Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokságban a jelek szerint a Villarreal CF-nek sikerül befurakodnia a Real Madrid és az FC Barcelona közé, és a Sárga Tengeralattjáró ezüstérmének egyik fő letéteményese a török csatár, Nihat Kahveci. A támadó két súlyos térdsérülést követően is ontja a gólokat, és a nyáron az Európa-bajnokságon is láthatjuk majd őt a félholdasok színeiben.

A török futball egészen az 1990-es évekig nem töltött be meghatározó szerepet a nemzetközi labdarúgásban, ám a félholdasok a szisztematikus szakmai munkával (amelyben rengeteg külföldi szakember is részt vett) egyre feljebb léptek a ranglétrán, és az 1996-os Európa-bajnokságra való kijutás új lendületet adott a sportágnak.

Akkor már kezdett felnőni a hazai trénerek egy új generációja, akik nem csak otthon, hanem külföldön is szereztek szakmai gyakorlatot.

A Besiktas JK ifjúsági csapatánál például az a Hurser Tekinoktay tevékenykedett, aki korábban az olasz Lazionál is eltöltött egy teljes szezont, és ő volt az, aki kiszúrta az egyik helyi amatőr klubban a fiatal Nihat Kahvecit.

Az ifjú futballista, aki 1979. november 23-án született Isztambulban, a Dikilitas nevű kiscsapatban kergette a labdát (a gárda az egyik híres isztambuli turistalátványosságról, az úgynevezett Egyiptomi Obeliszkről kapta a nevét), és technikai tudása, gyorsasága feltűnt Tekinoktaynak, Nihat pedig 17 esztendősen az ország egyik legpatinásabb egyesületéhez került.

Forrás: Getty Images

A Besiktasnál eleinte csak a tartalékok között futballozott, és úgy tűnt, hogy nincs sok esélye a felnőttcsapatba való kerülésre. A klub támadó részlegében ugyanis olyan sztárok szerepeltek, mint a nigériai Daniel Amokachi vagy a sokszoros török válogatott Oktay Derioglu, a középpályán pedig a két bolgár Jordan Lecskov és Zlatko Jankov számított alapembernek.