Vágólapra másolva!
A Hertha BSC ugyanúgy a tizedik helyen fejezte be a Bundesliga küzdelmeit, mint egy évvel korábban, ám ezúttal ez korántsem számított olyan rossz eredménynek, mint a 2006-2007-es idényben. A berliniekhez ugyanis a nyáron új szakvezető érkezett, és a klubnál tisztában voltak vele, hogy ez a szezon alighanem rámegy a csapatépítésre. A következő pontvadászatban azonban már megint a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása lesz a cél...

A fővárosi klubhoz tavaly nyáron új szakvezető érkezett a svájci Lucien Favre személyében, aki nem volt elégedett azzal a kerettel, amivel dolgoznia kellett - a szakember már a bajnokság kezdete előtt fel akart állni a kispadról. Az egyesület menedzserének, Dieter Hoenessnek végül sikerült maradásra bírnia, alighanem azzal az ígérettel, hogy a szakember megkapja majd a kellő türelmet és anyagi támogatást ahhoz, hogy új csapatot építsen a saját elképzelései szerint - és a 2007-2008-as pontvadászat ennek a jegyében telt a Herthánál.

A nyári átigazolási időszakban még három futballista érkezett a klubhoz (közülük ketten éppen a svájci pontvadászatból, valószínűleg Favre javaslatára), majd a télen a klub tovább erősített. A Hertha megszerezte a helvét FC Zürich brazil támadóját, Raffaelt, akit a tréner mindenképpen szeretett volna csapatában látni - a csatárért 4,5 millió eurót sem sajnáltak a németek.

A másik nagy fogásnak a szerb Gojko Kacsar ígérkezett, akit a Vojvodinától hárommillióért szereztek meg. De a klub kölcsönvette még a cseh Rudolf Skácelt és a bolgár Valerij Domovcsijszkit is, vagyis Favre nem panaszkodhatott arra, hogy a vezetőség nem teljesíti a kéréseit.

Más kérdés, hogy a csapat játékában túl sok fejlődést nem lehetett felfedezni, a berliniek tavasszal hasonlóan hullámzó teljesítményt nyújtottak, mint a bajnokság első felében. Az első két idei bajnoki mutatta, hogy a Hertha teljesen kiszámíthatatlan: a berliniek előbb hazai pályán 3-0-ra kikaptak az Eintracht Frankfurttól, majd a következő fordulóban idegenben verték 3-1-re a VfB Stuttgartot.

Ez a diadal egyébként egy hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozat kezdetét jelentette, aminek köszönhetően a csapat valamivel feljebb jött a tabellán. Ezután azonban három vereség következett, és mivel az előző széria utolsó három meccse döntetlen volt, majd a három zakó után újabb három iksz jött, a fővárosiak kilenc meccsen keresztül képtelenek voltak nyerni tavasszal. A gárda szerencséjére a hajrában három meccset is megnyert, és így végül tizedik lett - vagyis pontosan ugyanott végzett, mint egy évvel korábban, ám egy fiatalabb és még alakulóban lévő csapattal.

Favre ugyanakkor valószínűleg tisztában van vele, hogy a türelem eddig tartott, és a következő szezonban már produkálnia is kell valamit. A távlati tervek szerint a Herthának néhány éven belül a bajnoki címért kell küzdenie, és az első lépés ennek irányában a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása lenne - vagyis az első hatba kerülés, esetleg a kupagyőzelem (utóbbit egyébként régóta hajszolja az egyesület, elvégre a német kupa fináléját tradicionálisan a Hertha BSC otthonában, a berlini Olimpiai-stadionban rendezik).

Ennek érdekében pedig alighanem pénz is lesz az erősítésekre: a zuhanyhíradó szerint a klub 71,1 millió eurós, rekordnak számító költségvetéssel vág majd neki az új idénynek, és Favre-nak közel kilencmillió euró áll majd a rendelkezésre az új igazolásokhoz.

Ennek több mint egyharmadát már el is költötték: az eddig csak kölcsönben szerepelt Domovcsijszkit egymillióért végleg megvették a Levszki Szófiától, 350 ezer eurót fizettek a másodosztályú SV Wehen szélsőjéért, Maximilian Nicuért (aki román hangzású neve ellenére német állampolgár), és közel kétmilliót adtak ki Kakáért. Természetesen nem az AC Milan játékmesteréről, hanem portugál Académica Coimbra hasonló nevű középhátvédjéről van szó, akinek a várhatóan Angliába távozó Josip Simunicot kell majd pótolnia. Egy új szerzemény, a Hansa Rostocktól megszerzett balhátvéd, Marc Stein ingyen érkezett, de az erősítés ezzel még aligha ért véget.

Német lapértesülések szerint szinte biztos, hogy a Hertha megveszi a tunéziai válogatott csatárt, Mohamed Sermitit az Etoile du Saheltől (a vételár közel kétmillió euró lehet), és még egy szélső biztosan érkezik a csapathoz. A kiszemeltek között ott van az 1. FC Nürnberg orosz focistája, Ivan Szaenko, illetve a Dinamo Zagreb brazil származású focistája, Etto. A fentiekből elég jól látszik, hogy Favre szeretne végre visszatérni az általa ideálisnak tartott 4-4-2-es taktikához.

Ezért van szükség a támadó szellemű, kreatív szélső középpályásokra, akik mellett két védekező felfogású középső középpályás kapna lehetőséget. Ebben a pozícióban tavasszal a Mineiro, Kacsar duó szerepelt, és Dárdai Pál miattuk szorult a kispadra, de a magyar középpályás úgy véli, hogy helye lenne a kezdők között. Érdekesség, hogy amikor rendszeresen játszott klubjában, addig a válogatottnál Várhidi Péter nem vette őt számításba, most viszont, hogy a Herthában kevesebbet játszik, visszakerült a nemzeti csapatba...

Dárdai mindenesetre úgy véli, hogy visszaverekedheti magát a kezdők közé, és ha legalább 25 bajnokin pályára küldik a 2008-2009-es pontvadászatban, akkor kontraktusa automatikusan egy évvel meghosszabbodik. Arról nem is beszélve, hogy ha valóban játszana még 25 találkozón a Herthában, akkor a klub játékosainak örökranglistáján feljönne a második helyre. Dárdai jelenleg az ötödik helyen áll ezen a listán 243 Bundesliga-meccsel, míg a második Holger Brücknek 261 élvonalbeli találkozója van a berliniek színeiben. Az élen 280 meccsel álló Michael Sziedat megelőzéséhez még legalább két idény szükséges.

www.infosport-focivilag.hu