Vágólapra másolva!
A Manchester City tulajdonosai az elmúlt hetekben mindent elkövettek annak érdekében, hogy megdöntsék az átigazolási világcsúcsot, hiszen rekordnak számító összeget ajánlottak az AC Milan brazil középpályásáért, Kakáért. Megpróbáltunk az egyesület dúsgazdag arab vezetőinek fejével gondolkodni, így összeállítottuk a világ legdrágább csapatát, minden posztra azokat a labdarúgót kiválasztva, akikért a sportág történetében egy transzfer során a legtöbb pénzt fizették.

A kapusok közül olyan játékos lett az álomcsapat tagja, akit januárban szintén összeboronáltak a Manchester Cityvel - azonban Gianluigi Buffon esetleges klubcseréje nélkül is a világ legdrágább hálóőre. A Juventus ugyanis 2001 nyarán 54 millió eurót fizetett érte az AC Parmának, ami már csak azért is szinte felfoghatatlan összeg, hiszen Buffon akkor még csak 23 esztendős volt, márpedig a kapusoknál a rutin rendkívül fontos szempont. A Juvénál azonban egyáltalán nem bánták meg, hogy ekkora summát áldoztak Buffonért, hiszen Gianluigi azóta is a világ legjobbjai közé tartozik posztján, és még akkor sem hagyta el a torinóiakat, amikor a klubot a másodosztályba száműzték.

Ugyanez nem mondható el a képzeletbeli csapatunk védelmében helyet kapott Lilian Thuramról, aki pedig egykoron Buffonnal együtt, "csomagban" érkezett a Juventushoz. A francia hátvéd korábban a Parmában is a kapus előtt játszott, és a torinóiak 2001 nyarán őt is megvették a riválistól, még ha valamivel kevesebbet is fizettek érte - Thuram 36,5 millió euróba került, de még így is ő számított a világ legdrágább védőjének akkoriban.

Igaz, ezt a titulust alig fél évig viselte, hiszen a Manchester United 2002 januárjában többet fizetett a Leeds Unitednek Rio Ferdinandért: az angol középhátvéd ára 46 millió euró volt. Megszerzése még így sem volt rossz üzlet, hiszen Rio azóta is oszlopos tagja a manchesteri védelemnek, és vezérletével a gárda már három bajnoki címet és BL-t is nyert. A világ legdrágább csapatában a védelem jobb oldalán egy olyan focista szerepelne, aki tavaly nyáron váltott klubot csillagászati összegért.

Az FC Barcelona a jelenlegi pontvadászat előtt 32 millió eurót sem sajnált a Sevilla braziljáért, Daniel Alvesért, ám egyelőre úgy tűnik, hogy ez sem volt rossz befektetés. A balhátvéd-poszt egy kicsit kilóg a sorból, legalábbis ami az összeget illeti: a jelek szerint az itt szereplőkért a klubok nem áldoznak sokat. Ebben a pozícióban ugyanis mi Eric Abidalt találtuk a legdrágábbnak, aki "csak" 15 millió eurójába került az FC Barcelonának 2007 nyarán. Igaz, a Manchester City a minap kis híján felülmúlta ezt, amikor megvette Wayne Bridge-et a Chelsea-től - de végül "mindössze" 13 milliót fizettek az angol válogatottért...

A középpályán két játékos helye vitathatatlan, hiszen az átigazolási összegek alapján felállított rangsort érdekes módon nem csatárok, hanem két középpályás vezeti. Mindez a Real Madridnak, illetve a "galaktikus-korszaknak" köszönhető, amikor egy éven belül kétszer dőlt meg a rekord.

Elsőként 2000 nyarán, amikor Florentino Pérez azzal nyerte meg az elnökválasztást, hogy beígérte az ősi rivális FC Barcelona egyik legjobbjának, Luis Figónak a megszerzését - akit aztán 60 millió euróért meg is vett.

Forrás: MTI

A portugált azonban egy évvel később egy másik extraklasszis, Zinédine Zidane követte, aki még Figónál is drágább volt. A francia szupersztárért a madridiak 73,5 millió eurót utaltak át a Juventus bankszámlájára, és ez az összeg a mai napig világcsúcs. Persze, ha a Manchester Cityn múlik, akkor ez már nem marad így sokáig...

A másik két középpályás személyénél viszont dilemmába kerültünk, hiszen ha csak az átigazolási összegekre hagyatkozunk, akkor egy olyan csapat állt volna össze, amelyben egyetlen védekező középpályás sincsen - éppen ezért kihagytuk az együttesből Gaizka Mendietát (aki pedig 2001 nyarán 48 millió eurójába került a Laziónak), és inkább Michael Essient választottuk. Persze a ghánai játékosnak sem kell szégyenkeznie az érte kifizetett összeg miatt, elvégre a Chelsea 2005-ben 38 millió eurót perkált le érte az Olympique Lyonnak.

Jelenleg is Essien minden idők legdrágább afrikai futballistája. Ami pedig a bal oldalt illeti, a Manchester Citynek azért sikerült játékost delegálni csapatunkba, hiszen a tavaly nyáron a Real Madridnak Robinhóért átutalt 43 millió euró szintén ott van a világranglista élmezőnyében.

Forrás: AFP

A csatárposzton fantasztikus futballisták szorultak a kispadra "potom" egymillió euró miatt: Christian Vieri és Ronaldo is 45 millió eurót kóstált a legdrágább transzfere idején, ezzel szemben Andrij Sevcsenkóért a Chelsea 46-ot fizetett az AC Milannak 2006 nyarán. Ez az átigazolás hatalmas szenzációt jelentett, hiszen akkoriban sokan úgy gondolták, hogy a hasonló összegű transzferek fölött már eljárt az idő, azonban Roman Abramovics nem sajnálta a pénzt Seváért - amit később alighanem ő, és a focista is sokszor megbánt.

A másik támadó is megfordult a Chelsea-ben, illetve a Milanban is, utóbbinál játszott együtt Sevcsenkóval, azonban nem ezért számít minden idők harmadik legdrágább focistájának Zidane és Figo mögött. Hernán Crespóért még 2000-ben adott ki 55 millió eurónak megfelelő összeget a Lazio - a pénzt a Parma kasszírozta be.

Forrás: EPA

Minden idők legdrágább futballcsapata(zárójelben a játékosért fizetett összeg millió euróban - a német Transfermarkt internetes oldal adatai alapján): Buffon (54) - Daniel Alves (32), Thuram (36,5), R. Ferdinand (46), Abidal (15) - Figo (60), Zidane (73,5), Essien (38), Robinho (43) - Crespo (55), Sevcsenko (46).

www.infosport-focivilag.hu