Vágólapra másolva!
A francia középpályás sokadvirágzását éli a spanyol Villarreal CF csapatában, amely egyre jobban megközelíti az FC Barcelonát a spanyol bajnokságban, és ismét kiharcolhatja a BL-részvétel jogát. Pires szerint együttese megelőzheti a Barcát, és bár a francia válogatottban már nem veszik számításba, drukkol a gall nemzeti tizenegynek, amelyet az Európa-bajnokság egyik esélyesének tart.

- A Villarreal az egyik legkiegyensúlyozottabban teljesítő gárda a spanyol bajnokságban, és a Barcelona elleni diadallal megnyílt az esély a második helyre. Ez egy fontos győzelem volt?
- Természetesen. Már a találkozó előtt is tudtuk, hogy az összecsapás kulcsfontosságú lesz, hiszen ez volt az utolsó lehetőségünk, hogy megközelítsük a második pozíciót, ami közvetlen BL-kvalifikációt ér. Úgy gondolom, hogy a csapat remek szezont fut, hiszen a harmadik helyen állunk, már csak két pont a lemaradásunk a Barcával szemben, és biztos vagyok benne, hogy ezt is képesek leszünk ledolgozni.

- A klub idén 85 esztendős. Az utóbbi öt évben a korábban szerény egyesület nagyot lépett előre...
- Így van, és ez elsősorban az elnöknek, Fernando Roignak köszönhető, aki szereti a futballt és a Villarrealt. Két évvel ezelőtt a csapat elődöntőt játszhatott a BL-ben az Arsenallal, és most is ott vagyunk a bajnokság élmezőnyében.

- Úgy tűnik, hogy az együttes azóta remekel, amióta ön az előző szezon vége felé felépült a sérüléséből...
- Örülök, ha így látja, de a csapat nem egy vagy két focistából áll. A legutóbbi pontvadászat végén sorozatban nyolc bajnokit nyertünk, amivel kiharcoltuk az UEFA-kupában való részvételt, és a lendületünk az új bajnokságban is megmaradt - de ehhez kemény munka és sok türelem szükségeltetik. Továbbra is ugyanígy kell folytatnunk, és akkor még előrébb léphetünk.

- A csapatban sok a fiatal focista. Gondolja, hogy a Pascal Cygan, Marcos Senna vagy ön által nyújtott rutin sokat számít?
- A fiatal és tapasztalt futballisták aránya ideálisnak tűnik a számomra a gárdán belül. A fiatalabbak ugyanúgy tudják, hogy mit kell tenniük, nekünk pedig jó példát kell mutatnunk, és oda kell figyelnünk rájuk, hogy ugyanígy folytassák. Biztos, hogy mi is fogunk meccseket veszíteni, de a legfontosabb az, hogy a csapat tovább fejlődjön.

- Edzőjük, Manuel Pellegrini a második leghosszabb ideje ugyanannál a csapatnál dolgozó tréner a Primera Divisiónban Frank Rijkaard után.
- Az elnök és a játékosok is megbíznak a mesterben, nem véletlenül: régóta itt dolgozik, és jó munkát végez. Mindent tud, amit az edzőségről és a futballról tudni kell. Maga is jó labdarúgó volt, így tisztában van a játékosok igényeivel is.

- Miután az UEFA-kupából és a spanyol kupából is kiestek, a BL-szereplés kiharcolása lett a legfontosabb feladat. Mi volt a csapat célja a szezon elején?
- A bajnokság rajtjától kezdve a Bajnokok Ligájába való bejutást vettük célba. Természetesen szerettük volna megnyerni az UEFA-kupát és a spanyol kupát is, de egyszerre három porondon nagyon nehéz helytállni. Most már csak a bajnokságra kell koncentrálnunk, és közel állunk ahhoz, hogy bejussunk az első számú európai kupasorozatba, de továbbra is keményen kell dolgoznunk. Ha így folytatjuk, akkor a Villarreal ott lesz a BL-ben - ezt akarjuk elérni.

- Már csak két spanyol gárda van versenyben az európai kupákban, míg a BL-ben még négy angol együttes is áll. Gondolja, hogy a Premier League erősebb, mint a hispán pontvadászat?
- Igen, ez egyértelműen az angol bajnokság erejét mutatja. A Premier League klubjainak sokkal több pénzük van, és ez lehetővé teszi, hogy a legjobb európai, és most már dél-amerikai játékosokat vegyék meg. Szerintem ez az elsődleges oka annak, hogy az angol együttesek jobban szerepelnek a BL-ben.

- Az Arsenal is nagyon erős...
- Igen, és nagyon jól szerepel. Láttam az AC Milan elleni mérkőzésüket, és nagyon örültem az Ágyúsok játékának. Hat évig játszottam a klubnál, dolgoztam Arsene Wenger keze alatt, és egyáltalán nem lepett meg, hogy ilyen jó munkát végez. Úgy vélem, az Arsenal elég jó ahhoz, hogy megnyerje a BL-t.

- Mi a véleménye arról, amit Wenger és Sir Alex Ferguson mond, miszerint jobban meg kell büntetni a túlságosan kemény focistákat?
- Az angol labdarúgás a rengeteg fizikai kontaktusról és a kemény belépőkről szól, és a sérülések elkerülhetetlenek, de az olyan súlyosak, mint Eduardoé volt, nem valóak a futballpályára. Azt hiszem, a bíróknak jobban kellene védeniük a focistákat, ez a legfontosabb. A labdarúgásnak örömet kellene okoznia mindenki számára: nem csak azoknak, akik nézik, hanem azoknak is, akik játsszák.

Forrás: Getty Images

Pont az ilyen belépők miatt mondja Pires, hogy a bíróknak jobban kéne védeni a játékosokat

- Mi a véleménye a francia válogatottról?
- Azt hiszem, nagyon jó csapatunk van, tele klasszis focistákkal. A cél természetesen az Eb megnyerése, ami nem egyszerű, de megvan hozzá a kvalitásunk. A riválisok persze nagyon erősek, és egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülni.

- A kontinensviadalon a gallok az úgynevezett "halálcsoportba" kerültek, együtt Hollandiával, Olaszországgal és Romániával. Így is van esélyük a torna megnyerésére?
- Természetesen. Tudom, hogy nagyon nehéz a csoportbeosztásunk, de ha valaki meg akarja nyerni az aranyérmet, akkor minden ellenfelet le kell győznie. Az első három meccs persze nagyon nehéz lesz. Én nem leszek ott a tornán, de maximálisan bízom a válogatottban.

Forrás: www.espn.com