Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A spanyol válogatott cserekapusa, Andrés Palop az Európa-bajnoki trófea átvételekor abban a mezben feszített, amit a legendás Luis Miguel Arconada viselt az 1984-es fináléban. Az aranyérmeket pedig az a Michel Platini adta át, aki 24 évvel korábban azt a legendás gólt szerezte, amiről Arconada máig nevezetes - a hálóőr hiába számított posztján a világ legjobbjának, mégis mindenki karrierje legnagyobb hibájára emlékszik.

http://www.youtube.com/v/yVyk3Sy9Keg&hl=en&fs=1


Alighanem erről szól a spanyol alternatív zenekar, a Tachenko dala is, amelynek címe megegyezik a kapus nevével. A bandát a kilencvenes évek első felében rendkívül sikeres zaragozai együttes, az El Nino Gusano két korábbi tagja, a dobos Andrés Parruca és a gitáros-énekes Sergio Vinadé alapította 2002-ben, harmadikként a Big City Band nevű zenekar basszistája, Miguel Yrureta csatlakozott hozzájuk. Gitáralapú popzenéjükkel gyorsan sok hívet szereztek maguknak Spanyolországban, és másfél évnyi intenzív koncertezés után 2004-ben készítették el első nagylemezüket. Az erről kimásolt, Amable című kislemez kisebbfajta sláger lett a spanyol nyelvterületen, aminek köszönhetően nem csak otthon, de Argentínában is sokat koncerteztek.

http://www.youtube.com/v/i6Jsh_Pjp4Q&hl=en&fs=1


Tavalyelőtt változott a banda összetétele, és az alapítók közül csak Vinadé maradt, azonban az együttes tovább folytatta működését, immár kvartettként (az új tagok Alfonso Luna, Sebas Puente és Eduardo Baos lettek). Azóta két újabb nagylemezük jelent meg, és állandó szereplői a spanyol fesztiválszcénának. A futballhoz való kötődésük nem csak az Arconadáról írt dalban jelenik meg, hiszen egy másik daluk az 1986-os világbajnokságról szól.