Vágólapra másolva!
Felpörögtek az események a szentpétervári Zenit körül: az UEFA-kupa-győztes orosz labdarúgócsapat sajtóhírek szerint 3 millió euróért leigazolta Huszti Szabolcsot a Hannovertől, az ukrán Anatolij Timoscsukot majdnem ötször ennyiért eladta a Bayern Münchennek, Andrej Arsavin arsenalos átigazolásáról pedig szinte percenként más hírt közölnek az angol hírportálok.

Sokáig úgy tűnt, Huszti Szabolcsot az átigazolási időszak hajrájában a Bundesligában jelenleg harmadik Hamburg szerződteti, de az előzmények alapján a skót Celtic bejelentkezésére is számítani lehetett, az azonban a magyar futballkedvelők többségét igencsak meglepte, hogy a 25 esztendős hannoveri balszélső végül a szentpétervári Zenit hívó szavára mondott igent. Német lapértesülések szerint mintegy 3 millió euróért (891 millió forint) váltott klubot, a fizetése pedig átszámítva havi 37 millió forint lesz.

A Ferencvárosban nevelkedett, majd a Sopronban is megfordult Husztit első külföldi klubjától, a francia élvonalból 2006-ban kieső Metztől mostani átigazolási árának a tizedéért, 300 ezer euróért vette meg a Hannover - amelynek színeiben 81 Bundesliga-találkozón 17 gólt szerzett -, így igencsak jó üzletet csinált vele a német együttes.

A 2008-ban sikert sikerre (UEFA-kupa-diadal, európai Szuperkupa-siker) halmozó orosz gárda edzője, a holland Dick Advocaat nagyon örült annak, hogy Huszti őket választotta. "Roppant boldog vagyok, hogy sikerült leigazolnunk Husztit, akiről azt gondolom, hogy egy igazi topjátékos. Meglepve hallottam, hogy a Celtickel is közeli kapcsolatba hozták, mert a tudomásom szerint nem tett ajánlatot a skót klub" - nyilatkozta a szakvezető, aki 1998 és 2002 között a glasgow-i rivális Rangers vezetőedzője volt. "Ha nem mi igazoljuk le, akkor a Hamburghoz ment volna" - tette hozzá az IFFHS szavazásán a 2008-as év második legjobb klubedzőjének választott Advocaat.

A 38-szoros magyar válogatott Huszti a törökországi edzőtáborban csatlakozik a Zenit keretéhez, amelyben vélhetően egy ideig még együtt szerepelhet a két legnagyobb csillaggal, Anatolij Timoscsukkal és Andrej Arsavinnal - előbbivel egy fél évig biztosan, utóbbival vagy még sokáig, vagy már soha többé.

Forrás: Getty Images

Még mindig nem tudni, hogy lesz-e Arsavin-Arsenal futballházasság

Ami Timoscsukot illeti, a kiváló védekező középpályás nyártól a Bayern Münchenben folytatja, miután a bajorok - német lapértesülés szerint - 14 millió eurót fizettek érte.

S hogy mi lesz a másik Zenit-sztár sorsa, azt talán még maga Andrej Arsavin sem tudja. Hétfőn reggel még úgy tűnt, hogy a 16,5 millió eurós klubváltásából nem lesz semmi, mégpedig a 27 éves támadó túl magas fizetési igénye miatt. Túl sokat kér Arsavin, a londoniak pedig nem kívánnak miatta változtatni a fizetési struktúrájukon - mondták a londoni vezetők vasárnap este.

Az igényének a felét biztosította volna az Arsenal, Andrejnek azonban ez kevés volt, így már fel is szállt volna a magángépével, hogy visszautazzon Szentpétervárra, de az erős havazás miatt nem tudott elindulni.

A cudar időjárás miatt a Premier League-ben várhatóan két nappal meghosszabbítják az átigazolási időszakot, s az Arsenal drukkerei épp ebben bíznak, hátha még a következő 48 órában megegyeznek a londoni vezetők Arsavinnal.

A Premier League-ben jelenleg a csalódást keltő ötödik helyen áll az Arsenal, legutóbb a West Ham Uniteddel csak gól nélküli döntetlenre volt képes, és Arsene Wenger vezetőedző számára nagy segítség lenne, ha a sérült kulcsjátékosok (Cesc Fabregas, Thomas Rosicky, Robin Van Persie) helyére érkezne egy minőségi támadó - de azért nem mindenáron. "Bevallom, unom már az Arsavin-témát. Nincs szükségünk azonnali megmentőre, mivel nem is hiszek az azonnali megmentőkben. Az emberek csodafocistát szeretnének látni a csapatban, ám én nem hiszem, hogy létezik ilyen. Ráadásul Arsavinon óriási nyomás lenne, ha aláírna, ezért nem is leszek pesszimistább, ha nem jön. Abban hiszek, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát, és az év végére kiderül, hogy mire voltunk képesek" - nyilatkozta Wenger.

Közben Alekszej Petrov, a szentpétervári egyesület szóvivője elmondta: a két klub nem tudott megegyezni a játékos kivásárlási áráról... Tegyük hozzá: egyelőre.