Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően Samuel Eto'o immár egyedül áll az élen Afrika-kupa góllövőinek örökranglistáján, mivel két találattal vette ki a részét a Szudán elleni 3-0-s győzelemből. A kameruniak így Egyiptom mögött a második helyen végeztek csoportjukban, és a két együttes továbblépett a legjobb nyolc közé. Ottani ellenfelük kiléte csütörtökön derül ki, de meglepetés lenne, ha a D betűjelű kvartettből nem Tunézia és Angola menne tovább.

A kameruni csapatnak a nyitómérkőzésen Egyiptomtól elszenvedett vereséget követően Zambia ellen sikerült javítania, és az utolsó találkozón Szudán ellen már "csak" az volt a gárda feladata, hogy megint nyerjen, ami egyben a legjobb nyolc közé jutást jelentette volna Eto'óék számára. Ez nem tűnt túl nehéz feladatnak, hiszen a szudániak az első két összecsapásukat egyaránt 3-0-ra veszítették el, és a jelek szerint számukra ez az egyeneredmény, mert ezúttal is ugyanilyen arányban kaptak ki.

A kameruni együttes főleg a jobb oldalon vezette a támadásait, ahol a jobbhátvéd Geremi rendre feltűnt az ellenfél tizenhatosánál, más kérdés, hogy beadásai sokszor pontatlanok voltak - de olyan sok volt belőlük, hogy már csak a nagy számok törvénye alapján is jó pár akadt közülük, amely veszélyt okozott. Ehhez jött még a szudáni védők ügyetlensége, na meg a játékvezető jóindulata: a bíró ugyanis a 29. percben egy kissé vitatható büntetőt ítélt a kameruniaknak, Achille Emana meglehetősen könnyedén esett el a tizenhatoson belül. Eto'ót ez persze nem zavarta, magabiztosan értékesítette a tizenegyest, ezzel átadva a múltnak Laurent Pokou rekordját.

Nem sokkal később a szudáni hátvédek összehoztak még egy gólt: Joel Epalle lőtte el keresztbe a labdát a kapu előtt, az Eto'o elöl menteni igyekvő Justin Lado pedig védőtársát, Mohamed Ali Khidert rúgta hátba, és róla a játékszer a hálóba pattant. A szünet után Szudán már sokkal jobban játszott, és persze a kameruniak is visszavettek a lendületből, aminek köszönhetően Idriss Kameninek is akadt dolga, de a hálóőr megmutatta, hogy nem véletlenül tartják az egyik legjobb afrikai kapusnak.

Otto Pfister szövetségi kapitány végig a pályán hagyta Eto'ót, és ennek meg is lett a jutalma, a csatár ugyanis az utolsó percben egyedül léphetett ki, és higgadtan értékesítette is a ziccert - amivel már 16 találatnál jár a kontinensviadal történetében, a jelenlegi tornán pedig ez volt az ötödik gólja. Szudán egyébként a három meccsen elszenvedett három vereségével és 0-9-es gólkülönbségével az Afrika-kupák történetének legrosszabb csapata lett...

A címvédő Egyiptomnak Zambia ellen csak egy pontra volt szüksége a csoportelsőséghez, míg ellenfele csak egy győzelem esetén maradt volna versenyben - de a Fáraók ugyanolyan koncentrációval futballoztak, mintha dolguk sokkal nehezebb lenne. Igaz, a Kamerun ellen két gólt szerzett csatár, Mohamed Zidan ezúttal csak a kispadon kezdett, Ahmed Hasszán viszont bekerült a kezdők közé.

Az egyiptomiak vezető találatához mindössze negyedórára volt szükség, és az első félidőben az észak-afrikai együttes akár el is dönthette volna a három pont sorsát, de a többi helyzet kimaradt. A második játékrész hasonlóan kezdődött, a zambiai kapusnak, Kennedy Mweenének rengeteg dolga volt, de az egyiptomiak nem tudtak túljárni az eszén. A hajrában Chris Katongo egyenlített, és a ráadás perceiben Zambia kis híján a győzelmet is megszerezte, de ennek maximum annyi jelentősége lett volna, hogy ez esetben nem Egyiptom, hanem Kamerun lett volna a csoportelső - a zambiaiak nem jutottak volna tovább.

C csoport
Egyiptom - Zambia 1-1 (1-0)
Kumasi, Baba Yaro stadion, vezette: Coulibaly (mali).
Egyiptom: Al-Hadari - Mohamed, H. Szaid, Moavad, Goma, Fati, Abd Rabu, Savki, A. Hasszán (Abutrika, 62.), Motaeb (I. Szaid, 77.), Zaki (Zidan, 62.). Szövetségi kapitány: Sehata.
Zambia: Mweene - Musonda, Himonde, Mwanza (Chintu, 30.), Hachilensa, Chansa (Kalaba, 77.), Bakala, F. Katongo, C. Katongo, Mulenga (Phiri, 66.), Chamanga. Szövetségi kapitány: Phiri.
gól: Zaki (15.), ill. C. Katongo (89.).

Kamerun - Szudán 3-0 (2-0)
Tamale, Tamale Sports Stadium, vezette: Djaoupe (togói).
Kamerun: Kameni - Geremi, Bikey, R. Song, Atouba (Tchato, 46.), Mbami, Emana (Tomou, 57.), Epalle (Essola, 77.), A. Song, Eto'o, Job. Szövetségi kapitány: Pfister.
Szudán: El-Moez - Bakheit (Tahir, 55.), Ali Khider, Al-Tayeb, Damar, Alaeldin, Lado, Mostafa, Bashir, Tambal (Korongo, 77.), Agab (Babiker, 62.). Szövetségi kapitány: Abdallah.
gól: Eto'o (29., 92. - az elsőt 11-esből), Ali Khider (33. - öngól).

A csoport végeredménye
1. Egyiptom 7 pont
2. Kamerun 6
3. Zambia 4
4. Szudán 0

A D csoportban Tunézia és Angola az előző körben aratott győzelmével lépéselőnybe került a kvartett másik két tagjával szemben, és ha döntetlent játszanak egymás ellen, akkor együtt lépnek tovább, kiejtve Dél-Afrikát és Szenegált. A felek persze nagyon fogadkoznak, hogy nyerni akarnak, és Angola esetében csak ez az eredmény jelentené a csoportelsőséget, de ezúttal ez sem hordoz magában sok előnyt - a két lehetséges ellenfél, Kamerun és Egyiptom egyaránt nagyon erős.

A csoport másik két együttese számára csak akkor van esély a legjobb nyolc közé kerülésre, ha a Tunézia-Angola mérkőzésen nem születik döntetlen - ez esetben a Dél-Afrika-Szenegál meccs győztese bekerülhet a negyeddöntőbe. Persze a helyzet nem ilyen egyszerű, mert Szenegálnak csak az angolai diadal felel meg, Dél-Afrika pedig csak a tunéziai győzelem esetén menne tovább...A szenegáliaknál egyébként az előző meccs után lemondott Henryk Kasperczak helyett Lamine N'Diaye ül a kispadon, aki most mutatkozhat be a válogatott szakvezetőjeként - és könnyen megtörténhet, hogy ez lesz egyetlen találkozója a nemzeti tizenegy élén.

www.infosport-focivilag.hu