Vágólapra másolva!
A tavaszi szezon elején a Hamburger SV még három sorozatban is versenyben volt, és a klub szurkolói abban bíztak, hogy a német kupát vagy az UEFA-kupát sikerült megnyernie a csapatnak, és a bajnokságban is odaér a dobogóra. A két kupagyőzelemből már biztosan nem lesz semmi, az első három közé kerülés is elúszni látszik, és még a nyáron távozó mester, Huub Stevens utódját sem sikerült megtalálni - a tavasz nem a legjobban sikerült a hamburgiaknak.

A HSV az őszi szezont a harmadik helyen zárta a Bundesligában, miközben az UEFA-kupában bejutott a legjobb 32, a német kupában pedig a nyolcaddöntőbe, nem csoda, hogy az idény második felét nagy várakozás előzte meg a klub háza táján.

A tavasz már csak azért is izgalmasnak ígérkezett, mert az együttes holland mestere, Huub Stevens még novemberben bejelentette, hogy családi okok miatt a bajnokság végeztével távozik Hamburgból, és átveszi a PSV Eindhoven irányítását. A csapat tehát egyrészt szeretett volna méltóképpen búcsúzni a szakvezetőtől, miközben a vezetőség igyekezett megtalálni az új edzőt - a januári elnökségi ülésen ki is jelentették, hogy legkésőbb március végéig eldöntik, ki lesz Stevens utódja.

A tavaszi menetelés a pályán nem is kezdődött rosszul a csapat számára, elvégre a Német Kupában kiverték a Rot-Weiss Essent, az UEFA-kupában pedig az FC Zürichet búcsúztatták, és a bajnokságban is szorgosan gyűjtötték a pontokat. Március elejére azonban mind a két kupafronton véget ért a hamburgi menetelés, és főleg a hazai sorozatban a VfL Wolfsburg ellen hosszabbításban elszenvedett vereség volt fájó, elvégre a Farkasok verhető ellenfélnek számítottak. A nemzetközi porondtól is német ellenféllel szemben búcsúzott a csapat, a Bayer Leverkusen idegenben szerzett gólokkal bizonyult jobbnak - vagyis mind a két kupában csak nüanszokon múlott, hogy nem a Hamburg ment tovább.

Az tehát hamar eldőlt, hogy Stevens nem tud trófeával búcsúzni a klubtól, azonban egy esetleges második helyezés méltó zárása lett volna hamburgi tevékenységének, és a gárda három nappal az UEFA-kupából való kiesését követően fel is lépett a dobogó második fokára, köszönhetően a Borussia Dortmund legyőzésének. Az élmezőny azonban akkor is rendkívül szoros volt, és sejteni lehetett, hogy csak folyamatosan jó teljesítménnyel lehet megőrizni ezt a pozíciót - márpedig ezzel az együttes adós maradt. Sőt, kifejezetten rosszul játszott: a BVB elleni győzelmet követően hat fordulón keresztül nyeretlen maradt, és sorozatban négy összecsapáson még csak gólt sem tudott szerezni.

Persze a Hamburg korábban sem éppen a látványos támadójátékáról volt híres a Stevens-érában, az élcsapatok közül messze a HSV szerezte a legkevesebb gólt. Az eddig lejátszott 31 forduló alatt mindössze nyolc olyan találkozója akadt a gárdának, amikor egynél többször talált volna be, más kérdés, hogy a remek védelem miatt sokszor egyetlen gól is elég volt a három ponthoz - a csapat hatszor is 1-0-ra nyert. A szurkolóknak azonban ez nem nagyon tetszett, és a hírek szerint a gárda legnagyobb sztárja, Rafael van der Vaart sem érezte túl jól magát a Stevens által favorizált 4-5-1-es taktikában - arról nem is beszélve, hogy a holland azzal sem értett egyet, hogy a mester magatartásbeli problémák miatt a tartalékok közé száműzte a belga Vincent Kompanyt. Ugyanakkor éppen a holland játékmester formájának a visszaesését jelölték meg a hamburgi hullámvölgy legfőbb okának: míg Van der Vaart az ősszel kilenc gólt szerzett és három gólpasszt adott, addig tavasszal négy asszisztja mellett csak kétszer volt eredményes.

Forrás: EPA

Nem rossz a hangulat a hamburgi lelátókon

Ráadásul a hamburgiaknak nem csak a pályán nem megy mostanában, hiszen a vezetőség által március végére beígért új edző kilétét sem lehet még tudni. Pedig februárban úgy tűnt, hogy a holland FC Twente mestere, Fred Rutten lesz a megoldás, a sportigazgató, Dietmar Beiersdorfer minden megegyezett a németalföldi trénerrel, ám klubelnök, Bernd Hofmann inkább a mainzi Jürgen Kloppot favorizálta. Így aztán Rutten mégsem kellett (le is csapott rá az FC Schalke 04), ám Klopp megszerzése sem jött össze, hiszen ő úgy döntött, hogy marad Mainzban, amennyiben a klub kiharcolja a feljutást az élvonalba - erre pedig minden esély megvan.

Azóta a Hamburgot már több külföldi sztáredzővel is kapcsolatba hozták, de egyre kínosabb, hogy senki sem akar a HSV mestere lenni: a horvát Slaven Bilic inkább szerződést hosszabbított hazája válogatottjánál, és Gérard Houllier is nemet mondott a németeknek. A legújabb hírek szerint a jelenleg klub nélkül álló Martin Jol a legújabb kiszemelt, és hamburgi részről a legerősebb érv az lenne, ha mégis odaérnének a dobogóra, és ezzel kiharcolnák a BL-ben való indulás jogát. Erre még három fordulójuk van...

www.infosport-focivilag.hu