Vágólapra másolva!
A legtöbb európai válogatott számára szerdán befejeződik a világbajnoki selejtezők 2008-as programja (a kivételt csak San Marino és Csehország jelenti), s a mostani 22 összecsapás között egyetlen olyan sincs, amelyet rangadónak lehetne nevezni. A tabellán elfoglalt helyezés alapján azonban a Németország-Wales és a Belgium-Spanyolország találkozók mindenképpen érdekesnek ígérkeznek, még ha mindkettőnek megvan az egyértelmű esélyese. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot Anglia fehéroroszországi vendégjátéka, valamint Montenegró első idegenbeli fellépése Itáliában. A magyar válogatott a máltai Ta'Qaliban hétfő este tréningezett, s többen - kisebb - sérüléssel bajlódnak.

A spanyol pontvesztés kifejezetten nagy meglepetés lenne annak ellenére is, hogy a belga csapat eddig jól szerepel a selejtezők során, és veretlenül áll az 5. csoport második helyén. Az Európa-bajnok eddig mind a három találkozóját megnyerte, ráadásul úgy, hogy még gólt sem kapott - kapusa, Iker Casillas ennek köszönhetően új spanyol rekordot állított fel, már 710 perce nem került a kapujába a labda, amikor címeres mezt viselt.

Ezzel közel került ahhoz, hogy megelőzze Gianluigi Buffont: ha három meccsen nem kap gólt, akkor ő lesz a világcsúcstartó. A sikernek azonban ányoldala is van. Casillast remeklései miatt sokan az Aranylabda egyik legfőbb várományosának tartják, s a média szívesen versenyezteti "virtuálisan" a kapust a spanyol válogatott és a Liverpool csatárával, Fernando Torresszel. A 27 éves kapuvédő számára ez nagyon kellemetlen.

"Beszéltem már Fernandóval az Aranylabdáról. Jó barátok és csapattársak vagyunk, ez fontosabb mindennél" - nyilatkozta Casillas az As nevű spanyol napilapnak, hozzátéve: természetes, hogy mindenki szeretné megnyerni a díjat, s ő is így van ezzel. "Vágyom rá, de nem mindenáron. Az elvégzett munkában hiszek, próbálom a legjobbamat nyújtani a gyepen, utána pedig lesz, ami lesz. A legnagyszerűbb az idei esztendőben, hogy megnyertük az Eb-t, emiatt sok honfitársam is jelölt, s úgy gondolom, hogy spanyol játékosnak kell elhódítania az Aranylabdát."

Kérdés, mit szól mindehhez a portugál Cristiano Ronaldo, aki szélső létére az Aranycipőt már a birtokában tudhatja, ráadásul angol bajnoki címet és BL-t nyert a Manchester Uniteddel. Ha nem spanyol futballista, akkor vélhetően ő kapja meg év végén a legnagyobb európai futballelismerést.

Torres és Casillas tehát jóban vannak, és együtt küzdenek a sikerért, amivel eddig nem is volt gond, a spanyolok ugyanis ott folytatták, ahol a nyári kontinensviadalon abbahagyták, és a szakmai váltás sem okozott problémát a számukra. Pedig Vicente del Bosque munkamódszerei jelentősen különböznek elődjétől, Luis Aragonésétől - az új szövetségi kapitány nem hívja fel magára a figyelmet extravagáns viselkedésével.

Az ellenfélnél, a belgáknál optimista a hangulat, és a kezdő tizenegy a hét végi, örmények elleni meccshez képest csak annyit változhat, hogy az akkor szándékosan pihentetett védő, Thomas Vermaelen (akit azért hagytak ki, nehogy megkapja a második sárga lapját és eltiltsák a spanyol meccsről) visszatér a kezdők közé.

Németország - Wales: Kuranyi kiesett a kapitány kegyeiből

A német válogatottban viszont Kevin Kuranyi biztosan nem játszik, miután az FC Schalke 04 csatára a hét végén, az oroszok elleni találkozót követően engedély nélkül hazautazott. A focista még a kispadra sem ülhetett le Dortmundban, és a lelátóról, barátai között nézte végig a meccset, de a lefújás után nem tért vissza a csapat szálláshelyére. Másnap ugyan bocsánatot kért Joachim Löw szövetségi kapitánytól, de a mester kijelentette: amíg ő ül a kispadon, addig Kuranyi nem lesz válogatott...

A csatár elégedetlensége annyiban érthető volt, hogy hiába játszik eredményesen klubjában, a nemzeti tizenegyből esélye sincsen kiszorítani Lukas Podolskit vagy Miroslav Klosét - pedig utóbbi ebben a naptári évben mindössze két bajnoki gólt ért el, szemben Kuranyi 13 Bundesliga-találatával.

Az eset kissé felborzolta a kedélyeket a Nationalelfnél, amely pedig az oroszok legyőzésével nagy fegyvertényt hajtott végre, és Wales ellen is kötelező számára a három pont.

Forrás: EPA

Kuranyi (balra) kikerült a csapatból

Löw kapitány mindeközben érdekes nyilatkozatot tett: azt szeretné, ha a jelenlegi hét helyett a keretbe behívott valamennyi futballistája leülhetne a kispadra a világbajnoki selejtezőkön. "Sokkal jobb lenne, ha mindenki ott lehetne a padon, hiszen így azok közül, akik végigcsinálták velünk a felkészülést, nem kellene több embert a meccs időpontjában a lelátóra küldenem" - mondta a szakember. (A FIFA már vizsgálja annak lehetőségét, hogy minden futballista helyet foglalhasson a kispadon. Franz Beckenbauer, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja szerint elképzelhető, hogy a 2014-es vb-kvalifikációs sorozaton már életbe lép ez a szabály.)

Ami az ellenfelet illeti, a walesiek számára kedvező előjel lehet, hogy a két legutóbbi, németországi tétmérkőzésükön egyaránt pontot szereztek (tavaly novemberben gól nélküli döntetlenre végzett a két csapat), viszont még sohasem tudtak egy meccsen egynél több gólt elérni a németek ellen. Ráadásul John Toshack legénysége már a tizenegyesekben sem bízhat, hiszen mind a három vb-selejtezőjén kihagyott egy büntetőt...

Olaszország - Montenegró: Gilardino itt, Vucinic ott bizonyítana

A szombaton Bulgáriában gól nélküli döntetlent elért olaszokra nehéz összecsapás vár Montenegró ellen, amely számára ez lesz futballtörténelmének első idegenbeli tétmérkőzése - eddigi két selejtezőjüket ugyanis egyaránt otthon játszották. Az olasz bekkek valószínűleg elsősorban Mirko Vucinicből készültek, elvégre a montenegróiak legjobb játékosa a Serie A-ban, az AS Romában kergeti a labdát - miközben lehet, hogy sérülés miatt nem is léphet pályára.

Igaz, így is marad olaszországi légiós, hiszen Stevan Jovetic a Fiorentinában futballozik. Ami a squadra azzurrát illeti, a Szófiában sárga lapot kapott Luca Toni eltiltás miatt nem játszhat, így valószínűleg megint Alberto Gilardino lesz a középcsatár, a jobb oldalon azonban a bolgárok ellen debütált Simone Pepe kiszorulhat a kezdők közül.

"Sajnálom Lucát, ám megígérhetem, ha Leccében ott leszek a kezdők között, akkor vállalok egy gólt Montenegró ellen" - nyilatkozta Gilardino, aki Bulgáriában közel volt a gólszerzéshez, ám végül sem ő, sem csapattársai nem tudtak betalálni Szófiában.

Fehéroroszország - Anglia: sérült vendégvédők, Gerrard bajban

A kezdeti nehézségek után Kazahsztánt végül simán legyőző angoloknak sem lesz könnyű dolguk Minszkben, a fehéroroszoknak ugyanis ez lesz az első hazai meccsük a selejtezők során - és a BATE Boriszov a Bajnokok Ligájában már megmutatta, hogy a fehérorosz labdarúgást nem szabad lebecsülni.

Még akkor sem, ha a válogatott legjobbnak tartott focistája, Alekszandr Hleb sérülés miatt valószínűleg nem játszhat, mint ahogyan a BATE csatára, Vitalij Rogyionov sem.

Az angoloknál Fabio Capello valószínűleg ugyanazt a csatársort küldi majd pályára, amely a második félidőben bedarálta a kazahokat, vagyis továbbra is az Emile Heskey, Wayne Rooney csatárkettős játszhat - annak ellenére, hogy Heskey a legutóbbi 16 válogatott mérkőzésén nem talált be, és utoljára 2003 májusában volt eredményes a címeres mezben.

Gondok vannak viszont hátul: John Terry és Ashley Cole sem játszhat sérülés miatt. A Chelsea két kiváló védője közül Terry már szombaton, a Kazahsztán elleni hazai meccsen sem léphetett pályára hátsérülése miatt, míg Cole az 5-1-re megnyert találkozó második félidejében szenvedett térdínhúzódást.

Cole-t, akinek rossz passza után szerezték a kazahok az egyetlen góljukat, várhatóan a szintén a Chelsea-t erősítő Wayne Bridge pótolja majd a védelem jobb oldalán.

A százszázalékos angolok középpályás csillaga, Steven Gerrard sem az igazi, ő maga is elismeri, hogy nem képes ugyanúgy játszani a válogatottban, mint a Liverpoolban, s angliai tudósítások szerint Capello akár ki is teheti felemás formája miatt a kezdőből. Gerrard azonban nem adja fel. "Azt szeretné a kapitány, ha ugyanúgy játszanék az angol mezben, mint ahogyan a Liverpoolban teszem, és kész arra, hogy segítsen ebben nekem. Én is ezt szeretném. Nem akarom, hogy lemondjom rólam, úgy vélem, tényleg segíthet abban, hogy a nemzeti csapatban is jó formát mutassak."

Forrás: MTI

Gerrard átmentené a válogatottba liverpooli formáját

"Bevallom, tényleg nem mindig megy úgy a játék a válogatottban, mint a klubcsapatomban, de nem adom fel - próbálkozom, és minden vágyam, hogy jól szerepeljek Capello csapatában. Ez egy új kihívás a számomra, bent kell maradnom a kezdőcsapatban."

Gerrard szerint pozitívum, hogy Capello sokáig vár a csapathirdetéssel. "A kapitány csak néhány órával a kezdő sípszó előtt hirdeti ki a kezdők névsorát, ami szerintem minden szempontból pozitívum, mert így azok is küzdenek, akik esetleg végül nem kerülnek be. Az edzések így sokkal pörgősebbek és keményebbek. Az edző egyébként nem foglalkozik azzal, hogy ki a nagy név, mindig az általa elképzelt legjobb gárdát küldi ki a gyepre."

A szerdai program
1. csoport:
Málta - Magyarország, Ta'Qali 19.30
Portugália - Albánia, Braga 22

Az állás:1. Dánia 7 pont/3 meccs, 2. Svédország 5/3, 3. Portugália 4/3 (6-3), 4. Magyarország 4/3 (3-2), Albánia 4/3 (3-2), 6. Málta 0/3

2. csoport:
Lettország - Izrael, Riga 18.00
Luxemburg - Moldova, Luxembourg 20.15
Görögország - Svájc, Pireusz 20.30

Az állás: 1. Görögország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Izrael 7/3, 3. Svájc 4/3, 4. Lettország 3/3 (3-5), 5. Luxemburg 3/3 (3-7), 6. Moldova 0/3

3. csoport:
Csehország - Szlovénia, Teplice 17.30
Szlovákia - Lengyelország, Pozsony 20.15
Észak-Írország - San Marino, Belfast 20.45

Az állás: 1-2. Lengyelország és Szlovénia 7 pont/3 mérkőzés (5-2), 3. Szlovákia 6/3, 4. Csehország 1/2 (1-2), 5. Észak-Írország 1/3 (1-4), 6. San Marino 0

4. csoport:
Oroszország - Finnország, Moszkva 17
Németország - Wales, Mönchengladbach 20.45

Az állás: 1. Németország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Wales 6/3, 3. Finnország 4/2, 4. Oroszország 3/2, 5. Azerbajdzsán 1/3 (0-2), 6. Liechtenstein 1/3 (0-8)

5. csoport:
Bosznia-Hercegovina - Örményország, Zenica 20.15
Észtország - Törökország, Tallin 20.30
Belgium - Spanyolország, Brüsszel 20.45

Az állás: 1. Spanyolország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Belgium 7/3 (6-3), 3. Törökország 7/3 (5-2), 4. Bosznia-Hercegovina 4/3, 5. Örményország 0/3 (0-8), 6. Észtország 0/3 (2-13)

6. csoport:
Horvátország - Andorra, Zágráb 20.15
Fehéroroszország - Anglia, Minszk 20.30

Az állás: 1. Anglia 9 pont/3 mérkőzés, 2. Ukrajna 7/3, 3. Horvátország 4/3, 4. Fehéroroszország 3/2 (3-2), 5. Kazahsztán 3/4 (5-11), 6. Andorra 0/3

7. csoport:
Litvánia - Feröer-szigetek, Kaunas 18
Ausztria - Szerbia, Bécs 20.30

Az állás: 1. Szerbia 6 pont/3 mérkőzés (6-2), 2. Litvánia 6/3 (5-3), 3. Ausztria 4/3 (4-4), 4. Franciaország 4/3 (5-6), 5. Románia 4/3 (3-5), 6. Feröer-szigetek 1/3

8. csoport:
Grúzia - Bulgária, Tbiliszi 18.30
Írország - Ciprus, Dublin 20.45
Olaszország - Montenegró, Lecce 20.50

Az állás: 1. Olaszország 7 pont/3 mérkőzés, 2. Írország 4/2, 3-4. Bulgária és Montenegró 2/2-2/2 (2-2), 5. Ciprus 1/2 (2-3), 6. Grúzia 1/3 (2-5)

9. csoport:
Norvégia - Hollandia, Oslo 19
Izland - Macedónia, Reykjavik 20

Az állás: 1. Hollandia 6 pont/2 mérkőzés, 2. Skócia 4/3, 3. Macedónia 3/2, 4. Norvégia 2/2, 5. Izland 1/3

Dél-amerikai zóna, 10. forduló:
Paraguay - Peru 23.10

Csütörtöki program
Dél-amerikai zóna, 10. forduló:
Chile - Argentína 2.15
Brazília - Kolumbia 2.50
Venezuela - Ecuador 3

Állás:

mérkőzésgydvgkpont
1. Paraguay962117-620
2. Brazília944115-416
3. Argentína944113-616
4. Chile941413-1313
5. Uruguay933317-812
6. Ecuador933311-1412
7. Kolumbia92434-810
8. Bolívia922511-208
9. Venezuela92169-177
10. Peru91445-197

Dél-Amerikából négy csapat vehet részt automatikusan a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Az ötödik helyezett a CONCACAF-zóna negyedikjével csap össze a vb-részvételért.

* * *

A francia nemzeti tizenegy ezúttal nem játszik vb-selejtezőt, de a gallok így sem maradnak meccs nélkül, hiszen Raymond Domenech gárdája kedden barátságos találkozón Tunéziát fogadja. A szakember tovább folytathatja a kísérletezést a mérkőzésen, hiszen a már a románok elleni kvalifikációs találkozót is kihagyott Patrick Vieira, illetve William Gallas után Bakary Sagna is megsérült, és egyikük sem tudja vállalni a játékot.

Afrikai vb-selejtezők: már csak húszan vannak versenyben

Hétvégén lezárult az afrikai vb-selejtezők második köre, amely után 20 csapat maradt állva, s nagy meglepetésre Szenegál nincs köztük.

Az előselejtező után a 46 csapatot 12 csoportba sorolták, s a csoportelsők, valamint a nyolc legjobb második helyezett jutott a végső körbe. Igazán Szenegál búcsúja az egyetlen meglepetés, a 2002-es vb-n negyeddöntős együttes Algéria és Gambia mögött csak harmadik lett kvartettjében, így kiesett.

A folytatásban a húsz állva maradt nemzeti együttest öt négyes csoportba osztják, s győztesek vehetnek részt a dél-afrikai viadalon, melyen a hazai válogatott automatikusan indul.

Az afrikai selejtezők végső körébe jutott 20 válogatott:
Algéria, Benin, Burkina Faso, Egyiptom, Elefántcsontpart, Gabon, Ghána, Guinea, Kamerun, Kenya, Malawi, Mali, Marokkó, Mozambik, Nigéria, Ruanda, Szudán, Togo, Tunézia, Zambia

Blatter szerint minden időben kész lesz

Joseph Blatter FIFA-elnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a dél-afrikaiak teljesítik a 2010-es világbajnokság megrendezésével kapcsolatban tett vállalásaikat.

"Bízzanak Afrikában és az afrikaiakban. Tudom, hogy képesek megcsinálni azt, amit várunk tőlük. A határidőket tartják, jelenleg négy stadion épül, minden készen lesz a jövő évi Konföderációs-kupára" - idézte az MTI a svájci sportvezetőt, aki Belgrádban tartott sajtótájékoztatót.

Blatter kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a szerb fővárosba, ahol a helyi futball vezetőivel, illetve kormányzati illetékesekkel tárgyalt.