Vágólapra másolva!
Alaposan visszavágott Anglia az Eb-selejtezőkön elszenvedett kettős vereségért a horvátoknak, a triplázó Theo Walcott vezérletével a szigetországiak 4-1-re nyertek Zágrábban világbajnoki selejtezőn. A Finnországban fellépő németeknél Miroslav Klose ért el mesterhármast, de ez is csak a döntetlenhez volt elég az Eb-ezüstérmes Nationalelfnek. A játéknap legnagyobb meglepetését a Svájcban diadalmaskodó Luxemburg aratta, de egy másik lesajnált gárda, Liechtenstein is kitett magáért, amely Azerbajdzsánból hozott el pontot. A franciákat simán verő osztrákok kikaptak a remekül rajtoló litvánoktól, a csehek nem tudnak nyerni Belfastban, a törökök pedig nehezen egyenlítettek otthon a belgák ellen.

Az egyes csoportban a svéd-magyar mellett az Albánia-Málta és a Portugália-Dánia találkozókra került sor, és utóbbi meglepetéssel végződött, mivel a vendégek nagy hajrával megfordították a meccset.

Már az elején is veszélyesebbek voltak a dánok, Bendtner Quimet is kicselezte, de éles szögből a kapu helyett az oldalhálót találta el. A félidő végén mégis a portugálok szereztek vezetést, Hugo Almeida a leshatárról (talán azon is túlról...) rajtolt egy labdára a bal oldalon, majd középre passzolt, és Nani közelről Andersen kapus lábai között helyezett a hálóba, hogy utána egy egészen fura tornamutatvánnyal ünnepeljen.

A szünet után Simao rontott ziccerben, és úgy tűnt, idő kérdése, mikor jön a második hazai gól. A csereként beállt Danny egy az egyben ment a kapura, de a bal kapufa mellé pörgetett, Nuno Gomes pedig bevetődve küldte a léc fölé a labdát. A futball örök törvénye ismét működésbe lépett, a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, Bendtner kicselezte Bosingwát, aztán kilőtte a bal alsót 15 méterről.

De még nem volt vége, sőt, most kezdődött az igazi őrület! Nuno Gomes hozott össze egy büntetőt, amit Deco értékesített, ismét a portugáloknál volt az előny, és ekkor már a 86. percben jártunk. A 90. percben egy szöglet után azonban Christian Poulsen a tragikusan kimozduló Quimet megelőzve bólintott a hálóba, ekkor egy pont már zsebben volt a dánoknak. Daniel Jensen azonban nem érte be ennyivel, a hosszabbításban lövésre vállalkozott 25 méterről, és középen egy hazai védőn megpattant a labda, ami végül a hálóban kötött ki, így 3-2-re nyert Dánia Lisszabonban.

Tiranában nem voltak ilyen izgalmak, csak az volt a kérdés, hogy az albánok mikor törik fel a máltai védelmet, Bogdani góljával ez az első félidő hosszabbításában sikerült, a vége háromgólos különbség lett, igaz, a második és a harmadik albán gól az utolsó hat percben született meg.

A kettes csoportban csupa vendégsiker született, az nem okozott földindulást, hogy Izrael elhozta a pontokat Moldovából, ahogyan az sem, hogy a görögök Gekasz duplájával elintézték a letteket. Az viszont hihetetlen, hogy a pofozógépnek számító Luxemburg nyerni tudott Zürichben. Ottmar Hitzfeld az Izrael elleni idegenbeli 2-2 után minden bizonnyal az első, svájci kapitányként elért győzelmére számított, úgyhogy nehéz lesz megmagyaráznia ezt a blamát.

Az északírek már az Eb-selejtezőkön is vitézkedtek egy sort, és most is elkezdték a a papírforma borogatást, pontot csentek a csehektől. A lengyelek hiába előzték meg a világranglistán 170 hellyel San Marinót, könnyen bajba kerülhettek volna a meccs elején, de Fabianski kivédte Andy Selva büntetőjét. Smolarek még az első félidőben megnyugtatta a lengyeleket, Lewandowski pedig mindent eldöntött a 67. percben. A szlovénok Novakovic duplájával kerültek kényelmes helyzetbe a szlovákok ellen, de Jakubko izgalmassá tette a hajrát, viszont a pontok elosztásán így sem tudott változtatni, délnyugati szomszédaink ezzel tartják a lépést a négypontos lengyelekkel.

Az Eb-bronzérmes oroszok nehezen gyűrték le a szívós walesieket (akik ráadásul 0-0-nál büntetőt hibáztak, Bale volt a "bűnös"), de még így is jobban járták, mint az azeriek, akiknek beletört a bicskája a liechtensteini betonvédelembe. A csoport rangadóján, melyet Kassai Viktor vezetett, a finnek bátran kezdtek a németek ellen, és vendégvédelem hibája után Jonatan Johansson megszerezte a vezetést az északiaknak.

Klose nem hagyta annyiban, és egalizált, mégis úgy tűnt, a finnek térnek előnnyel a pihenére, Sjölund beadása után ugyanis Väyrynen vette be Enke kapuját. Klose saját fejese után verte be a kipattanót, ismét eltűntetve a finn előnyt, nem sokan panaszkodtak unalomra Helsinkiben az első 45 perc után. A folytatásban Sjölund fejese harmadszor hozta bravúrközelbe a finneket, de Klose a hajrában harmadszor is csengetett, sőt, a negyedikhez is nagyon közel volt, de maradt a 3-3.

Forrás: AFP

Klose háromszor hűtötte le a bravúrra készülő finneket

Az Európa-bajnok spanyolok egy négyessel küldték haza az örményeket, a bosnyákok ennél is bőkezűbbnek bizonyultak, és hetet szórtak az észteknek. A belgák ellenben meglepték a törököket, Sonck hulló falevél-szerű fejesével sokáig vezettek, de Emre tizenegyesből egyenlíteni tudott, így egy pontot megmentettek a félholdasok.

A játéknap egyik leginkább várt mérkőzése a zágrábi horvát-angol volt, hiszen tavasszal éppen Slaven Bilic fiai fosztották meg az Eb-részvételtől az akkor még Steve McLaren irányította szigetországiakat. Jól kezdtek a hazaiak, Pranjic két perc elteltével tesztelte Jamest, majd Ashley Cole hibái után Terrynek kellett kétszer is mentenie. Amikor az angolok először kiszabadultak, egyből vitatott eset lett belőle, Heskey tűnt el Simunic szorításában, de a bíró nem fújt. A 26. percben vezetést szerzett Anglia: Pranjic fel akart szabadítani, de Robert Kovacot találta el, így Walcott elé került a labda, aki élt az ajándékba kapott lehetőséggel.

A második félidő elején emberhátrányba került Horvátország, Robert Kovac könyökölte le Joe Cole-t, akit vérző fejsebe miatt le is kellett cserélni. Gyorsan büntettek a vendégek, Rooney passza után Walcott szinte lemásolta az első gólját. Rooney a gólpassza után később maga is eredményesnek bizonyult, és bár a csereként beállt Mandzukic szépített, Walcott egy újabb Rooney-assziszt után összehozta a mesterhármast, kialakítva a 4-1-es végeredményt. Az Arsenal sztárját megelőzően utoljára Michael Owen ért el három gólt egy meccsen a háromoroszlános mezben, amikor 2001-ben Anglia 5-1-re legázolta a németeket Münchenben.

Forrás: AFP

Csupa mosolygós angol arcot lehetett látni szerda este Zágrábban

Ugyanebben a csoportban a fehéroroszok és az ukránok is 3-1-re nyertek idegenben Andorra, illetve Kazahsztán bánatára. A franciáknak, főleg Domenech kapitánynak a torkán volt a kés az Eb-betli, és a hétvégi, bécsi zakó után, de sikerült javítani a szerbek ellen, Henry külsővel lőtt a rövidbe, majd Anelka két védőt összecsomózva talált a jobb alsóba, miközben a Milan által Bordeaux-ba lepasszolt Gourcuff debütálása alkalmával jobbnál jobb labdával tömte a társakat.

A szerbek Ivanovic szöglet utáni fejesével még visszajöttek a meccsbe, de a pontmentés már nem jött össze nekik. A litvánok folytatták menetelésüket, és a románok után az osztrákokat is meglepték, a baltiak az első félidőben is fölényben voltak, bár a legnagyobb helyzetet Maierhofer révén a nyári Eb-társházigazda előtt adódott. Aztán a második félidőben hat perc alatt, két Danilevicius-megmozdulás eldöntötte a meccset, a helyi hős előbb Stankevicius lövésébe ért bele gólt érően, majd egy jobboldali beadást sarkazott látványosan a hálóba. Az osztrákoknál Garics György végig a pályán volt. A románok ugyan megszenvedtek Feröer ellen, de emberhátrányban is kibrusztolták a sikert, nagy szükségük volt erre a litvánok elleni 0-3 után.

A 8-as csoportban a világbajnok olaszok De Rossi duplájával pipálták ki a grúzokat, míg Montenegró és Írország egy-egy ponttal lett gazdagabb. Az egyetlen ötcsapatos csoportban Skócia és Hollandia egyaránt 2-1-es sikerrel zárta az izlandi, illetve a macedóniai túrát.

eredmények, európai világbajnoki selejtezők:
1. csoport:
Albánia - Málta 3-0 (1-0)
gól:
Bogdani (45.), Duro (84.), Dallku (90.)

SVÉDORSZÁG - MAGYARORSZÁG 2-1 (0-0)

Portugália - Dánia 2-3 (1-0)
gól: Nani (42.), Deco (86., 11-esből), illetve Bendtner (84.), Christian Poulsen (90.), D. Jensen (92.)

A csoport állása: 1. Albánia 4 pont/2 mérkőzés (3-0), 2. Dánia 4/2 (3-2), 3. Svédország 4/2 (2-1), 4. Portugália 3/2, 5. MAGYARORSZÁG 1/2, 6. Málta 0/2

2. csoport:
Moldova - Izrael 1-2 (1-2)
gól:
Picusciac (1.), illetve Golan (39.), Saban (45.)
piros lap: Golovatenco (64., Moldova)

Lettország - Görögország 0-2 (0-1)
gól:
Gekasz (17., 50.)

Svájc - Luxemburg 1-2 (1-1)
gól:
N'Kufo (43.), illetve Strasser (28.), Leweck (86.)

A csoport állása: 1. Görögország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Izrael 4, 3. Lettország 3 (2-3), 4. Luxemburg 3 (2-4), 5. Svájc 1, 6. Moldova 0

3. csoport:
San Marino - Lengyelország 0-2 (0-1)
gól:
Smolarek (36.), Lewandowski (67.)

Szlovénia - Szlovákia 2-1 (1-0)
gól: Novakovic (23., 82.), illetve Jakubko (83.)

Észak-Írország - Csehország 0-0

A csoport állása: 1. Lengyelország 4 pont/2 mérkőzés (3-1), 2. Szlovénia 4/2 (3-2), 3. Szlovákia 3/2, 4. Csehország 1/1 (0-0), 5. Észak-Írország 1/2 (1-2), 6. San Marino 0

4. csoport:
Finnország - Németország 3-3 (2-2)
gól:
J. Johansson (33.), Väyrynen (43.), Sjölund (53.), illetve Klose (38., 45., 83.)

Azerbajdzsán - Liechtenstein 0-0

Oroszország - Wales 2-1 (1-0)
gól: Pavljucsenko (22. 11-esből), Pogrebnyak (83.), illetve Ledley (67.)

A csoport állása: 1. Németország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Oroszország 3/1 (2-1), 3. Wales 3/2 (2-2), 4. Finnország 1/1 (3-3), 5. Azerbajdzsán 1/2 (0-1), 6. Liechtenstein 1/2 (0-6)

5. csoport:
Törökország - Belgium 1-1 (0-1)
gól:
Emre B. (74. 11-esből), illetve Sonck (31.)

Bosznia-Hercegovina - Észtország 7-0 (2-0)
gól:
Misimovic (25., 30., 56. a másodikat 11-esből), Muslimovic (58.), Dzeko (60., 73.), Ibricic (89.)

Spanyolország - Örményország 4-0 (2-0)
gól: Capdevila (7.), Villa (16., 79.), Marcos Senna (83.)

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Törökország 4/2 (3-1), 3. Belgium 4/2 (4-3), 4. Bosznia-Hercegovina 3/2 (7-1), 5. Örményország 0/2 (0-6), 6. Észtország 0/2 (2-10)

6. csoport:
Andorra - Fehéroroszország 1-3 (0-1)
gól:
M. Pujol (66. 11-esből), illetve Verhovcov (36.), Rogyionov (78.), V. Hleb (89.)

Kazahsztán - Ukrajna 1-3 (0-1)
gól:
Ostapenko (70.), illetve Nazarenko (45., 80.), Sevcsenko (53.)

Horvátország - Anglia 1-4 (0-1)
gól: Mandzukic (77.), illetve Walcott (26., 59., 81.), Rooney (63.)
piros lap: R. Kovac (51., Horvátország)

A csoport állása: 1. Anglia 6/2 (6-1), 2. Ukrajna 6/2 (4-1), 3. Fehéroroszország 3/2 (3-2), 4. Horvátország 3/2, 5. Kazahsztán 3/3, 6. Andorra 0/3

7. csoport:
Litvánia - Ausztria 2-0 (0-0)
gól:
Danilevicius (51., 57.)

Feröer-szigetek - Románia 0-1 (0-0)
gól: Vasilic (59.)
piros lap: Ghionea (49. Románia)

Franciaország - Szerbia 2-1 (0-0)
gól:
Henry (54.), Anelka (64.), illetve Ivanovic (76.)

A csoport állása: 1. Litvánia 6/2, 3. Szerbia 3/2 (3-2), 3. Ausztria 3/2 (3-3), 4. Franciaország 3/2 (3-4), 5. Románia 3/2 (1-3), 6. Feröer-szigetek 0/2

8. csoport:
Montenegró - Írország 0-0

Olaszország - Grúzia 2-0 (1-0)
gól: De Rossi (16., 89.)

A csoport állása: 1. Olaszország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Írország 4/2, 3. Montenegró 2/2, 4. Bulgária 1/1, 5. Ciprus 0/1 (1-2), 6. Grúzia 0/2 (1-4)

9 csoport:
Izland - Skócia 1-2 (0-1)
gól:
Gudjohnsen (76. 11-esből), illetve Broadfoot (18.), Robson (59.)
piros lap: McManus (75. Skócia)

Macedónia - Hollandia 1-2 (0-0)
gól:
Pandev (77. 11-esből), illetve Heitinga (46.), Van der Vaart (59.)

A csoport állása: 1. Hollandia 3 pont/1 mérkőzés (2-1), 2. Skócia 3/2 (2-2) és Macedónia 3/2 (2-2), 4. Norvégia 1/1 (2-2), 5. Izland 1/2 (3-4)