Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek egyik legnagyobb focibotránya az Olaszországban kirobbant calciopoli-ügy volt, amelynek szankciójaként a Juventustól elvettek két bajnoki címet, és a torinóiakat a másodosztályba száműzték. Ezeket a döntéseket a sportbíróság hozta, és az ügy büntetőjogi szakasza csak a napokban kezdődik - és ennek során akár olyan ítélet is születhet, amely más megvilágításba helyezheti az eseményeket.

A 2005-2006-os idény vége előtt kirobbant ügyet a nápolyi ügyészség nyomozása indította el: a hatóság eredetileg a GEA World nevű játékosügynökséggel kapcsolatban gyűjtött információkat, és ennek érdekében több telefonbeszélgetést is lehallgatott.

A menedzserirodát a Juventus akkori ügyvezetői igazgatója, Luciano Moggi alapította, és alkalmazottjai között ott volt Moggi fia, Alessandro, illetve az olasz szövetségi kapitány, Marcello Lippi fia, Davide is. A felvételekből kiderült, hogy Moggiék megpróbálták befolyásolni az olasz bíróküldési bizottságot annak érdekében, hogy a Juve meccsein meghatározott játékvezetők tevékenykedjenek - és mint kiderült, az ügyben a Fiorentina, az AC Milan, a Lazio és a Reggina vezetősége is érintett volt.

A történtek hatására a Juventus teljes vezetősége lemondott posztjáról 2006 májusában, de az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Franco Carraro is távozott pozíciójából. A szövetségnek ugyanakkor gyorsan döntenie kellett az ügyben, elvégre hamarosan kezdődött a következő idény: az UEFA 2006. július 25-ét szabta meg határidőnek, hogy megszülessen a döntés az európai kupaszereplést is érintő büntetésekről.

Így aztán a sportdöntőbíróság nem tudta alaposan megvizsgálni a bizonyítékokat, mielőtt meghozta volna döntését, amely főleg a Juventus számára volt rendkívül súlyos: a torinóiaktól a 2005-ös és a 2006-os bajnoki címet is elvették (utóbbit ráadásul odaítélték az Internazionalénak), ráadásul a Zebrákat a másodosztályba száműzték.

A többi érintett egyesületet pontlevonással büntették, mind visszamenőleg, mind pedig az új pontvadászatot tekintve. Más kérdés, hogy a Milantól annyi pontot vontak le, hogy a csapat azért még negyedik helyen végezzen a 2005-2006-os bajnokságban, és elindulhasson a BL selejtezőjében - és végül meg is nyerte a sorozatot... Ezen kívül még jó néhány személyt bizonyos időre eltiltottak minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

A Juventus eredetileg fellebbezni akart az ítélet ellen, mégpedig polgári peres úton, ami azonban valószínűleg büntetést jelentett volna az olasz szövetség részére a FIFA-tól - a nemzetközi szervezet ugyanis nem tolerálja a hasonló eljárást. Így aztán a Juve egy nappal az első tárgyalás dátuma előtt visszavonta a fellebbezést, hogy-hogy nem, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) pedig 2006 októberében csökkentette a torinóiak pontlevonását a Serie B-ben...

Forrás: AFP

Del Piero, Trezeguet és Chiellini a Serie B-ben is kitartott a Juventus mellett

A sportdöntőbíróság által hozott döntések azonban korántsem jelentették azt, hogy az eredeti, nápolyi ügyészség által elindított nyomozás véget ért: a hatóságok folytatták a vizsgálatot a GEA World ügyében, és a "bundabotrány" kapcsán is - utóbbit világszerte calciopoli néven kezdték el emlegetni. A menedzseriroda esetében 2009. január 8-án megszületett az ítélet: a bíróság törvénytelenségeket tárt fel, a GEA World néhány futballistára bizonyítottan nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy aláírjanak hozzájuk, illetve a menedzseriroda számára kedvező döntéseket hozzanak az átigazolásukkal kapcsolatban.

Ugyanakkor Moggiék a vártnál sokkal enyhébb büntetést kaptak: míg az ügyészség például Luciano Moggira (akit a sportbíróság egyébként öt évre tiltott el a labdarúgással kapcsolatos ügyektől még 2006 nyarán) hatévnyi letöltendő börtönbünetést kért, fiára, Alessandróra pedig öt évet szeretett volna kiszabni, addig idősebb Moggi végül "csak" másfél év, fia pedig 14 hónapnyi felfüggesztett büntetést kapott. A többi vádlottat (köztük Davide Lippit) pedig felmentették...

Mindezek alapján sokan valószínűsítik, hogy a calciopoli-ügyben is hasonlóan enyhe döntések születnek majd. Főleg a Juventusnál reménykednek ebben, mert Torinóban úgy érzik, hogy anno a megérdemeltnél sokkal súlyosabb büntetést kapott a klub.

A Juve elnöke, Giovanni Cobolli-Gigli például kijelentette, hogy ha ez lesz a helyzet, akkor valamiféleképpen felemelik majd a hangjukat az elvett bajnoki címekkel kapcsolatban. A klub szurkolói ennél egyértelműbben fogalmaztak, a Siena elleni bajnokit megelőzően ugyanis az alábbi feliratú transzparenst emelték magasba: "Visszaszerezzük, ami a miénk - szégyenkezés nélkül".

www.infosport-focivilag.hu