Vágólapra másolva!
Január különösen izgalmas hónap a nemzetközi labdarúgásban, hiszen a kluboknak ebben az időszakban van lehetőségük arra, hogy újabb játékosokkal erősítsék meg keretüket az idény hátralévő részére. Ahogy egyre közeledünk a transzferperiódus nyitányához, úgy gyarapodtak a pletykák a különböző átigazolásokról, érdemes tehát áttekinteni, hogy mi is várható a téli játékospiacon.

A nemzetközi porondon szereplő együtteseknek nem csak azt kell figyelembe venniük ilyenkor, hogy milyen poszton van szükségük új focistára, és hogy mennyit fordíthatnak az erősítésre, hanem azt is, hogy a kiszemelt bevethető-e az európai kupaporondon.

Az UEFA szabályzatának értelmében ugyanis egy szezonban egy focista csak egy csapat színeiben szerepelhet egy adott kupasorozatban, vagyis ha valaki az ősszel már pályára lépett a Bajnokok Ligájában, akkor tavasszal más klubban ezt nem teheti meg. A szabályok azt viszont lehetővé teszik a csapatok számára, hogy egy olyan labdarúgót igazoljanak, aki ősszel a másik kupasorozaban szerepelt. Vagyis egy, tavasszal a BL-ben szereplő egyesület bevethet egy játékost, aki ősszel még az UEFA-kupában futballozott, s mindez fordítva is igaz a két kupasorozatot tekintve.

A fentieket figyelembe véve az utóbbi napok egyik legnagyobb kérdésére, jelesül, hogy Ronaldinho elhagyja-e januárban az FC Barcelonát, a nemleges válasz a valószínűbb. A focista ugyanis hiába szerződne mondjuk az AC Milanba vagy a Chelsea FC-be, maximum a bajnokságban szerepelhetne új együttesében az idény hátralévő részében, úgy pedig nem biztos, hogy megérné érte csillagászati összeget kifizetni - mert most alighanem csak óriási pénzért lehetne megvenni. A nyáron már más lesz a helyzet, már csak azért is, mert Ronaldinho akkor valamivel olcsóbban is megszerezhető lesz, köszönhetően a FIFA azon, viszonylag új szabályának, hogy egy focista bizonyos idő után egy meghatározott összegért (amelyet egy meglehetősen bonyolult módszerrel számolnak ki - a vételár és az életkor mellett több mást tényezőt is figyelembe vesznek) kivásárolhatja magát.

A katalánokra egyébként sem jellemző, hogy szezon közben igazolnának, az előző két idényben senki sem érkezett januárban a klubhoz, és most sem nagyon hallani azonnali erősítésekről. A Real Madrid ellenben a legutóbbi két bajnokságban egyaránt rengeteget költött a télen, most viszont náluk is maximum távozókról lehet hallani - a királyi gárdának jelenleg nincsen szüksége új focistákra.

A spanyol élklubok közül egyelőre csak a Sevilla FC és a Valencia CF kapcsán merültek fel lehetséges új igazolások: az andalúziai egylet kiszemeltje az AS Nancy védője, Michael Chrétien, a Valencia pedig állítólag a másodosztályú Real Sociedad chilei kapusát, Claudio Bravót venné meg - a tartalékok közé száműzött Santiago Canizares helyére. A kiesőjelölteknél nagyobb mozgás várható, a Real Betis például mindenképpen csatárt akar igazolni, a kiszemeltek között van a Toulouse FC támadója, Francileudo Santos, illetve az Olympique Lyon két játékosa, Milan Baros és Fred.

Ami a francia piacot illeti, a Lyon szinte biztosan megválik a fent említett két csatár valamelyikétől, de az OL erősíteni is szeretne. A France Football értesülései szerint nagy a valószínűsége, hogy a Ligue 1 listavezetője leigazolja a mexikói Cruz Azul argentin focistáját, César Delgadót, aki klasszikus szélsőnek számít. Franciaországban a lyoni együttesen kívül elsősorban a két, várakozáson alul szereplő együttes, a Paris Saint-Germain és az Olympique Marseille igazolna új focistákat. A PSG például szintén érdeklődik Fred iránt, de vinné az SM Caen csatárát, Yoann Gouffrant, valamint a másodosztályú Le Havre AC-ben rendkívül eredményesen futballozó Guillaume Hoarau-t, a középpálya acélosabbá tétele érdekében pedig az Arsenal FC focistáját, Lassana Diarrát szemelték ki a fővárosiak. A Marseille közel áll ahhoz, hogy leigazolja a Boca Juniors védőjét, Juan Ángel Krupoviesát, és a legújabb hírek szerint az RC Lens elefántcsontparti támadóját, Kanga Akalét is szeretné megszerezni.

Forrás: EPA

Van der Vaartnak jól megy a Bundesligában, de állítólag elvágyódik Hamburgból

A Serie A-ban januárban a kölcsönszerződések a leggyakoribbak, és a nagycsapatok csak ritkán szoktak erősíteni. A listavezető FC Internazionalénak azonban a rengeteg sérült miatt mindenképpen szüksége van egy-két középpályásra, így aztán rengeteg focistával kapcsolatba hozták a klubot Alberto Aquilanitól kezdve Maniche-on, Enzo Marescán át egészen Jérémy Menezig. Mivel az egyik elsődleges szempont az, hogy az új focista szerepelhessen a BL-ben tavasszal, így Aquilani és Maresca januári leigazolása kevésbé valószínű.

A Juventus FC inkább a védelmét erősítené meg, és már az Aston Villa svéd bekkjével, Olof Mellberggel kapcsolatos pletykák elég régóta tartják magukat ahhoz, hogy komolyan vegyük őket - de a Lokomotiv Moszkva szerb focistája, Braniszlav Ivanovic neve is felmerült a Zebráknál, akárcsak a Hamburger SV holland középpályása, Rafael van der Vaart.

A legnagyobb játékos- és pénzmozgás viszont Angliában várható, ahol például a Chelsea FC mesterének, Avram Grantnak először lesz lehetősége arra, hogy némiképp a saját ízlésének megfelelően alakítsa keretét. Az angol lapok szerint a londoniak elsősorban a csatársorba vennének valakit, hiszen Didier Drogba még február elejéig nem áll rendelkezésükre sérülése, illetve az Afrika-kupa miatt: erre a posztra Nicolas Anelka (Bolton Wanderers) és Benny McCarthy (Blackburn Rovers) neve merült fel.

Ezen kívül a Chelsea is érdeklődik a nemzetközi játékospiac egyik legkapósabb focistája, a horvát Luka Modric iránt, aki szinte biztosan a Premier League-be igazol januárban, a kérdés csak az, hogy melyik klubba. A Dinamo Zagreb elnöke, Zdravko Mamic jelenleg is Londonban tartózkodik, és alighanem sorra folytatja a tárgyalásokat: a középpályást a Chelsea mellett a Tottenham Hotspur és a Manchester City is kiszemelte. Persze, ha a pénzen múlik a dolog, akkor Modric alighanem a Kékeknél köt ki...

Forrás: EPA

Anelkát a MU és a Chelsea is vinné

A listavezető Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson állítólag kijelentette, hogy maximum egy balhátvédet igazol a télen, de az angol lapok inkább Dimitar Berbatovot vagy Anelkát emlegetik a MU-val kapcsolatban, még ha új támadóra a klubnak nem is nagyon van szüksége (a bolgár csatár amúgy pazar formában van, a 6-4-re végződött Tottenham-Reading találkozón mesternégyest ért el).

A Liverpool FC trénere, Rafa Benítez viszont hiába szeretne középhátvédet és egy teljes balszárnyat is venni, ha a klub tulajdonosai szorosabbra húzták a nadrágszíjat - a Vörösök csak akkor költhetnek komolyabban, ha el is adnak valakit. Utóbbira azért van esély, hiszen az Aston Villa végleg megvenné a kölcsönben szereplő kapust, Scott Carsont, és Mohamed Sissokónak, illetve Peter Crouchnak is akadnak kérői - a Liverpool kiszemeltjei közül Tomás Ujfalusit, Kaha Kaladzét és Ezequiel Garayt érdemes kiemelni.

Ami pedig a legfrissebb pletykákat, híreket illeti: a Bolton Wanderers spanyol focistája, Iván Campo hazatérhet a Real Sociedadba; az 1. FC Nürnberg nem tett le az AS Monaco cseh csatárának, Jan Kollernek a leigazolásáról; az Udinese megszerezte a chilei Audax Italiano válogatott játékmesterét, Carlos Villanuevát. Az AS Romát a Fiorentina román csatára, Adrian Mutu mellett az Udinese támadójával, Antonio di Natalével is kapcsolatba hozták; A Getafe CF argentin kapusa, Roberto Abbondanzieri hamarosan 2010-ig meghosszabbíthatja szerződését; a Lazio kiszemeltje a Sampdoria csatára, Andrea Caracciolo.

www.infosport-focivilag.hu