Vágólapra másolva!

Eto'o duplája is kevés volt Kamerunnak

Egyelőre úgy tűnik, hogy a B csoport két mérkőzése jelentette a kivételt az idei Afrika-kupán, hiszen a C betűjelű kvartettben megint potyogtak a gólok: a két találkozón összesen kilenc alkalommal került a hálóba a labda. Az nem jelentett meglepetést, hogy Zambia simán verte Szudánt, a címvédő Egyiptom Kamerun feletti magabiztos diadala viszont már váratlan eredmény volt. Szerdán az utolsó négy gárda, köztük a 2004-es győztes Tunézia is bemutatkozik a viadalon.

Eredmények, C csoport:
Egyiptom - Kamerun 4-2 (3-0)
Kumasi, Baba Yara-stadion
v.: Sowe (gambiai)
Egyiptom: Al-Hadari - Fatallah, H. Szaid, Moavad, Goma, Abd Rabu, Savki, Fati, Zidan (Al-Muhammadi, 69.), Moteab, Zaki (Abutrika, 60.)
Kamerun: Kameni - Geremi, R. Song, Bikey, Atouba, Makoun (Binya, 38.), Nguemo (Emana, 46.), Epalle, M'Bia (A. Song, 46.), Eto'o, Idrissou
gól: Abd Rabu (14., 82. - az elsőt 11-esből), Zidan (17., 45+2.), illetve Eto'o (51., 92. - a másodikat 11-esből).

Szudán - Zambia 0-3 (0-1)
Kumasi, Baba Yara-stadion
v.: Diatta (szenegáli)
Szudán: El-Moez - Bakheit, Khider, Gibril, Lado, Mostafa, Bashir (Ali Idris, 80.), El-Doud, Mohamed (Alaeldin, 24.), Tambal, Agab (Babiker, 57.)
Zambia: Mweene - Nketani, Musonda, Mwanza, Hachilensa, Bakala, Kalaba, F. Katongo, J. Mulenga, D. Phiri (Mayuka, 70.), Chamanga (C. Mulenga, 83.)
gól: Chamanga (2.), J. Mulenga (51.), F. Katongo (59.).

A legutóbbi kiírás nyertese, Egyiptom válogatottja erősen tartalékosan érkezett a kontinensviadalra, hiszen sérülés miatt hiányzott a gárdából Mido és Mohamed Barakat is, ráadásul Hoszam Gali sem vállalta a szereplést az Afrika-kupán.

A gondokat tetézte még a csapatkapitány Ahmed Hasszán eltiltása, az RSC Anderlecht középpályása csak a kispadról nézhette a Kamerun elleni rangadót, amelyen a Szelídíthetetlen Oroszlánok számára extra motivációt jelenthetett, hogy visszavágjanak a Fáraóknak a 2006-os világbajnokság selejtezőjében történtekért: akkor ugyanis Egyiptom ütötte el Samuel Eto'óéket a vb-szerepléstől.

Lehet, hogy a kameruniak valóban ilyen hozzáállással várták a találkozót, ám az első félidőben ebből semmi sem látszott meg, mert ekkor az egyiptomiak valósággal lefutballozták a pályáról ellenfelüket. Alig negyedóra kellett az első találathoz, ezt követően pedig a Hamburger SV támadójának, Mohamed Zidannak a jutalomjátéka következett.

A csatár a szünet előtt még két látványos találatot szerzett: az elsőnél egy villámgyors kontrát vezetett végig azután, hogy Kamerun végzett el szabadrúgást az egyiptomi kapu előtt, majd pedig 20 méterről bombázott a felső sarokba. Az első találatot követően egyébként érdekes gólörömet produkált, hiszen cipőjét levetve úgy zsonglőrködött a csukával, mintha az forró krumpli lenne.

A kameruni együttes már az első félidőben cserélt egyet, majd a szünetben Otto Pfister szövetségi kapitány további két helyen is változtatott, ami pozitív hatással volt csapatára. Eto'o szépítő gólja után még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a kameruniak felálljanak a padlóról, de aztán elfogyott a lendület, így maradt a sima egyiptomi diadal.

A torna történetében egyébként harmadszor fordult elő, hogy egy meccsen három játékos is duplázni tudott, Eto'o pedig a maga két találatával egy gólra megközelítette az Afrika-kupa történetének legeredményesebb játékosát, Laurent Pokout.

A kameruniak újabb botlást már nem nagyon engedhetnek meg maguknak, hiszen a csoport másik mérkőzésén Zambia a papírformának megfelelően legyőzte a szudáni válogatottat, amely ezt megelőzően utoljára 32 éve szerepelt a kontinensviadalon. A zambiaiak már a második percben megszerezték a vezetést, ám az első játékrészben Szudán még egyenrangú ellenfélnek bizonyult, és Badreldin el-Doud lövése nem a kapufán csattan, akkor akár még ki is egyenlíthetett volna. Zambia aztán a szünet után magabiztossá tette győzelmét, és a 3-0-s diadalnak köszönhetően a csoport élére ugrott - ám Egyiptom és Kamerun ellen sokkal nehezebb dolga lesz.

Rajtol a D csoport is
Utoljára a D csoport négy együttese mutatkozik be a viadalon, és a legnagyobb érdeklődés alighanem a 2010-es világbajnokság leendő házigazdáját, Dél-Afrikát övezi. A Bafana-Bafana jelentősen megfiatalított csapattal utazott el Ghánába, de a brazil szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira nem nagyon engedheti meg magának, hogy csapata leszerepeljen.
A dél-afrikaiak első számú kapusa, Rowen Fernandez sérülés miatt biztosan hiányozni fog Angola ellen, de a csapatkapitány Aaron Mokoena alighanem vállalja a játékot annak ellenére, hogy az utolsó felkészülési mérkőzésen Botswana ellen hordágyon kellett levinni a pályáról. Angolai oldalon a középpályás André játéka kérdéses, érdemes lesz viszony odafigyelni a csatárra, Manuchóra, akit nemrégiben a Manchester United vett meg.
A csoport másik mérkőzése igazi rangadónak ígérkezik, hiszen a 2004-es győztes Tunézia a végső győzelemre is esélyesnek tartott Szenegállal csap össze. Az észak-afrikaiaknál a középpályás Mehdi Nafti combsérülése nem nagyon javul, így lehet, hogy ki kell hagynia a találkozót.


www.infosport-focivilag.hu