Vágólapra másolva!
A négy párviadalból háromban is nagy izgalmak várhatóak az UEFA-kupa negyeddöntőjében, hiszen csak a Zenit Szankt-Petyerszburg tudott előnyt szerezni az első mérkőzésen - igaz, az orosz csapat vendégként. A többi összecsapás döntetlenről indul, bár a Getafe CF, illetve a PSV Eindhoven az idegenben szerzett gólja miatt lépéselőnyben van.

Az orosz bajnokcsapat meglepően magabiztosan nyert egy héttel korábban a Bayer Leverkusen otthonában, a szentpéterváriak 4-1-es diadalához semmi kétség nem férhetett - a második félidőben a vendégek sokkal jobban játszottak ellenfelüknél.

Ezek után a visszavágó már csak formalitásnak tűnik, főleg, hogy a Bayer meglehetősen pocsék formában van, a gyógyszergyáriak a legutóbbi négy tétmérkőzésüket egyaránt elveszítették.

Így aztán könnyen lehet, hogy a németek inkább pihentetik pár focistájukat, hiszen a bajnoki szereplés immár fontosabb a számukra. Az oroszoknál a belga védő, Nicolas Lombaerts sérülés miatt biztosan nem futballozhat, de a Zenit alighanem azért győzelemre játszik majd a visszavágón - már csak azért is, hogy méltóképpen ünnepelhesse története 50. UEFA-kupa-mérkőzését.

A másik német együttes, a Bayern München is rossz eredményt ért el az első meccsen hazai pályán, hiszen a bajorok csak egy 1-1-es döntetlent tudtak játszani a spanyol Getaféval - a hispánok az utolsó percben egyenlítettek.

Márpedig a müncheniek számára a döntőbe jutás a cél a sorozatban, és meglehetősen kínos lenne a számukra, ha egy, a nemzetközi porondon most először szereplő gárda verné ki őket. Ottmar Hitzfeld mester a sérült Hamit Altintopon kívül minden játékosára számíthat, és a legnagyobb kérdés az, hogy kit szerepeltet majd a csatársorban Luca Toni partnereként: Miroslav Klosét vagy Lukas Podolskit.

Az UEFA-kupában eddig többnyire utóbbi focista kapott lehetőséget, de most a jelek szerint Klose játszik majd, és Podolski csak kispados lesz. Ami a spanyolokat illeti, a Getafe CF a hét végén egy másik sztárcsapat, az FC Barcelona otthonában is döntetlent ért el, ám a találkozón két kulcsembere, Mário és Pablo Hernández is megsérült, és erősen kérdéses a játékuk a Bayern ellen. Ehhez jön még Granero eltiltása, illetve Danny Díaz sérülése, vagyis Michael Laudrupnak nincsen könnyű dolga - ugyanakkor a spanyolok veszítenivaló nélkül játszhatnak majd.

Forrás: Getty Images

Ribéry és Toni szerdán még mosolygós hangulatban volt

A Fiorentina és a PSV Eindhoven is 1-1-es döntetlenre végzett az első találkozón, mégpedig Firenzében, vagyis a holland csapat lépéselőnyben van - ugyanakkor az eindhoveniek nem számíthatnak néhány alapemberükre a találkozón.

A perui csatár, Jefferson Farfán eltiltása miatt nem léphet pályára, Ibrahim Afellay pedig a hét végi, Heracles Almelo elleni bajnokin sérült meg. Mindez azt jelentheti, hogy a legutóbbi két UEFA-kupa találkozón csak kispados Dzsudzsák Balázs bekerülhet a kezdő tizenegybe.

A firenzeieknél egyedül Marco Semioli sérült, és Cesare Prandelli fél szemmel már a hét végi, FC Internazionale rangadóra is tekinthet, hiszen úgy tűnik, a csatársorban ezúttal Christian Vierinek szavaz bizalmat, aki a bajnokságban általában csere szokott lenni. A holland gárdánál a szurkolók egyébként a számmisztikában is bízhatnak, hiszen a PSV eddigi két európai kupagyőzelmét egyaránt 8-asra végződő évben gyűjtötte be: 1978-ban UEFA-kupát, 1988-ban pedig BEK-et nyert a gárda.

A legkiegyenlítettebb helyzetből a Sporting CP és a Rangers FC rajtol, elvégre a két együttes egy héttel korábban gól nélküli döntetlent játszott egymással. A védelmek tehát mind a két csapatban remekeltek, de most az edzőknek kényszerű okokból változtatniuk kell majd a hátsó alakzaton: a skótoknál David Weir eltiltás, a portugáloknál pedig Anderson Polga sérülés miatt nem játszhat majd. Utóbbi helyettese honfitársa, Gladstone lehet, míg a glasgow-iak abban bíznak, hogy spanyol védőjük, Carlos Cuéllar felépült vírusos megbetegedéséből, és vállalni tudja a játékot.

www.infosport-focivilag.hu