Vágólapra másolva!
Nagy csatában, Ronaldo remek játékának, illetve Gilardino és Pirlo pazar góljainak is köszönhetően 2-1-es győzelmet aratott az AC Milan együttese a Cagliari otthonában az olasz labdarúgó-bajnokság 13. fordulójában. A Bundesligában a Nürnberg és a Hamburg is 2-0-ra nyert, Angliában csak ikszre futotta vasárnap. A spanyol bajnokságban az Atlético Madrid és a Levante is 4-3-ra diadalmaskodott.

Az idei szezonban meglehetősen rapszodikusan szereplő Milan ezúttal a Cagliari otthonába látogatott, mégpedig azzal a Ronaldóval a kezdőcsapatban, aki nyári sérülésének köszönhetően még egyetlen percet sem tölthetett pályán a most futó bajnokságban. A másik oldalon is szerephez jutott egy "régi-új fiú": a menesztett Marco Giampaolót váltó Nedo Sonetti immáron harmadik alkalommal ült le a szárd csapat kispadjára.

Carlo Ancelotti, a Milan mestere a visszatérő Ronaldo mellett Gilardinónak szavazott bizalmat a támadó szekcióban, a hazaiak pedig szokás szerint a csapat eszétől, Pasquale Foggiától várták a megváltást. A Cagliari-trénerként harmadszor debütáló Sonetti nagyon kemény meccsel, és egyértelműen győzelemre hajtó hazai csapattal rémisztgette a klubvébére (is) készülő BL-győztest.

És hogy a februárban már 67. évét betöltő veterán mester nem a levegőbe beszélt, azt rögtön a negyedik percben igazolta a Cagliari: egy bal oldali szögletet követően Acquafresca magától értetődő természetességgel ugrotta túl Oddót, és könnyedén Dida kapujába bólintva igazolta kezdőcsapatba állításának helyességét (1-0).

A bekapott gólt követően próbálkozott a Milan, azonban nem volt ritmusa a vendégcsapat játékának, így meglehetősen nehézkesen, gyakorlatilag komoly helyzet nélkül szövögette támadásait Ancelotti együttese.

Jellemző volt az első félidőre, hogy a 44. percig a legnagyobb gólszerzési lehetőség akkor adódott a Milan előtt, amikor egy tizenhatoson belüli előtti kavarodást követően Lopez rosszul találta el a labdát, az felpörgött a lábáról, és igen veszélyesen csapódott saját kapuja felé.

A félidő utolsó előtti percében aztán Ronaldo minden rutinját bevetve esett el a tizenhatoson belül Bianco mellett, azonban a játékvezető által gondolkodás nélkül megítélt, és Kaká által elvégzett tizenegyest Fortin remek vetődéssel hárította.

A szünetben egyik edző sem változtatott, így pályán maradhatott a Milanban az a Gilardino is, aki az első félidőben nem, hogy helyzetbe nem került, de talán labdához sem ért.

A második félidőben érezhetően jobban csipkedték magukat a vendégek, és már a játékrész elején komoly helyzetük adódott: egy lepattanó labdából Ronaldo ravasz lövéssel próbálkozott, azonban a márt vert helyzetben lévő Fortin helyett végül a bal kapufa mentett. Remek meglátás volt a brazil csatártól!

A 61. percben aztán kiderült, hogy mitől nagycsapat a nagycsapat, és mitől zseni a zseni. Serginho beadása irányt változtatott Biancón, Lopez rosszul szabadított fel, a felpattanó labdát pedig az egészen odáig észrevétlen Gilardino gyönyörű mozdulattal emelte át a kivetődő kapuson (1-1).

Két perc elteltével újra vezethettek volna a hazaiak, azonban az időközben Ambrosinit váltó Bonera a gólvonalról vágta ki Acquafresca éles szögből leadott lövését.

Ezt követően nyomasztóvá vált a Milan mezőnyfölénye, azonban megkomponált akciót továbbra sem vezettek a vendégek. A labdabirtoklás százalékos aránya a mérkőzés nagy részében 75-25% körül mozgott a Milan javára, de kidolgozott gólhelyzetig egyszerűen nem jutott az ezúttal fehérben szereplő piros-fekete csapat.

Így aztán a győztes gólt is kénytelenek voltak pontrúgásból megszerezni a vendégek: négy perccel a vége előtt Pirlo végezhetett el szabadrúgást jó harminc méterről, pontosan a Cagliari kapujával szemben, és a lövése nyomán furcsán szitáló labda Fortin kapust becsapva a léc alá vágódott (1-2).

Eredmények Serie A, 13. forduló:
Reggina - Fiorentina 0-0

Napoli - Catania 2-0 (1-0)
gól:
Zalayeta (43., 65.)

Livorno - Sampdoria 3-1 (2-0)
gól:
Knezevic (8.), Tavano (10., 88.), illetve Bellucci (79.)

Lazio - Parma 1-0 (0-0)
gól:
Firmani (90.)

Empoli - Torino 0-0

Cagliari - AC Milan 1-2 (1-0).
gól:
Acquafresca (4.), illetve Gilardino (61.), Pirlo (86.)

Udinese - Siena 2-0 (1-0)
gól:
Quagliarella (43.), Di Natale (82.)
piros lap: Felipe (45., Udinese)

Juventus - Palermo 5-0 (2-0)
gól:
Trezeguet (29.), Iaquinta (41.), Del Piero (71., 90.), Marchionni (75.)

Panucci Glasgow után Genovában is megvillanthttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20071124-a-topligak-szombati-jateknapjan-tortent.html?pIdx=2