Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy az idei, meglehetősen rossz Bundesliga-szereplés ellenére rendkívüli UEFA-kupa-indulással vigasztalódhat Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC.

Szerdai értesülések szerint ugyanis az UEFA úgynevezett fair play bizottsága az előző napi sorsoláson Németországot és Dániát húzta ki a "kalapból", azaz a két ország egy-egy pótlólagos helyet kaphat az UEFA-kupában való indulásra. Mivel pedig a jelentős hagyományokkal rendelkező berlini csapatnak van a legkevesebb sárga, illetve piros lapja a Bundesliga első osztályában játszó együttesek közül, nagy a valószínűsége annak, hogy a Német Labdarúgó Liga (DFL) a plusz egy helyet - fair játékáért - a Herthának ítéli. Ezen pedig az sem változtat, hogy Dárdaiék aligha végeznek a kilencediknél előkelőbb helyen, s "szabályos" UEFA-kupa-szereplés csak a hetedik helyig bezáróan jár.

A Hertha sajtószóvivője szerint mindazonáltal még nem isznak előre a medve bőrére. Meg kell várni ugyanis az illetékes hatóságok döntését, amely szigorú kritériumokon alapul. A sárga és piros lapok száma mellett figyelembe veszik egyebek között a játékosok általános viselkedését, a közönség magatartását és a bírói véleményeket. De "beszámít" az is, ha a játékosok segítséget nyújtanak az ellenfél sérült labdarúgójának, mint ahogy fair play-pont jár azért is, ha az adott csapat támadó, nem pedig védekező taktikát alkalmaz, azaz gyorsítja a játékot. Ez utóbbi téren pedig Hertha az elmúlt időszakban nemigen jeleskedett.

A szóvivő figyelmeztetett arra is, hogy a berliniek nem szeretnének a Hannover sorsára jutni, amely 2005-ben - egy hasonló sorsolást követően - mindenekelőtt a sárga és piros lapok meglehetősen alacsony száma alapján teljesen beleélte magát a rendkívüli UEFA-kupa-szereplésbe, végül azonban - a többi szempontot is figyelembe véve - a Mainz együttese lett a győztes. A Herthát most leginkább az Eintracht Frankfurt szoríthatja meg.

Mindenesetre a berliniek megfogadták: szombaton a Bayern München ellen a lehető legszabályosabban és a lehető legtámadóbb szellemben futballoznak majd. Döntés közvetlenül a hétvégi záróforduló után várható.