Vágólapra másolva!
Az esztendő első jelentős futballeseménye az Afrika-kupa lesz, amelyet Ghánában rendeznek. Ennek megfelelően a házigazdák nagy reményekkel várják a viadalt, és válogatottjuk egyik legjobbja, Michael Essien úgy véli, hogy a csapat a végső győzelemre is esélyes. Csak annak nem örül, hogy a torna miatt klubjának, a Chelsea-nek nélkülöznie kell őt.

- A Bajnokok Ligájában a görög Olimpiakosz lesz a Chelsea ellenfele a nyolcaddöntőben. Mi a véleménye a sorsolásról?
- Azt hiszem, nem panaszkodhatunk, azzal együtt, hogy az Olimpiakosz nagyon erős csapat. Úgy gondolom, érdekes párviadal lesz, de nekünk tovább kell jutnunk, mert nagy terveink vannak a BL-ben.

- Csalódott, hogy nem játszhat egykori klubja, az Olympique Lyon ellen, vagy inkább később találkozna a franciákkal?
- Számomra teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, mindenki ellen azért lépek pályára, hogy megnyerjük a mérkőzést. Először legyünk túl az Olimpiakoszon, aztán meglátjuk, hogy ki lesz a következő rivális.

- Milyen a munka az új edzővel, Avram Granttal?
- Eddig nem lehet okunk panaszra. A csapat jól szerepel, sok pontot szerzünk, megnyerjük a meccsek többségét. Remélhetőleg ez egészen a szezon végéig így marad.

- Január második felében azonban nem játszhat klubjában, hiszen hazatér Ghánába az Afrika-kupa miatt. Milyen érzés lesz otthon pályára lépni?
- Nagyszerű dolog, hogy mi rendezzük a kontinensviadalt, és azt hiszen, az országban hatalmas az elvárás a csapattal szemben. Ez nem könnyíti meg a helyzetünket, de szerintem Ghána megnyerheti az Afrika-kupát. Annak nem örülök, hogy itt kell hagynom a klubot, de nincs más választásom, haza kell mennem, hogy a hazám nemzeti tizenegyét segítsem.

- Ráadásul nem csak ön hiányzik a Chelsea-ből a torna alatt, hanem Didier Drogba, Salomon Kalou és John Obi Mikel is. Mit gondol, a klub hogyan fogja átvészelni ezt az időszakot?
- Az biztos, hogy ez nem jön valami jól az egyesületnek, hiszen kulcsemberekről kell lemondania a mesternek. De a keretben elegendő jó futballista van ahhoz, hogy a távollétünkben is megoldják a feladatot.

- A csoportbeosztásuk nem rossz: Namíbia, Guinea és Marokkó lesz az ellenfél...
- Én nem így gondolom, szerintem ez egyáltalán nem könnyű csoport. Napjaink labdarúgásában egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülni, bárki képes legyőzni bárkit. Keményen kell dolgoznunk, remélhetőleg megnyerjük a csoportot, és bejutunk a legjobb nyolc közé.

- A nyitómérkőzésen január 20-án Guinea ellen játszanak. Ön szerint milyen lesz a hangulat a stadionban?
- Fantasztikus, ez nem is kérdéses. Úgy vélem, hogy az ország lakossága alig várja, hogy elkezdődjön a viadal. Biztos vagyok benne, hogy remek mérkőzéseket játszunk.

- Ghána jól szerepelt a tavalyi világbajnokságon. Azóta mennyit fejlődött a csapat?
- Én is úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk a 2006-os világbajnokságon nyújtott teljesítményükre. Azóta pedig egyetlen kivételtől eltekintve mindegyik barátságos mérkőzésünket megnyertük, csak Brazíliától kaptunk ki. A csapat nagyon egységes, jó formában vagyunk, és képesek vagyunk arra, hogy eredményesek legyünk a kontinensviadalon.

Forrás: MTI

- Főleg a középpálya tűnik erősnek, hiszen ön mellett ebben a csapatrészben szerepel Stephen Appiah és Sullay Muntari is...
- Én is úgy gondolom, hogy nem állunk rosszul ezen a poszton. Nem sok olyan válogatott van a világon, amelyiknek ilyen erős a középpályája.

- És mit gondol, mely csapatok számítanak még esélyesnek az Afrika-kupán?
- Nagyon nehéz jósolni, mert rengeteg kiváló afrikai együttes van. Elefántcsontpart, Nigéria, Kamerun, Egyiptom, Marokkó vagy Tunézia egyaránt ott lehet a végelszámolásnál.

Forrás: www.espn.com

www.infosport-focivilag.hu