Vágólapra másolva!

UEFA-kupa: a Zenit elszúrta a végét, Kassai szórta a lapokat

Az UEFA-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a 2005-ös győztes CSZKA Moszkva Vágner Love büntetőjével nyert 1-0-ra a Sahtar Doneck ellen. A színtiszta ukrán párharcban a Dinamo Kijev szintén egygólos előnyt szerzett a Metaliszt Harkov ellen, míg a Galatasaray Hamburgban ért el 1-1-es döntetlent, a németországi mérkőzést Kassai Viktor vezette. Kassainak nehéz meccs jutott, hét sárgát és egy piros lapott osztott ki. Huszti Szabolcs csapata, a címvédő Zenit két gólt is kapott a hajrában az Udinese ellen, így nagy feladat vár a szentpéterváriakra a visszavágón. A magyar középpályás a kezdőcsapat tagja volt, és 62 percet töltött a pályán.

A tavalyi BL-döntő helyszínén, a moszkvai Luzsnyiki-stadionban a vendég Sahtar Doneck kezdett jobban, Rat ravasz emelését Akinfejev tolta ki, aztán Fernandinho bombázott kétszer is, előbb távolról, majd a 16-oson belülről, de mindkétszer a léc fölött ment el a labda.

A CSZKA első helyzetecskéjénél Zsirkov tévesztette el a kaput fejjel, majd visszaállt a korábbi forgatókönyv, megint a Sahtar akciózott, de Luiz Adriano sem tudta megszerezni a vezető gólt. A második félidő elején aztán váratlanul büntetőhöz jutott az egykori katonacsapat, Rat buktatta Krasicot, Vágner Love pedig tizenegyedszer volt eredményes a sorozatban.

A hátralévő időben a donyeckiek tábort vertek a CSZKA térfelén, de Iszcsenko, Fernandinho és Willian is eltékozolta az adódó lehetőséget, így a moszkvaiak egygólos előnnyel várhatják a visszavágót.

Hasonló helyzetben van a Dinamo Kijev is, amely a Metaliszt Harkovot gyűrte le. A két csapat alig több mint egy hete az ukrán bajnokságban is találkozott, akkor a Dinamo 2-0-ra nyert, és ezzel megerősítette vezető helyét a tabellán, amelyen éppen a Metaliszt követi.

A harkoviak egy félidőt sikeresen kibekkeltek, aztán az 54. percben Alijev jobboldali szögletét a rövid oldalon megcsúsztatták, középen pedig Vukojevic a hálóba stukkolt. A Metaliszt október óta először kapitulált az UEFA-kupában, de mivel a kijeviek újabb gólt már nem szereztek, így izgalmasnak ígérkezik a visszavágó.

A Galatasaray számára már-már hazai pályát varázsolt Hamburgban a rengeteg török vendégmunkás, és a vendégeket annyira feldobta a szurkolói támogatás, hogy vezetést is szereztek a HSV otthonában, egy kontra végén Boateng Lincolnt még leteperte, de a labda így is eljutott Ayhan Akmanig, aki kilőtte a bal alsót 16 méterről.

A németek a fordulás után gyorsan egyenlítettek, Guerrero beadása után Petric lefejelte a labdát, amit Jansen az ötös jobb sarkáról kapásból bevágott. Sőt, Martin Jol csapata emberelőnybe is került, amikor Kassai Viktor piros lapot mutatott fel a gólhelyzetben szabálytalankodó Emre Asiknak, de a házigazda csak kapufáig jutott, Benjamin lövése után Mehmet Güven a gólvonalon állva a lécre fejelve mentett. A végén előbb Trochowski bikázta a lelátóra a labdát hat méterről, majd Olic rontott ziccerben, a túloldalon pedig Ümit Karan ugyan bevitte a győztesnek hitt találatot, de ezt szabálytalanság miatt Kassai jogosan nem adta meg, igaz, így is jó helyzetben van a Galata a második felvonás előtt.

Forrás: AFP

Tízforintos kérdés lenne a kvízműsorban: a Hamburg vagy a Galatasaray játékosai láthatóak-e a képen?

A címvédő Zenit Huszti Szabolccsal a soraiban lépett fel Udinében, ahol a kezdeti tapogatozás után Quagliarella kért szót, az olasz válogatott támadó előbb Zapata beadása után csúsztatott a jobb alsó mellé, majd Di Natale löbbölt passza után csapta be csúnyán Timoscsukot, hogy aztán dropból a bal sarok mellé tüzeljen.

A 27. percben Inler próbált meg eljátszani egy tizenegyest, de Itturalde González nem ette meg a mutatványt, és sárga lapot osztott az Udinese svájci középpályásának. Ezzel le is zárult az első félidő, a másodikban viszont az addig passzívabb oroszok kezdtek veszélyesen, Timoscsuk 28 méterről ágyúzott a lécre.

Az Udinese aztán fokozatosan átvette a játék irányítását, jöttek is a helyzetek, a legnagyobb Di Natale előtt adódott, aki kapásból kínálta meg Malafejevet, aki állta a sarat. A címvédő kapusa Inler fejesénél is nagyot mentett, de a túloldalon is volt esemény, Zirjanov azonban nem tudott túljárni a hazai hálóőr, Handanovic eszén, majd Zapata mentett az ötösön üresen érkező Fatih Tekke elől.

Huszti ekkor már nem volt a pályán, a 62. percben lehozta őt Dick Advocaat, így a magyar légiós csak a kispadról figyelhette, ahogy a 85. percben vezetést szerzett az Udinese: Pepe ment el a jobb oldalon, lapos beadását pedig Quagliarella perdítette a léc alá 2 méterről. Timoscsuk mellészálló szabadrúgásával a Zenit ellőtte utolsó puskaporát, az olaszok azonban nem nyugodtak bele az 1-0-ba, igaz, a spanyol bíró is besegített nekik, amikor egy beívelés után büntetőt ítélt lerántásért, amit Di Natale váltott gólra. A Zenitnek így fel van adva a lecke a visszavágóra, igaz, a péterváriak tavaly is bizonyították, hogy megy nekik a nagycsapatok ellen, erről a négyessel távozó Bayern München is tudna mesélni...

Forrás: AFP

Quagliarella és Pepe hozták össze az Udinese első gólját

Két egykori BL-győztes találkozott Marseille-ben, ahol az Ajax nagyon könnyen meglephette volna a házigazdát, de Suárez centikkel lemaradt egy jobboldali beadásról. A kihagyott helyzetért góllal fizetett az Ajax, Cheyrou 25 méterről lőtt, és a védők takarták a kilátást Vermeer kapus előtt, aki emiatt későn mozdult, és még a labda is megpattant előtte, mielőtt a jobb alsóban megpihent volna.

A 33. percben Valbuena előkészítése után Niang varázsolt, amikor a jobbról érkező labdát sarokkal húzta kapura, Vermeer csak beleütni tudott a labdába, hárítani nem. Sokan azt hihették, hogy padlóra került az amszterdami gárda, de nem így történt, Enoh harcolt ki egy büntetőt, Suárez pedig higgadtan gurított a bal alsóba, közelebb hozva ezzel a vendégeket. Akik a félidő vége előtt megint bajba kerültek, Van der Wiel szállt bele brutálisan Valbuenába, amiért megkapta második sárgáját, igaz, az egyből piros is járt volna ezért a merényletért.

A második félidőben Niang állíthatta volna a kétgólos különbséget, de telibelőtte Vermeert, akinek szerencséje is volt, mert testéről a bal kapufára pattant a labda, majd az Ajax kapusa Bonnart fejesét is kiszedte, így maradt a 2-1 az OM-nek.

A Milant kipöckölő Werder Bremen a francia bajnokságban a kiesés ellen menekülő Saint-Etienne-nel meccselt, és brazil koprodukció révén nyert meg a meccset: Naldo sarokkal próbált gólpasszt adni Diegónak, de a karmestert szerelte egy vendégvédő, ám Naldo elé került a labda, aki ballal begurította 16 méterről.

A Manchester City folytatta az angol csapatok BL-ben megkezdett menetelését, és 2-0-s vereséggel küldte haza az Aalborgot. Az ecuadori Felipe Caicedo Robinho passza után egy védőről lefordulva jegyezte az első találatot, aztán Wright-Phillips remek szóló után akasztott gyönyörű gólt jobb külsővel a bal pipába, ezzel már az első félidőben kialakult a végeredmény.

A játéknap egyetlen gól nélküli randevújára Párizsban került sor, ahol a PSG erejéből Rothen révén csak kapufára futotta a Braga ellen.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Hamburger SV (német) - Galatasaray (török) 1-1 (0-1)
gól:
M. Jansen (50.), illetve Ayhan Akman (33.)
piros lap: Emre Asik (53., Galatasaray)

CSZKA Moszkva (orosz) - Sahtar Doneck (ukrán) 1-0 (0-0)
gól:
Vágner Love (50., 11-esből)

Dinamo Kijev (ukrán) - Metaliszt Harkov (ukrán) 1-0 (1-0)
gól:
Vukojevic (54.)

Paris Saint-Germain (francia) - SC Braga (portugál) 0-0

Werder Bremen (német) - Saint-Etienne (francia) 1-0 (1-0)
gól:
Naldo (20.)

Udinese (olasz) - Zenit (orosz) 2-0 (0-0)
gól: Quagliarella (85.), Di Natale (92., 11-esből)
piros lap: Sirokov (92., Zenit)

Manchester City (angol) - Aalborg (dán) 2-0 (2-0)
gól: Felipe Caicedo (8.), S. Wright-Phillips (30.)

Olympique Marseille (francia) - Ajax Amsterdam (holland) 2-1 (2-1)
gól: Be. Cheyrou (19.), Niang (33.), illetve Suárez (36., 11-esből)
piros lap: Van der Wiel (42., Ajax)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.