Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A furcsa nevű banda (az elnevezés jelentése Gonosz Nagybácsik) még 1980-ban alakult punkzenekarként, és fennállása első pár évében szorosan kötődött a német szélsőjobboldalhoz, amit később soha nem tudott lemosni magáról, pedig kategorikusan elhatárolódott ettől a mozgalomtól.

Az első nagylemezen azonban még egyértelműek voltak a neonáci hatások, olyan szinten, hogy az 1984-ben megjelent albumról összesen hat dalt be is tiltottak az akkori NSZK-ban, részben a nácizmusra való utalások, részben pedig a túlzottan erőszakos szövegek miatt.

Hogy a banda már akkor is kötődött a labdarúgáshoz, azt jól jelzi, hogy az egyik betiltott dal címe "Fussball und gewalt", azaz "Futball és erőszak" volt, egy másik feketelistára tett nóta pedig a Frankreich '84 címre hallgatott - ami az 1984-es, franciaországi Európa-bajnokságra utalt.

A következő években aztán a Böhse Onkelz egyre inkább eltávolodott a szélsőjobbtól, és a neonácikhoz kötődő lemezkiadójától is megvált - de az 1985-ös, Mexico című lemez még ennél a labelnél jelent meg. A banda akkor már inkább csak amolyan bulizós, piázós rockzenekarnak számított, ám a nagyobb lemezboltok még sokáig nem voltak hajlandóak árulni a lemezeiket.

Pedig a zenekar egyre népszerűbb lett, aminek köszönhetően 1994-ben már egy multinacionális lemezkiadóhoz került, és miután az énekes, Kevin Richard Russel megszabadult alkohol- és heroinfüggőségétől, a Böhse Onkelz népszerűsége tovább nőtt. Az 1998-as, Viva los Tioz című nagylemez a megjelenés utáni 48 órában 300 ezernél több példányban kelt el, és ezzel az első helyre került a német slágerlistán!

A sikerek hatására a zenekar megalapította a saját kiadóját rule23 néven (ezt később regel23-ra változtatták), és a következő három nagylemez már itt jelent meg. A 2004-es album címe árulkodó volt: Adios - a banda ezzel bejelentette, hogy több anyagot már nem készít. A búcsúturnéról készült DVD 2007-ben jelent meg, és 2008-ban megnyerte a legrangosabb német zenei díjnak számító Echót a maga kategóriájában.


A Mexico című dal az azonos című mini LP-n jelent meg még 1985-ben, és tovább folytatta az előző albumokon szereplő futballtematikát, ám immár az erőszak helyett a bulira koncentrált.

A dalt az 1986-os világbajnokság helyszíne ihlette, és alapvetően arról szól, hogy a Nationalelf drukkerei mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkísérhessék csapatukat Közép-Amerikába - hogy ott világbajnoki címet ünnepelhessenek. Ez utóbbi ugyan nem jött be (az NSZK válogatottja a döntőben 3-2-re kikapott Argentínától), ám a nóta rendkívül sikeresnek bizonyult. Nem csak a Böhse Onkelz koncertjein számított az egyik legnépszerűbb dalnak, hanem még a 2006-os vébén is felcsendült a germán fanatikusok torkából.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu