Liverpoolnak?
- Nem volt könnyű, amikor egyedül maradtam, mert Mascherano nem csak remek csapattárs volt, hanem a jó barátom is - az argentin korosztályos válogatottakban és a Corinthiansban is együtt játszottunk. Számára viszont a lehető legjobban jött, hogy a Liverpoolba igazolt. A West Hamnél nem érezte jól magát, nem kapott játéklehetőséget. Nagyon örültem, hogy a Liverpoollal a BL-döntőig vitte.

- Milyen a viszonya az angol drukkerekkel?
- A szurkolók fantasztikusak, ugyanakkor nyugodtan kimehetsz az utcára, tiszteletben tartják a magánéletedet. Az elmúlt öt évben olyan egyszerű dolgokat sem tehettem meg, mint hogy levigyem a kislányomat sétálni a parkba. Angliában csak kevesen mennek oda hozzád az utcán, otthon viszont egyszerűen nem hagynak békén.

- Mit gondol, miért lett gyorsan közönségkedvenc?
- Azt hiszem, a játékstílusom sokat számított, én mindig kiteszem a lelkem a pályán. Én ilyen ember vagyok, és a drukkerek látták ezt. Minden egyes mérkőzésen igyekszem 101 százalékos teljesítményt nyújtani.

- Mi lepte meg leginkább az angol futballban?
- Az, hogy a nézők olyan közel vannak a pályához, hogy akár meg is érinthetik a focistákat. Argentínában elképzelhetetlen kerítés nélküli stadionban meccset játszani, biztos, hogy erőszak lenne a vége.

- Miért ugrott be a közönség közé, amikor gólt szerzett a Tottenham Hotspur ellen?
- A West Ham drukkerei fantasztikusak voltak - mikor Mascherano nem kapott játéklehetőséget, a bemelegítés alatt őt is ugyanúgy bíztatták. Az én nevemet is rendszeresen skandálták, amikor az edző nem akart becserélni. Valahogyan ki akartam fejezni a köszönetemet a gólomat követően.

- Marad a West Hamnél?
- Nem tudom. Nagyon jól érzem magam a klubnál, a West Ham fantasztikus volt velem. Sohasem fogom elfelejteni az utolsó bajnoki mérkőzést a Manchester United ellen, amikor a drukkerek azt kezdték skandálni: "Argentína, Argentína!". Egy olyan ember számára, akinek a hozzátartozói harcoltak a Falkland-háborúban, és tudja, hogy ezt követően milyen volt a hangulat Argentínával szemben Angliában, ez hihetetlen dolog. Lenyűgözött, hogy az angol szurkolók szemében a nemzetiségem ellenére is kedvenc lehettem.

Forrás: EPA

Óriási szerepe volt abban, hogy a West Ham bennmaradt

- Lehet, hogy valamelyik európai sztárklubnál köt ki? A pletykák szerint a Real Madridhoz szerződik...
- Nagy megtiszteltetés lenne a Real Madridba igazolni, de ebből a kijelentésből senki se vonjon le különösebb következtetést. Szívesen futballoznék valamelyik nagy európai egyesületnél, és ezt elmondtam ügynökömnek, Kia Joorabchiannak is. Jelenleg azonban a West Ham érdekei elsőbbséget élveznek.

- Milyen a viszonya Joorabchiannal?
- Mindent megbeszélek vele a karrieremmel kapcsolatban, és közösen szoktuk meghozni a döntéseket. Az ő segítségével kerültem a Corinthianshoz, majd a West Hamhez is. Nem csak a menedzserem, hanem a barátom is, és sok időt töltünk együtt.

Interjú: World Soccer