Vágólapra másolva!
Az idei esztendő első rangos válogatott-viadalára a fekete földrészen kerül sor, és az Afrika-kupa 2008-as kiírása minden idők egyik legszínvonalasabb tornájának ígérkezik a kontinensen. Erre utal, hogy szinte lehetetlen egy-két nagy esélyest kiemelni: a címvédő Egyiptom és a házigazda Ghána mellett Kamerun, Elefántcsontpart vagy Nigéria is a végső győzelmet veszi célba, miközben Szenegál, Tunézia vagy Mali jó szereplését sem lehet kizárni.

A legnagyobb várakozás a rendező országban, Ghánában tapasztalható, hiszen a nyugat-afrikai válogatott a 2006-os világbajnokság legjobb afrikai képviselője volt, arról nem is beszélve, hogy amikor korábban egyedül volt a torna házigazdája, akkor mindkétszer megnyerte a viadalt.

A ghánaiak 1963-ban és 1978-ban is otthon tartották a trófeát, igaz, a Nigériával közös, 2000-es tornán már a negyeddöntőben kiestek. Most azonban ez teljesen elképzelhetetlen a ghánai fanatikusok számára, a csapat ugyanis képes lehet a végső győzelem kivívására. Az együttes középpályás-sora még úgy is az egyik legerősebbnek tűnik, hogy a csapatkapitány Stephen Appiah sérülés miatt nem áll a francia mester, Claude le Roy rendelkezésére.

Michael Essien és Sulley Muntari azonban igen, és a két, Premier League-ben edződő focista kulcsfigurának számít, akárcsak a csatársorban az olasz Udinese légiósa, Asamoah Gyan. A ghánaiaknak azonban már a csoportban is kemény ellenfeleik lesznek, hiszen az A betűjelű kvartettben Guinea és Marokkó is ott van.

Mind a két válogatottnál francia szövetségi kapitány dolgozik, a guineaiakat Robert Nouzaret, az észak-afrikaiakat pedig Henri Michel irányítja. Utóbbi szakember számára ez már az ötödik Afrika-kupa lesz, de aktuális csapatával még sohasem tudta megnyerni a tornát - legutóbb Elefántcsontparttal ezüstérmet szerzett.

A Juszef Hadzsi által vezérelt marokkóiak alighanem nagy küzdelmet vívnak majd Guineával a továbbjutásért, az viszont hatalmas meglepetés lenne, ha mindketten megelőznék a házigazdákat - a csoport negyedik tagja, Namíbia számára már maga a kvalifikáció is hatalmas bravúr volt.

A B csoportban ilyen szempontból Benin számít kakukktojásnak, a másik három együttes azonban egyaránt odaérhet akár a dobogóra is. Mali válogatottja elsősorban spanyolországi légiósaiban bízik, és Mahamadou Diarra, Seydou Keita vagy Frédéric Kanouté formája valóban bíztató lehet az együttes számára. Elefántcsontpart viszont ebből a szempontból kicsit rosszabbul áll, elvégre legnagyobb sztárja, a Chelsea FC támadója, Didier Drogba majd egy hónapja nem lépett pályára sérülés miatt, és nem tudni, hogy milyen teljesítményre lesz képes a kontinensviadalon.

Igaz, az Elefántok kerete még nélküle is nagyon erősnek tűnik Kolo Touréval, Didier Zokorával és Aruna Dindane-nal, az OGC Nice apró termetű csatára, Bakary Koné pedig a torna egyik meglepetése is lehet. A csapatot ráadásul az is visszavetheti, hogy a szövetségi kapitány, Uli Stielike két héttel a torna előtt fia súlyos betegsége miatt lemondott - utódja a francia Gérard Gili lett.

Ami Nigériát illeti, papíron a Szuper Sasok is erősnek tűnnek (gondoljunk csak Yakubu Aiyegbenire, John Obi Mikelre vagy Joseph Yobóra), azonban a gárda szövetségi kapitánya, a német Berti Vogts a közelmúltban többször is a szervezetlenségre panaszkodott, és a nigériai válogatott megérezheti ennek a hatását.

A címvédő Egyiptom viszonylag könnyű csoportbeosztást kapott, hiszen kvartettjében Zambia és Szudán is verhető ellenfélnek tűnik. A szudániak három évtized után először kvalifikálták magukat a tornára, és keretükben csupa otthon futballozó játékos szerepel, akiknek a kontinensviadal kiugrási lehetőséget hozhat. A zambiaiaknak sincsen sok európai légiósuk, hiszen a Németországban futballozó Andrew Sinkala és Moses Sichone is kidőlt a sorból, és bár a csapat nagyon fogadkozik, nagy meglepetést jelentene, ha továbbjutna a csoportból.

A Fáraók csapata alaposan megváltozott a két évvel ezelőtti diadalhoz képest, hiszen már nincs Hosszam Hasszán és Mohamed Barakat, a problémás csatár, Mido sérült, a középpályás Hoszam Gali pedig inkább klubját, a Derby Countyt választotta. A kulcsfigura így a Hamburger SV támadója, Mohamed Zidan, illetve a Middlesbrough FC középpályása, Mohamed Savki lehet.

A csoport negyedik tagja a kameruni válogatott, amely számára a lehető legjobban jött Samuel Eto'o felépülése, na meg az a tény, hogy az FC Barcelona csatára remek formában van. A Szelídíthetetlen Oroszlánok azonban mintha túlságosan is Eto'o-függőek lennének, ami visszaüthet a tornán.

Forrás: EPA

Zidan góljaira nagy szüksége lesz az egyiptomi csapatnak

A D csoport papíron nagyon erősnek tűnik, elvégre az itt szereplő négy válogatottból kettő ott volt a 2006-os vébén, és itt szerepel a következő torna rendezője is. A dél-afrikai együttes mestere, a brazil Carlos Alberto Parreira számára a kontinensviadal lesz az első komoly teszt, és a szakvezető sokat kockáztatott azzal, hogy egy meglehetősen fiatal csapatot vitt ki a tornára - kihagyta például a keretből a Blackburn Rovers csatárát, Benny McCarthyt is.

Az ifjú titánok közül elsősorban a svéd Djurgardens IF szélsőjére, Lance Davidsra lesz érdemes odafigyelni. A korai kiesés mindenesetre óriási blama lenne a Bafana-Bafana számára, ám benne van a pakliban, hiszen Tunézia és Szenegál is hasonlóan gondolkozik. Az észak-afrikaiaknál Roger Lemerre gondban van a sérülések miatt (két kulcsembere, a csatár Ali Zituni és a védő David Dzsemmali is kidőlt a sorból), és a Zambia elleni felkészülési mérkőzésen elszenvedett vereség után a hazai közönség kifütyülte a csapatot - a kudarc alighanem a francia mester menesztését jelentené.

Szenegálban viszont optimistán várják a tornát, hiszen sikerült meggyőzni a Bolton Wanderers támadóját, El Hadji Dioufot, hogy visszatérjen a válogatottba, és a másik csatár, Mamadou Niang is remek formában van.

Forrás: EPA

Niang (középen) remek formájából most nem az OM, hanem a szenegáli válogatott profitálhat

A kvartett negyedik tagja, Angola amolyan sötét lónak számít: a 2006-os vébére óriási meglepetésre kijutott válogatott összetétele nem sokat változott a németországi viadal óta: csak a csapatkapitány, Fabrice Akwa vonult vissza. Ugyanakkor ott van a keretben a fiatal csatár, Manucho, aki a torna után Anglia felé veszi az irányt, ugyanis a Manchester United leigazolta.

www.infosport-focivilag.hu