Vágólapra másolva!
Nem sokkal a Premier League rajtja előtt a címvédő Manchester United az egyetlen klub az angol élvonalban, amely még nem igazolt új játékost - igaz, a MU-tól egy meghatározó futballista sem távozott. Az első fordulóig azonban még mind a két megállapítás változhat, hiszen a Real Madrid nem tett le Cristiano Ronaldo megszerzéséről, a manchesteriek pedig csatárt szeretnének igazolni.

A Vörös Ördögök az előző idényben nem csak Angliában, hanem egész Európában a legjobb csapatnak számítottak, hiszen nem csak a Premier League, hanem a Bajnokok Ligája küzdelmeit is megnyerték.

Ebben az eredményben a gárda portugál szélsőjének, Cristiano Ronaldónak kulcsszerepe volt, a luzitán futballista futószalagon termelte a gólokat, nem véletlenül választották meg az angol bajnokság legjobbjának - és őt tartják az Aranylabda egyik legnagyobb esélyesének is. Nem elvéve a többi focista érdemeit, nem túlzás kijelenteni, hogy Cristiano Ronaldo a MU legfontosabb játékosa volt az előző pontvadászatban, és az ő elvesztése hatalmas érvágás lenne a klubnak.

Márpedig a portugál szélső a bajnoki rajton egészen biztosan nem lesz ott az együttesben, hiszen sérülés miatt a minap meg kellett műteni, és a legóvatosabb becslések szerint is leghamarabb csak szeptember végén léphet ismét pályára.

A kérdés már csak az, hogy Manchesterben vagy a Real Madridban teszi majd meg - a királyi gárda ugyanis egész nyáron ott legyeskedett körülötte, a focista pedig maga sem titkolta, hogy szívesen folytatná pályafutását a spanyol egyesületben. Az ügy körül egy meglehetősen visszataszító nyilatkozatháború alakult ki, amelyben elsősorban a Real, illetve maga a labdarúgó a hibás, hiszen a manchesteriek végig hangoztatták, hogy eszük ágában sincsen megválni a futballistától, aki viszont többször is ellentmondásosan nyilatkozott.

Bármi is lesz azonban Cristiano Ronaldo sorsa (a portugál a legújabb hírek szerint megint megpróbálja majd presszionálni a MU-t arra, hogy adják el a Real Madridnak), az biztos, hogy a bajnokságban sem a Liverpool FC, sem a Chelsea FC ellen nem játszik majd - mivel mind a két rangadóra még szeptemberben kerül sor. Ez mindenképpen aggasztó a manchesteri hívek számára, pláne, hogy a klub még senkit sem igazolt a nyáron.

Igaz, egyelőre a távozók személye sem rázta meg különösebben az egyesületet (Gerard Piquét az FC Barcelonának, Chris Eaglest pedig a Burnley FC-nek adták el, a két focistáért összesen 6,5 millió eurót kasszírozva), de míg a többi sztárklub azért nem sajnálta a pénzt, és elméletileg erősödött, addig a MU-ról ez nem mondható el.

Getty Images

És aki nélkül teljességgel elképzelhetetlen a Manchester United: Sir Alex Ferguson

Az persze mindenképpen pozitívum, hogy szinte a teljes előző szezont kihagyott Gary Neville felépült, de a gondok elsősorban nem a védelemben, hanem a támadó részlegben lehetnek - bármennyire is furcsán hangzik a dolog. Sir Alex Fergusonnak persze még Cristiano Ronaldo nélkül is egészen fantasztikus támadók állnak a rendelkezésére, gondoljunk csak Carlos Tévezre vagy Wayne Rooneyra, de a mester ezzel együtt a nyárra mindenképpen még egy csatárt megvételét tűzte ki célul maga elé.

Természetesen a kiszemelt is megvolt a Tottenham Hotspur futballistája, a bolgár Dimitar Berbatov személyében, de hivatalos ajánlatot nem tettek érte, sőt, a londoniak feljelentették a manchesterieket (na meg a Liverpool FC-t is Robbie Keane miatt) a Premier League-nél, mondván, a riválisok szabálytalan eszközökkel környékezték meg játékosaikat.

Keane azóta már Liverpoolban van, Berbatov ügyében azonban nem történt előrelépés, így aztán a legutóbbi, RCD Espanyol elleni felkészülési mérkőzésen (amely egyben Ole-Gunnar Solskjaer búcsúmérkőzése is volt) a fiatal Frazier Campbell is lehetőséget kapott a csatársorban. Erre azért volt szükség, mert Rooney vírusos megbetegedés, Louis Saha pedig sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, és Campbell élt is a lehetőséggel: az előző szezonban a másodosztályú Hull Cityben 15 gólt szerzett focista győztes találatot ért el a spanyolok ellen. Ferguson szerint ő lehetőséget kap az idény közben is, de a manchesteri hívek azért bíznak benne, hogy a támadójáték nem rá fog épülni...

Sokkal inkább Rooneyra, akiről még Ferguson is elismerte, hogy a legutóbbi pontvadászatban nem a számára ideális poszton játszott. A csapat érdekében ugyanis a mester Rooneyt gyakran a szélen szerepeltette, miközben a focista inkább középen érzi jól magát - így nincs kizárva, hogy az új idényben többször fogjuk látni ebben a pozícióban. Egyes szakértők szerint Ferguson akár az előző idényben favorittá vált 4-3-3-as felállás helyett visszatérhet a klasszikusabb 4-4-2-höz, a támadósorban a Rooney-Tévez csatársorral, ami szintén nem hangzik rosszul.

www.infosport-focivilag.hu