Vágólapra másolva!
Igazi csúcsrangadóval rajtol az UEFA-kupa csoportküzdelme, hiszen az F betűjelű kvintettben két korábbi BEK-győztes csap össze: a Bayern München a szerb Crvena Zvezda vendége lesz. A csütörtöki programból még a Villarreal CF-Fiorentina, illetve a Tottenham Hotspur-Getafe CF mérkőzés emelkedik ki, utóbbi találkozón sokak szerint akár a Spurs mesterének, Martin Jolnak a jövője is múlhat.

A londoni egyesület nagy ambíciókkal vágott neki a szezonnak, a Spurs minimális célja az volt, hogy az első négy között végezzen a Premier League-ben, és így kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára.

Ehhez képest a csapat tíz forduló után kieső helyen áll a bajnokságban, és ennek köszönhetően igen csak mozog a kispad a holland mester, Martin Jol alatt. A hétfői, Newcastle United elleni bajnokin ráadásul a szakvezető állítólag összekülönbözött a klub legnagyobb sztárjával, a bolgár Dimitar Berbatovval, aki csak kispados volt, és amikor be akarták cserélni, csak hosszas unszolás után indult el melegíteni.

Ilyen előzmények után csak a győzelem az elfogadható eredmény a spanyol Getafe CF ellen, amely szintén botladozik hazája pontvadászatában, igaz, a hét végén végre megszerezte első győzelmét a szezon során. A Michael Laudrup által irányított hispán együttes kerete a nyáron alaposan kicserélődött, és a játékosok többsége számára az európai kupaszereplés újdonságnak számít, vagyis a rutin mindenképpen a londoniak mellett szól - a lelkesedés azonban alighanem a spanyoloknál lesz nagyobb.

Míg Londonban két gyengélkedő együttes csap össze, addig Villarrealban két bombaformában lévő gárda méri össze erejét, ahol a helyiek ellenfele a Fiorentina lesz. Mind a két csapat a második helyen áll hazája bajnokságában, és a Villarreal a hét végén az FC Barcelonát győzte le 3-1-re, köszönhetően elsősorban Robert Pires remek játékának.

A Barca elleni kezdő csapathoz képest annyi változás mindenképpen lesz, hogy a középpályán a fiatal Bruno Sorianót Josico váltja, a csatársorban pedig az olasz Giuseppe Rossi is ott lesz, aki így honfitársai ellen léphet pályára. A Fiorentinánál a hét végi bajnokit sérülés miatt kihagyott Tomás Ujfalusi felépült, és elfoglalhatja helyét a védelem jobb oldalán, a csatársorban pedig a veterán Christian Vieri is bekerülhet a kezdők közé.

Az UEFA-kupa egyik legfőbb favoritjának számító Bayern Münchennek nem lesz könnyű dolga az első csoportmeccsén, egyrészt az ellenfél miatt (a bajorok a Crvena Zvezdához látogatnak), másrészt pedig azért, mert pár kulcsembere el sem utazott Belgrádba. Ottmar Hitzfeld nem számíthat Oliver Kahnra, az argentin Martín Demichelisre, a belga Daniel van Buytenre, a francia Franck Ribéryre és az olasz Luca Tonira sem.

A védelemben így alighanem Christian Lell is helyet kap, mégpedig középen, a csatársorban pedig Lukas Podolski jut újabb bizonyítási lehetőséghez. A Bayern azonban még így is favoritnak számít, vagy legalábbis a Zvezdánál igyekeznek ezt hangsúlyozni: a szerb bajnokságban veretlenül álló együttes kapusa, Ivan Randjelovic is azt nyilatkozta, hogy már a döntetlen is bravúr lenne csapatától.

Forrás: EPA

Klose, Lahm, Schweinsteiger és Lúcio a meccs előtti utolsó edzésen

Érdekes összecsapás várható norvégiai Bergenben, hiszen a helyi SK Brann a hét végén biztosította be a bajnoki aranyérmet - márpedig a klub utoljára 44 évvel ezelőtt nyerte meg a pontvadászatot hazájában.

Az északi városban így alighanem ünnepi hangulatban fogadják majd a német Hamburger SV-t, amely a hét végén a legjobb játékosának tartott Rafael van der Vaart nélkül is simán verte a VfB Stuttgartot. A norvég együttesből sérülés miatt hiányzik a csapatkapitány Martin Andresen és a skót csatár, Robbie Winters, de a Brann nélkülük is meglepetést okozhat.

A program:
A csoport:
Zenit Szankt-Petyerszburg - AZ Alkmaar
Everton - Larissza

B csoport:
Panathinaikosz - Aberdeen
Lokomotiv Moszkva - Atlético Madrid

C csoport:
Elfsborg - AEK Athén
Villarreal - Fiorentina

D csoport:
Brann Bergen - Hamburger SV
Basel - Rennes

E csoport:
Sparta Praha - FC Zürich
Bayer Leverkusen - Toulouse

F csoport:
Bolton Wanderers - Braga
Crvena Zvezda - Bayern München

G csoport:
Tottenham Hotspur - Getafe
Anderlecht - Hapoel Tel-Aviv

H csoport:
Helsingborgs - Panioniosz
Girondins Bordeaux - Galatasaray