Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

E heti dalunk első a maga nemében, hiszen az 1990-es, olaszországi labdarúgó-világbajnokság volt az első vébé, amelynek hivatalos himnusza született. Ez a dal az "Un Estate Italiana" (Egy olasz nyár), amelyet angol szöveggel is rögzítettek - a szám címe "To be number one" volt. A szerzeményt két népszerű olasz művész, Gianna Nannini és Edoardo Bennato adta elő, akik közül Magyarországon inkább a hölgy volt az ismert.

Gianna (akinek öccse, Alessandro Nannini Formula 1-es versenyző volt) klasszikus zenei műveltséggel rendelkezik, a luccai konzervatóriumban végzett zongora szakon, de inkább a popzenében próbált szerencsét, és első slágere az 1979-es América című dal volt. Hamarosan nem csak hazájában, de egész Európában ismertté vált, főleg a Maschi című dalával, és Németországban, Ausztriában, illetve Svájcban is rengeteg díjat és elismerést kapott.

A kilencvenes évek elején egy ideig megint a tanulmányaira koncentrált, és 1994-ben a sienai egyetemen filozófiai diplomát szerzett, majd visszatért az énekléshez, miközben rendszeresen támogatta a környezetvédő megmozdulásokat. Körülbelül kétévenként jelentetett meg új albumot, 2004-ben pedig Perle címmel válogatáslemeze jelent meg. Hazájában továbbra is az egyik legnagyobb sztárnak számít, és tavaly ismét a nemzetközi érdeklődés fókuszába került, köszönhetően annak, hogy a Meravigliosa creatura című dala az egyik olasz autócég reklámjában szerepelt.


A fenti szerzemény előadásában Edoardo Bennato volt a partnere, akit a hetvenes-nyolcvanas években Olaszország egyik legkreatívabb dalszerzőjének tartottak, de a nemzetközi színtéren nem tudott nagyobb sikert aratni. Bennato még 1966-ban, 17 esztendősen jelentette meg első kislemezét, de eleinte még az olasz fesztiválzene stílusában alkotott, és csak az 1970-es évekre találta meg saját hangját.

Az igazi sikerek is csak akkor jöttek: az 1974-es, I buoni e i cattivi című koncertalbuma a maga ironikus hangvételével újdonságot jelentett Olaszországban. A gyakran társadalomkritikai éllel rendelkező szövegeknek köszönhetően Bennato hamarosan az egyik legnépszerűbb olasz dalszerzőnek számított, és az 1990-es duett Giannával tulajdonképpen pályafutása csúcsát jelentette. Ugyan azóta is gyakran jelentkezik új nagylemezzel, de ezek színvonala már nem éri el korábbi munkáit.

A dal olaszországi sikerét az előadók garantálták, de hogy nemzetközileg is sikeres lett, az nagyban köszönhető szerzőjének, aki nem volt más, mint Giorgio Moroder. Az olasz producer az elektronikus tánczene és a diszkó egyik szülőatyja, aki olyan világhírű zenészek és együttesek mellett dolgozott, mint Donna Summer, Blondie, David Bowie, Cher, Elton John, Falco vagy Bonnie Tyler. Moroder ezen kívül számtalan filmzenét is írt, az 1978-as, Éjféli expressz című filmhez írt muzsikájával Oscar-díjat is nyert. A nagy sportesemények közül nem csak az 1990-es focivébére írt dalt: ő komponálta az 1984-es, Los Angeles-i, illetve az 1988-as szöuli olimpia hivatalos "himnuszát" is.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu