Vágólapra másolva!
Mind a két hétfői negyeddöntő fantasztikus összecsapást hozott az Afrika-kupán, pazar gólokban és izgalmakban sem volt hiány, végül mindkét párosításban az esélyesebbnek tartott válogatott ment tovább. Ezzel kialakult a elődöntő mezőnye, amely rendkívül erősnek mondható - ebből a kvartettből valóban bármelyik csapat megnyerheti az aranyérmet.

A torna egyik meglepetéscsapata, Angola a címvédő Egyiptommal mérkőzött a legjobb négy közé kerülésért, és az angolai kezdő tizenegyben nem volt meglepetés, annál inkább a Fáraóknál: a csapatkapitány Ahmed Hasszán ugyanis csak a kispadra került, Mohamed Zidan pedig sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot.

Az első percek tapogatódzó játéka után Egyiptom vette át a kezdeményezést, és az észak-afrikaiak többször is tesztelték az angolai kapust, Lamát, majd a játékrész közepén a vezetést is megszerezték. A japán játékvezető ugyanis tizenegyest ítélt a javukra, miután egy szabadrúgást követően a védő, André kezére pattant a labda a tizenhatoson belül.

Az angolaiak kis híján meglincselték a bírót, csoda, hogy senkit sem állítottak ki közülük, de végül rendeződött a helyzet, és Hoszni Abd Rabu értékesítette is a büntetőt - ez volt a harmadik tizenegyese a tornán, de az első, amit nem kellett újrarúgnia. Az egyiptomi előny azonban nem tartott sokáig, mert pár perccel később Manucho egy bődületes bombagóllal egyenlített.

A szünetben mégis a Fáraók vezettek, mégpedig egy szerencsés találatnak köszönhetően, hiszen Szuajed Moavad beadását az angolai védők nem tudták kivágni, és a berobbanó Zaki testéről a hálóba pattant a labda. A csatár szinte nem is tehetett arról, hogy gólt szerzett...

Manucho a második játékrész első percében kis híján ismét eredményes volt, és a folytatásban is a Fekete Antilopok játszottak veszélyesebben, de ahogy telt az idő, úgy váltak a támadásaik egyre esetlegesebbé, és lett Egyiptom egyre nyugodtabb. A félidő második felében már egyértelműen a Fáraók akarata érvényesült, és csak az angolai portás, Lama bravúrjain múlott, hogy nem nőtt a különbség.

Összefoglaló az Egyiptom - Angola meccsről:


A másik hétfői negyeddöntő óriási küzdelmet ígért, hiszen az afrikai labdarúgás két nagyágyúja, Kamerun és Tunézia találkozott egymással, és a csapatok nem is okoztak csalódást. Mind a két oldalon jelentősen kicserélődött a kezdő tizenegy az utolsó csoportkörhöz képest, ami Tunézia esetében volt érthetőbb, hiszen az észak-afrikaiak akkor több kulcsemberüket is pihentették.

A nagyobb meglepetést az okozta, hogy a kameruni gárdában a középpályán Modeste M'Bami helyett Stéphane M'Bia kapott helyet, de Otto Pfister ezen döntése telitalálatnak bizonyult. A Stade Rennes játékosa ugyanis a 18. percben a kapuba fejelte Alexandre Song beadását - igaz, ehhez az is kellett, hogy a tunéziai kapus, Hamdi Kaszraui rosszul mozduljon ki a kapujából.

A hálóőr a 27. percben már nem tehetett semmiről: akkor a kameruni jobbhátvéd, Geremi Ndjitap védhetetlenül tekert egy szabadrúgást a hálóba. Ekkor úgy tűnt, hogy a Szelídíthetetlen Oroszlánok meglepően simán bejuthatnak az elődöntőbe, ám tunéziai részről Csuki Ben Szaada megmutatta, hogy ő is kiválóan végzi el a szabadrúgásokat, hiszen a 36. percben ő is a hálóba csavart.

Sőt, az észak-afrikaiak akár még a szünet előtt egyenlíthettek volna, de Francileudo Santos lövése a felső kapufáról pattant vissza a mezőnybe, a kipattanót pedig Ben Szaada hiába lőtte kapura, Idriss Kameni fantasztikus reflexszel védeni tudott.

A Kamerun - Tunézia ütközet krónikája képekben:


A szünet után a tunéziaiak tovább rohamoztak, és óriási tempót kényszerítettek a kameruniakra, akik azonban állták a sarat, és Samuel Eto'o vezérletével rendkívül veszélyes kontrákat vezettek. Gól azonban hosszú ideig nem született, és már-már úgy látszott, hogy a Szelídíthetetlen Oroszlánok kihúzzák a 2-1-es győzelemmel, amikor Jaszin Sihaui kilenc perccel a rendes játékidő letelte előtt egalizált.

Következett tehát az idei torna első hosszabbítása, és a ráadásban csak két perc kellett ahhoz, hogy újabb gól szülessen, a találatot pedig az összecsapás nyerő embere, M'Bia érte el, kihasználva a tunéziai védelem pillanatnyi rövidzárlatát.

Forrás: Getty Images

A fejét fogó M'Bia itt még Geremi gólja után örömködik, de aztán kétszer őt ünnepelték a társak

Az észak-afrikaiak a folytatásban mindent megpróbáltak, így izgalmakban nem volt hiány, de az egyenlítés elmaradt, így a 2004-es győztes az előző tornához hasonlóan megint nem jutott a legjobb négy közé. Az Afrika-kupán egyébként utoljára 2000-ben fordult elő, hogy az egyenes kieséses szakaszban hosszabbítás után ne tizenegyesekkel dőljön el a továbbjutás.

negyeddöntő:
Tunézia - Kamerun 2-3 (1-2, 2-2, 2-3)
Tamale, Tamale Sports-stadion
v.: Coulibaly (mali)
Tunézia: Kaszraui - Haggui (Ben Fredzs, 38.), Bekri, Felhi, Dzsaidi, Nafti (Dzsoma, 71.), Ben Szaada, Mnari, Traui, Sihaui, Francileudo Santos (Sermiti, 85.). Szövetségi kapitány: Lemerre.
Kamerun: Kameni - Geremi, Bikey, R. Song, Atouba (Tchato, 109.), Emana (Epalle, 61.), Makoun (Binya, 65.), A. Song, M'Bia, Idrissou, Eto'o. Szövetségi kapitány: Pfister.
gól: Ben Szaada (36.), Sihaui (81.), ill. M'Bia (18., 92.), Geremi (27.)

Egyiptom - Angola 2-1 (2-1)
Kumasi, Baba Yara-stadion
v.: Nicsimura (japán)
Egyiptom: Al-Hadari - Mohamed, H. Szaid, Goma, Moavad (Fatallah, 66.), Abd Rabu, Savki, Fati, Abutrika (I. Szaid, 91.), Motaeb, Zaki (A. Hasszán, 71.). Szövetségi kapitány: Sehatah.
Angola: Lama - Airosa, Kali, Asha, Ruí Márques, André, Maurito (Mendonca, 46.), Gilberto, Zé Kalanga (Mateus, 73.), Flávio (Edson, 84.), Manucho. Szövetségi kapitány: Goncalves.
gól: Abd Rabu (23. - 11-esből), Zaki (38.), ill. Manucho (27.)

Az elődöntő párosítása:
Ghána - Kamerun
Elefántcsontpart - Egyiptom