Vágólapra másolva!
A magyar szurkolók "vegzálásától" tart Gőbl Gábor a szombati Dunajska Streda-Slovan Bratislava szlovák labdarúgó bajnoki mérkőzésen. Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetnek nincs erről információja, s reméli, a magyar állampolgárok jogszerűen fognak viselkedni.

Gőbl Gábor levélben tájékoztatta a nagykövetet arról, hogy több mint ezer magyar állampolgár kel útra szombaton Dunaszerdahelyre különböző közlekedési eszközöket igénybe véve. A sport- és rendezvényszervező elmondta, s a levélben is jelezte, értesülései szerint a szlovák biztonsági erők részéről tartani lehet a meccsre, illetve az ezt követően Nagyudvarnokon (Velké Dvorníky) sorra kerülő koncertre érkező magyar szurkolók inzultálásától.

"Személyes kapcsolataim révén a szlovák belbiztonsági szervektől származó információ jutott a tudomásomra, amely szerint a szlovák biztonsági erők intoleráns módon kívánják fogadni, vegzálni a piros-fehér-zöld nemzeti színekben a labdarúgó-mérkőzésen megjelenő, majd az általunk szervezett kulturális programot megtekinteni kívánó magyar és szlovákiai magyar polgárokat." - áll többek között e levélben.

Heizer Antal nagykövet úgy nyilatkozott, nem tud arról, hogy a magyar szurkolókat nem az előírt módon akarja kezelni a szlovák rendőrség.

"A szlovák rendőrség az Európai Unió sportszervezési normáinak megfelelően készíti elő a találkozót. Felvettük a kapcsolatot a dunaszerdahelyi rendőrséggel, valamint beszéltem Pázmány Péter polgármesterrel, aki kint lesz a találkozón, s akivel mobilkapcsolatban leszünk. Remélhetőleg a meccsre és a koncertre érkező magyar állampolgárok jogszerűen fognak viselkedni."

Heizer Antal megjegyezte, annyiban furcsa Gőbl Gábor kérése, hogy részben egy koncerttel kapcsolatban kéri a nagykövetség segítségét. Ezen fellép a Hungarica és a Romantikus Erőszak nevű együttes.

"A nagykövetség készen áll, hogy segítséget nyújtson a Szlovákiába akár egyénileg vagy csoportosan érkező magyar állampolgároknak, ha erre szükség van, de konzuli értelemben ez a normális ügymenet. Reméljük, egyik fél részéről sem kerül sor a másik nemzetet becsmérlő fellépésre" - mondta Heizer Antal.

A két csapat utoljára 1999-ben találkozott egymással, akkor a Slovan 3-0-ra diadalmaskodott. Az összecsapás esélyese ezúttal is a pozsonyi alakulat, hiszen a második helyen áll a pontvadászatban és az utolsó hét mérkőzésén veretlen maradt. Ennek ellenére a DAC is reménykedhet, hiszen 13 fordulót követően az ötödik. A magyar szurkolóknak ismerős lesz majd a korábbi ferencvárosi közönségkedvenc, Pinte Attila, valamint Regedei Csaba és Vasas Zoltán is.

A DAC-Slovan a szlovák bajnokság egyik legnagyobb rangadója, a városban 16 óráig szesztilalom lesz érvényben, várhatóan tízezer néző biztatja majd a csapatokat. Békés szurkolásra nem igazán lehet majd számítani, hiszen internetes fórumokon már elterjedt a hír, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel huligánok "segítik" majd, míg Magyarországról várhatóan a Ferencváros, a Zalaegerszeg és a Győr keménymagja is képviselteti magát.

A DAC-Slovan mérkőzés szombaton 13.30-kor kezdődik.