Vágólapra másolva!
A Liverpool FC tavaly nyári szerzeményei közül elsősorban Fernando Torrest szokás kiemelni, de a spanyol támadó mellett a holland Ryan Babel is jó vételnek bizonyult. A fiatal szélső sokszor csak csereként kapott játéklehetőséget Rafa Beníteztől, de panaszkodás helyett tette a dolgát, és a kispadról beállva is fontos gólokat szerzett.

- Jól sikerült beilleszkednie Liverpoolban?
- Természetesen hiányzik a családom és a barátaim, de szó sincs arról, hogy honvágyam lenne. Az új életem túl izgalmas és vonzó ahhoz, hogy így érezzek. Abban a pillanatban, amikor tavaly júniusban a barátnőmmel és az ügynökömmel megérkeztem a John Lennon-repülőtérre, és megláttam egy sofőrt egy táblával a kezével, amin a nevem állt, éreztem, hogy különleges bánásmódban van részem. Aztán az edzőközpontban beszéltem Rafa Benítezzel, ami megerősítette bennem, hogy jó döntést hoztam.

- Mit mondott Benítez?
- Hogy azért igazoltak le, mert olyan futballistára volt szüksége a keretben, aki képes átjátszani az ellenfelet. Azt is elmondta, hogy lesz időm megszokni a Premier League stílusát és színvonalát. Ez nagyon fontos volt a számomra, hiszen a holland pontvadászat után az angol bajnokság nagy lépést jelentett. Természetesen a korábbi eredményeim alapján a klubnak voltak elvárásai velem szemben, de a Liverpool FC vezetősége úgy kezelt, mint egy csiszolatlan gyémántot, amellyel még foglalkozni kell.

Forrás: EPA

- Meglepődött, hogy a transzfert ilyen gyorsan nyélbe ütötték?
- Nem gondoltam volna, hogy máris el kell hagynom az Ajaxot annak érdekében, hogy fejlődjön a karrierem. Két évvel korábban a Liverpool már érdeklődött irántam, de akkor még nem voltak jó érzéseim a váltással kapcsolatban. Tavaly nyáron más volt a helyzet, jobban ismertem a klubot, és tudtam, hogy három év alatt kétszer is eljutott a BL-döntőbe. Az ügynököm elmondta, hogy már megvették Fernando Torrest, ami még érdekesebbé tette a dolgot. A barátnőmmel sokáig gondolkodtunk a szituáción: mind a ketten a szüleinkkel éltünk, és szerettünk volna összeköltözni, és tudtuk, hogy ez nagy váltást jelent majd. Végül úgy döntöttünk, hogy belevágunk, és Benítez ragaszkodott hozzá, hogy személyesen mondjam el neki, miként határoztam. Megadta a telefonszámát, fel is hívtam, és sokáig társalogtunk: ő őszintén beszélt a rotációs szisztémáról, ugyanakkor éreztem, hogy ismer engem, mint játékost, és tényleg le akar igazolni.

- A családja véleménye mekkora hatással volt a döntésére?
- Az édesapám, az édesanyám és az ügynököm véleménye nagyon sokat számít. A menedzseremmel, Winnie Haatrechttel 14 éves koromban találkoztam először, és azóta rendszeresen leírjuk, hogy a következő hónapokban mik is a céljaim. Ezt egyfajta szerződésnek is felfoghatjuk, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnem. Mindent vissza lehet keresni.

- Nem sok fiatal áll hozzá ilyen komolysággal a futballhoz...
- Az első, Ajaxban lejátszott mérkőzésem után jöttem rá, hogy milyen sok mindennel kell foglalkoznom. Korábban az edzések után mindig elmentem bulizni a haverokkal, és eleinte el tudtam rejteni a fáradtságomat, de egy idő után észrevettem, hogy a tréningeken és a mérkőzéseken hiányzik belőlem a megfelelő energia. A szüleim és az ügynököm sokszor figyelmeztettek, hogy jobban oda kell figyelnem az életmódomra, az étrendemre, és sokszor azt gondoltam: "Már megint ezt a hülyeséget kell hallgatnom?". Az édesapám nagyon kritikus szemmel néz, és sokat vitatkoztam vele, de magam is rájöttem, hogy komolyan kell vennem a hivatásomat, és sokkal visszafogottabb életmódot folytattam.

- Ezt a szemléletet Liverpoolban is folytatta?
- Persze. Nagyon sokat tanultam, és látom, hogy gyakran az apró részletek milyen sokat jelentenek. A meccsek után például öt percig jeges vízben kell állnunk, ami segít a találkozók utáni regenerálódásban. A felkészülési időszakban minden edzés után alkalmazták ezt a jeges fürdőt, és szörnyű volt: volt, hogy sportszárban és melegítőben álltam be a vízbe, csak hogy jobban elviseljem a dolgot. Mostanra azonban már megszoktam, és a hatása is érződik, hiszen kevésbé vagyok sérülékeny, és a mérkőzések másnapján jobb állapotban vagyok.

- Elégedett a szezon során nyújtott teljesítményével?
- Nem panaszkodom, bár szerettem volna többet játszani, de azt hiszem, ez természetes. Bizonyos esetekben csalódott voltam, amikor nem kaptam játéklehetőséget, de Beníteznek megvannak a maga elképzelései. A rotációs szisztéma nem okozott meglepetést, és el is fogadtam, hogy általában csak órákkal a meccsek előtt tudtuk meg, hogy ki fog játszani. Külső szem számára ezek a történetek biztos furcsának tűnnek, de Benítez kiváló edző, és remek ember. Az is érthető, hogy csak ritkán kapok 90 percet, elvégre fizikálisan még nem állok készen arra, hogy végig bírjam a Premier League őrületes tempóját.

Forrás: World Soccer
www.infosport-focivilag.hu