Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Rodrigo Alejandro Bueno a kilencvenes évek második felének egyik legnépszerűbb énekese volt Argentínában. Az 1973. május 24-én született művész már gyermekkorában megismerkedett a cuarteto nevű műfajjal, amely Córdobából származik (akárcsak Bueno), és nagyon erős meghatározója a város kulturális identitásának.

Az olasz, illetve spanyol tánczenéből kialakult irányvonal az 1970-es évektől vált ismertté, és amolyan alternatív zenei stílusnak számított, szembehelyezkedve a fővárosközpontú tömegkultúrával. Tulajdonképpen Bueno volt az, aki országosan ismertté tette a cuartetót, köszönhetően részben annak, hogy a női nem különösen kedvelte őt - az énekes magánélete kedvelt témája volt a bulvárlapoknak.

Az El Potro, azaz Kolt becenévre hallgató Bueno már 11 esztendősen énekelt a Chebere nevű együttesben, majd 1987-ben a Manto Negro nevű zenekar tagja lett, és ugyanabban az évben jelent meg az első szólólemeze is Le foto de tu cuerpo címmel. Innentől kezdve egy-két évente új albummal jelentkezett, és főleg a kilencvenes évek második felében volt aktív: 1999-ben három, 2000-ben pedig öt nagylemeze jelent meg! Egyik legnagyobb slágere, a Soy cordobes, azaz Córdobai vagyok, az 1999-es, A 2000 című lemezen található.

Bueno élete tragikusan fiatalon ért véget, 2000. június 24-én ugyanis az egyik koncertje után halálos autóbalesetet szenvedett. A pletykák szerint halálához az alvilágnak is volt köze, és az énekes menedzserét, José Luis Gozalót sokan azzal vádolták, hogy Bueno miatta hajtotta végre azt a manővert, ami a balesetet okozta (Gozalo az énekes mögötti autóban ült). A bírósági vizsgálat azonban felmentette Gozalót, és megállapította, hogy az énekes szervezetében az alkoholtartalom jóval magasabb volt a megengedettnél.


Rodrigo Bueno: La Mano de Dios

A szóban forgó dal címe alapján valószínűleg minden futballszurkoló be tudja azonosítani, hogy ki ihlette a szerzeményt. Természetesen Diego Maradonáról van szó, aki a labdarúgás történetének két talán leghíresebb gólját szerezte az 1986-os világbajnokságon az angolok elleni negyeddöntőben. Előbb kézzel ütötte be a labdát a hálóba Peter Shilton felett (amit később Isten kezeként aposztrofált), majd pedig a saját térfeléről megindulva az egész angol védelmen átszlalomozva talált be - ezt a gólt később a vébék históriájának legszebb találatának választották.

A dal első strófája Maradona pályafutásának kezdetét idézi fel, megemlítve a Hagymácskák (Los Cebollitas) nevű kölyökcsapatot, ahol Diego megismerkedett a labdarúgással, a második strófa pedig a világklasszis kábítószer-függőségét fejti ki. Buenónak igaza lett, még ha ő nem is érhette meg, hogy Maradona leküzdje addikcióját: az argentin sztár 2005-ben saját showműsorában maga is elénekelte a dalt, mégpedig egyes szám első személyre átírva a szöveget.