Vágólapra másolva!
Három mérkőzést ugyan már kedden lejátszottak, de az igazi nagyüzem csak csütörtökön indul be az UEFA-kupában. A hivatalosan az első fordulónak számító játéknapon a csoportkörbe jutás a tét. A legérdekesebbnek természetesen a szezont pocsékul kezdő AC Milan találkozója ígérkezik, de pályára lép a minap a világ leggazdagabb klubjává vált Manchester City, a Győrt búcsúztatott VfB Stuttgart, valamint a trófeát az elmúlt három évben kétszer megnyerő Sevilla FC is.

Az andalúziai gárda az előző szezonban a Bajnokok Ligájában indult, de előtte kétszer az UEFA-kupáért indult harcba - és mind 2006-ban, mind 2007-ben elhódította a trófeát. A sevillaiak most is valami hasonlóra készülnek, és első akadályként az osztrák Red Bull Salzburg került az útjukba. A salzburgiaknak nincsen sok szerencséjük, hiszen amióta az energiaitalt gyártó cég a szponzoruk, az ambiciózus egyesület eddig egyszer sem tudott bejutni a csoportkörbe sem a BL-ben, sem az UEFA-kupában, és most is nagy bravúrra lenne szükségük Bodnár Lászlóéknak.

Az osztrákok a hét végén nem játszottak bajnoki mérkőzést, a Sevilla pedig egy Sporting Gijón elleni, hazai 4-3-as győzelemmel melegített a találkozóra. A sevillaiak egyébként 2006. december 14. óta nem kaptak ki a nemzetközi porondon hazai pályán, az azóta lejátszott kilenc mérkőzésből nyolcat megnyertek - ezek alapján a Red Bullnak valóban nincs túl sok esélye.

Az FC Zürichnél viszont joggal gondolhatják, hogy most lesz esélyük elkapni az AC Milant, hiszen az olasz sztárklub nincsen valami jó formában. A rossonerók két vereséggel kezdték a Serie A-t, amire 20 éve nem volt példa, és az olasz sajtóban innentől kezdve minden mérkőzés előtt felmerül a pletyka: a vereség esetén menesztik Carlo Ancelottit.

Ezt a vezetőség ugyan tagadta, de az biztos, hogy a szakembernek előbb-utóbb hoznia kell az eredményeket. Helyzetét aligha segíti, hogy a kezdő tizenegyből kihagyhatatlannak számító Andrea Pirlo megsérült, és így nem áll a csapat rendelkezésére. A szezon előtt aligha az UEFA-kupa volt az elsődleges a milánóiak számára, de a klub most nem engedheti meg magának, hogy bármelyik sztárját pihentesse - bár a hírek szerint a Genoa FC ellen már a szünetben lecserélt Ronaldinho helyén ezúttal Clarence Seedorf szerepel majd. A védelemben pedig lehetőséget kaphat az a Philippe Senderos, aki nyári leigazolása óta tétmérkőzésen eddig még nem lépett pályára a Milan színeiben - most honfitársai ellen debütálhat.

A Napoli együttese idén 13 esztendő után tért vissza a nemzetközi porondra, a délolasz gárda utoljára az 1994-1995-ös szezonban szerepelt az UEFA-kupában. Most az Intertotó-kupán keresztül jutott el a csoportkör kapujába, ott azonban meglehetősen nehéz ellenfele lesz, elvégre a portugál Benfica ellen kell játszania. A nápolyiak remek formában vannak, a hét végén 2-1-re verték a Fiorentinát a bajnokságban, és a lisszaboniak elleni meccset hatalmas várakozás előzi meg a városban: máris 47 ezer jegy kelt el, ami új bevételi rekordot jelent a klub történetében. A lisszaboniaknál már korántsem ilyen optimista a hangulat, elvégre a Sasok két forduló után még nyeretlenek a portugál bajnokságban, ami még akkor is kínos, ha tudjuk: már túl vannak az FC Porto elleni rangadón is. A Benficában ezen a találkozón debütálhat az FC Internazionalétól kölcsönkapott hondurasi csatár, David Suazo, aki jól ismerheti a Napoli hátsó alakzatát.

Pályára lép a Manchester City is, amely az előző körben csak hatalmas szerencsével, tizenegyesekkel jutott túl a dán FC Nordsjaellandon - azonban akkor még nem volt a keret tagja Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Shaun Wright-Phillips és Robinho sem. Az időközben az új, arab tulajdonosoknak köszönhetően egy csapásra az egyik leggazdagabb egyesületté vált klub számára a ciprusi Omonia Nicosia ellen kötelező feladatnak számít a továbbjutás, azonban az Anorthoszisz Famaguszta eredményei bizonyították, hogy immár a ciprusi gárdákat sem szabad lebecsülni. Főleg, hogy az Omonia is tele van légiósokkal: soraiban akad német, brazil, szlovén, argentin, albán, román, cseh, szerb és nigériai labdarúgó is.

UEFA Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzések:
FK Moszkva (orosz) - FC Köbenhavn (dán) 16 ó
Litex Lovecs (bolgár) - Aston Villa (angol) 16.20
Cserno More Varna (bolgár) - VfB Stuttgart (német) 17 ó
Hapoel Tel Aviv (izraeli) - St. Etienne (francia) 18.30
Slaven Koprivnica (horvát) - CSZKA Moszkva (orosz) 18.30
Banik Ostrava (cseh) - Szpartak Moszkva (orosz) 18.45
Portsmouth (angol) - Vitoria Guimaraes (portugál) 19 ó
VfL Wolfsburg (német) - Rapid Bucuresti (román) 19 ó
Nancy (francia) - Motherwell (skót) 19 ó
Omonia Nicosia (ciprusi) - Manchester City (angol) 19 ó
Feyenoord (holland) - Kalmar (svéd) 19 ó
Hamburger SV (német) - Unirea Urziceni (román) 19 ó
Brann Bergen (norvég) - Deportivo La Coruna (spanyol) 19 ó
Slavia Praha (cseh) - Vaslui (román) 19.15
Austria Wien (osztrák) - Lech Poznan (lengyel) 19.30
Zilina (szlovák) - Levszki Szófia (bolgár) 19.30
Besiktas (török) - Metalist Harkov (ukrán) 19.30
FC Timisoara (román) - Partizan Beograd (szerb) 19.45
NEC Nijmegen (holland) - Dinamo Bucuresti (román) 19.45
Kayserispor (török) - Paris St. Germain (francia) 20 ó
Racing Santander (spanyol) - FC Honka (finn) 20.30
Sevilla (spanyol) - Salzburg (osztrák) 20.45
Sampdoria (olasz) - Kaunas (litván) 20.45
Dinamo Zagreb (horvát) - Sparta Praha (cseh) 20.45
Young Boys (svájci) - FC Bruges (belga) 20.45
Bellinzona (svájci) - Galatasaray (török) 20.45
Bröndby (dán) - Rosenborg (norvég) 20.45
Borussia Dortmund (német) - Udinese (olasz) 20.45
AC Milan (olasz) - FC Zürich (svájci) 20.45
Stade Rennes (francia) - Twente Enschede (holland) 20.50
SSC Napoli (olasz) - Benfica (portugál) 21 ó
Borac Cacak (szerb) - Ajax Amsterdam (holland) 21 ó
Tottenham Hotspur (angol) - Wisla Krakow (lengyel) 21 ó
Everton (angol) - Standard Liege (belga) 21.05
Braga (portugál) - Artmedia Bratislava (szlovák) 21.30
Maritimo (portugál) - Valencia (spanyol) 22 ó
Vitoria Setubal (portugál) - Heerenveen (holland) 22 ó

www.infosport-focivilag.hu