Vágólapra másolva!
A decemberi klubvilágbajnokságon Dél-Amerikát a Boca Juniors képviseli majd, és a papírforma alapján az argentin együttes vívhatja majd a finálét az AC Milannal. A klub veterán támadója, Martín Palermo számára a Japánban sorra kerülő torna szép emlékeket ébreszt, hiszen 2000-ben Tokióban, a Világkupa döntőjében a Boca az ő két góljával győzte le a Real Madridot - és a csatár most is valami hasonlóra készül.

- Mit jelent a számára a visszatérés Japánba, a klubvilágbajnokság és a korábbi Világkupa-döntők helyszínére?
- A klubvébé egy nagyon fontos viadal, és mind nekem, mind a csapat számára a végső győzelem a cél. Részben új élmény is lesz, hiszen a jelenlegi lebonyolítás bevezetése óta még nem indultunk a tornán, de biztos vagyok benne, hogy Világkupa-döntőn szerepelt játékosokban előjönnek a régi emlékek. Ami a fiatalabb focistákat illeti, ők is tisztában vannak vele, hogy ez a viadal milyen fontos a klub számára.

- Hányszor nézte vissza a 2000-es döntőben a Real Madrid elleni szerzett góljait?
- Rengetegszer, de még egyáltalán nem untam meg. Csodálatos, megismételhetetlen élmény volt, és szerencsére ahányszor ismét megnézem a meccset, mindig bemennek a lövéseim!

- Az akkori csapat erényei közül most melyikre van leginkább szükség, ha a Boca megint győzni akar Japánban?
- Ugyanazzal az önbizalommal kell pályára lépnünk, mint akkor: biztosak voltunk benne, hogy le tudjuk győzni a Real Madridot. Ha most is hasonló lesz a hozzáállásunk, akkor sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy klubvilágbajnokok legyünk.

- Mi lehet az oka, hogy eddig mindegyik klubvilágbajnokságot dél-amerikai klub nyerte?
- Nehéz megmondani, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Abban viszont biztos vagyok, hogy nálunk sokkal nagyobb fontosságot tulajdonítanak ennek a tornának.

Forrás: EPA

Fogadás az argentin elnöki palotában 2007 nyarán (Palermo mögött Nestor Kirchner argentin elnök)

- Van olyan fiatalabb csapattársa, aki érdeklődött a korábbi Világkupa-élményeiről?
- Eddig még nem, hiszen elsősorban a bajnokságra koncentráltunk, és igyekeztünk összekapni magunkat a River Plate elleni, fájdalmas vereség után. Amíg a pontvadászatban van esélyünk az aranyéremre, addig ráérünk a klubvébéről gondolkozni. Persze biztos vagyok benne, hogy minden játékosunk tudja, hogy milyen fontos a jó szereplés Japánban. Ez egy nemzetközi torna, amire az egész világon odafigyelnek, és a fiatalabb focisták számára a későbbi karrierjük miatt is meghatározó lehet.

- Az AC Milanban olyan támadók játszanak, mint Kaká, Ronaldo, Filippo Inzaghi és Alberto Gilardino. Ön is hasonló kvalitású csatárnak tartja magát?
- A Milanban kiváló futballisták szerepelnek, de nem gondolom, hogy bármelyiküknél is rosszabb lennék. Ők elég szerencsések voltak, hogy egy olyan remek csapatba kerüljenek, mint a Milan, én pedig a Bocában érzem jól magam. Maximálisan hiszek a saját képességeimben, és büszke vagyok arra, amit eddig elértem karrierem során.


Egy ragyogó pályafutás idézőjelbe tett mondata: három elhibázott tizenegyes a Kolumbia elleni válogatott meccsen

- Még mindig vannak céljai a Boca Juniorsszal?
- Az ember mindig állíthat maga elé új célokat, legyen szó a bajnokság megnyeréséről vagy a klubvilágbajnokság elhódításáról. Ráadásul egy ilyen egyesületnél minden mérkőzésen csak a győzelem a jó eredmény. Ami személy szerint engem illet, szeretnék a klub történetének legeredményesebb gólszerzője lenni, és ehhez már nem is hiányzik olyan sok találat.

- Milyen érzés élő legendának lenni egy olyan nagy klubnál, mint a Boca Juniors?
- Úgy gondolom, hogy legenda csak akkor lehet valakiből, ha már befejezte pályafutását. A Boca szurkolói nagyon jó szívvel gondolnak rám, de azt hiszem, még hálásabbak lesznek a visszavonulásom után.

- A klubvilágbajnoki cím lehet a pályafutása csúcsa?
- Azt biztos, hogy hét évvel a Real Madrid elleni győzelem után fantasztikus lenne megismételni a bravúrt, hiszen az a mérkőzés rendkívül sokat jelentett számomra. Decemberben már 34 esztendős leszek, de egyelőre még nem tűztem ki a visszavonulásom időpontját, függetlenül attól, hogy mi történik Japánban.

- Gondolja, hogy fog még valaha játszani a válogatottban?
- Bármi megtörténhet. A szövetségi kapitány, Alfio Basile jól ismer a Boca Juniorsnál közösen eltöltött időszakból, és mint minden focista, reménykedem benne, hogy meghív a keretbe. Persze igyekszem reálisan gondolkozni, és jelenleg csak a Bocára koncentrálok, hogy ismét az én klubom legyen a legjobb a világon.