Vágólapra másolva!

Tisztelgés a legjobb ismeretlen focista előtt

A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A Super Furry Animals a kilencvenes évek elején előtérbe került walesi zenei hullám egyik prominens képviselője, még ha nem is ért el olyan nagy sikereket, mint mondjuk a Manic Street Preachers vagy a Catatonia. A zenekar 1993-ban jött létre, és egy rövid ideig a később színészként híressé lett Rhys Efans volt az énekese. A végleges felállás 1994-ben alakult ki, az első nagylemez pedig 1996-ban jelent meg Fuzzy Logic néven. Azóta az együttes további hét LP-t adott ki, 2004-ben pedig egy válogatásalbumot is megjelentetett addigi kislemezeiből.

Az elektronikus zenei hatásokat is magába olvasztó SFA alapvetően rockzenekarnak számít, és amolyan kultuszbandának tartják az Egyesült Királyságban, amelynek az átütő kommerciális siker sohasem jött össze (azért a 2001-es, Rings Around the World című nagylemezük egészen a harmadik helyig jutott a brit slágerlistán), ám a kritikusok mindig is nagyra tartották őket, és egy rendkívül hűséges rajongói bázist gyűjtöttek maguk köré.

A szóban forgó dal jogdíj-viták miatt (a nóta egy Steely Dan-szám sample-jét használja fel) nem fért rá a debütáló albumra, de az együttes úgy érezte, hogy mindenképpen külön figyelmet érdemel, így aztán egy korlátozott kiadású single-ként 1996 decemberében mégis megjelentették. Mivel a szöveg mintegy 50-szer tartalmazza a "fuck" szót, a rádiók egyáltalán nem adták le, ám a rajongók mind a mai napig a zenekar egyik legjobb szerzeményének tartják, és az együttes is hasonlóan érezhet, hiszen a 2004-es válogatásalbumon a The Man Don't Give a Fuck élő változata volt a bónusz.

És hogy mi köze van a számnak a labdarúgáshoz? Nos, az eredeti kislemez borítóján a hetvenes évek egyik kultikus brit focistája, Robin Friday szerepelt, és az együttes az ő emlékének ajánlotta a szerzeményt. Fridayt Magyarországon valószínűleg kevesen ismerik, Angliában viszont úgy tartják, hogy korának egyik legtehetségesebb focistája volt, aki azonban hozzáállása miatt nem tudta befutni azt a karriert, amire hivatott lett volna. Profi pályafutása során a Reading FC-ben 121 mérkőzésen 46 gólt ért el, majd a Cardiff Cityben 21 bajnokin hatszor talált be. Látványos játékstílusa miatt nagy közönségkedvenc volt, de nonkomformista életstílusa okán már 25 évesen befejezte pályafutását, és 1990-ben, 38 évesen szívrohamban hunyt el. Alakját a köztudatba az 1997-ben róla megjelent, "A legjobb focista, akit nem láttál" című könyv hozta vissza.


A dal szövege angolul

Spent some times in stormy weather
Under clouds of my dilemma
Now there's nothing much to do
But sit and rot in front of televisions
Staring back at me
I'm just waiting for the microwaves
To wash me into the sea

You know they don't give a fuck about anybody else

Out of focus ideology
Keep the masses from majority
Experts, brain washed, tumble dried
Left to bleed whilst vultures glide

You know they don't give a fuck about anybody else

A dal szövege magyarul

Eltöltöttem némi időt a viharban
A problémáim felhői alatt
És most nincs mást tennem
Mint ülni és rohadni a tévék előtt
Amik visszabámulnak rám
Csak a mikrohullámokra várok
Hogy belemossanak a tengerbe

Tudod, hogy le sem szarják a többieket

Homályos világnézet
Megóvni a tömeget a többségtől
Szakértők, agymosottak, kiszárítottak
Vérezni hagynak, míg a keselyűk köröznek

Tudod, hogy le sem szarják a többieket

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu