Vágólapra másolva!
Tizenkét év után idén először fordul elő, hogy egy magyar labdarúgó-válogatott világbajnokságon indul: akárcsak 1997-ben, most is az U20-as csapat harcolta ki a részvételt a korosztályos seregszemlén. Nemrégiben teljessé vált a vébé 24-es mezőnye, így az áprilisi sorsolás előtt érdemes szemügyre venni, hogy kik lehetnek a magyar együttes ellenfelei a viadalon.

A mieink kvalifikációjára már csak azért is büszkék lehetünk, mert ezúttal a szokottnál is több volt a meglepetés a selejtezők során, és igazi nagyágyúk véreztek el.

Európából például nem jutott ki a francia válogatott, viszont rajtuk kívül valóban rendkívül erős mezőny gyűlt össze az öreg kontinensről, hiszen Magyarország mellett Csehország, Anglia, Német-, Olasz- és Spanyolország kvalifikálta magát az egyiptomi világbajnokságra.

Közülük a német csapat az Európa-bajnok, a tavalyi kontinensviadalon az elődöntőben éppen a mieinket verték, majd a fináléban az olaszok ellen is diadalmaskodtak. A német fiatalok közül elsősorban azt a Savio Nserekót kell kiemelni, akiért januárban a West Ham United közel kilencmillió fontot fizetett az olasz Bresciának, és nem mellékesen a tavalyi U19-es Eb legjobb játékosának is megválasztották.

De várhatóan rendkívül erős kerettel érkeznek majd Egyiptomba az olaszok és a spanyolok is: utóbbi válogatott elméletben még az FC Barcelona sztárjára, Bojan Krkicre is számíthatna, azonban valószínűbb, hogy ő akkor már inkább az U21-es csapattal, vagy éppen a nagyválogatottal szerepel majd.

Így a spanyoloknál "csak" az Arsenal ifjonca, Fran Mérida, vagy a Real Madridban a felnőttek között is bemutatkozott Dani Parejo marad ismert névnek... Az olaszoknál Stefano Okaka Chuka, az angoloknál pedig a manchesteri Danny Welbeck lehet a legnagyobb sztár.

Az európai csapatok mellett természetesen a dél-amerikaiak a legnagyobb esélyesek a korosztályos tornákon, ám óriási meglepetésre a címvédő ezúttal nem lesz ott a világbajnokságon: az argentinok, akik az előző hét U20-as vébéből ötöt megnyertek, nem tudták kvalifikálni magukat.

A szubkontinenst így a szinte állandó résztvevő Brazília mellett Uruguay, Paraguay és Venezuela képviseli majd - utóbbi először jutott ki bármilyen szintű világbajnokságra. A dél-amerikai együttesek közül Brazília az első számú favorit, a selecao megnyerte a korosztályos Copa Américát, de könnyen lehet, hogy a világbajnokságig a jelenleg még otthon futballozó tehetségek (Dentinho, Douglas Costa vagy az U20-as kontinensviadal társgólkirálya, Walter) már valamelyik európai klubhoz szerződnek.

Forrás: AFP

Dentinho (balra) jó játékkal a vébén eladhatja magát valamelyik nagy klubnak

Európa után Afrikát képviseli majd a legtöbb csapat a vébén, köszönhetően annak, hogy a rendező Egyiptom mellett további négy együttes indul majd a viadalon. Az afrikai csapatok hagyományosan jól szoktak szerepelni a korosztályos tornákon: ugyan az U20-as vébéken még egyszer sem nyertek aranyérmet, de Ghána vagy Nigéria már többször játszott döntőt.

Az idei eseményen is ott lesz mind a két csapat: a ghánaiaknál az egykori legendás focista, Abedi Pelé fiára, Andre Ayewre kell felhívni a figyelmet, aki már a nagyválogatottban is bemutatkozott, míg a nigériai csapat főleg a két éve az U17-es vébén aranyérmet nyert gárda tagjaira épít. Afrikából még Kamerun és Dél-Afrika résztvevő - utóbbi együttesből a legtehetségesebbeket alighanem majd 2010-ben, a felnőttek világbajnokságán is láthatjuk majd.

Ázsia sem maradt meglepetés nélkül a kvalifikációs sorozatban: sem Japán, sem pedig Szaúd-Arábia nem jutott ki a vébére. Ausztrália, a Koreai Köztársaság, Üzbegisztán és az Egyesült Emírségek viszont igen - utóbbi gárda nyerte a kontinensbajnoki címet, köszönhetően elsősorban csatárának, Ahmed Khalilnak, aki nem csak a torna gólkirálya lett, hanem a legjobb játékosnak is megválasztották.

Forrás: AFP

Ahmed Khalilra (középen) minden csapatnak kiemelt figyelmet kell fordítania

Mivel Ausztrália immár az ázsiai szövetséghez tartozik, így aztán mindenki biztosra vette, hogy Óceániából Új-Zéland vívja majd ki az indulás jogát, azonban hatalmas meglepetésre a Kivik csak bronzérmesek lettek a térség korosztályos viadalán. A zónából Tahiti jutott ki, ami a szigetország labdarúgásának legnagyobb sikerét jelentette.

A tahiti csapat védelme csak egyszer kapitulált a kvalifikáció során, és kapusuk alighanem majd a vébén is megmutathatja tudását - addig pedig sokat tanulhat a szövetségi kapitánytól, aki nem más, mint az egykori francia válogatott hálóőr, Lionel Charbonnier.

Ami Észak- és Közép-Amerikát, azaz a CONCACAF-zónát illeti, a szenzáció ott sem maradt el: Mexikó ugyanis elvérzett az előcsatározások során, és így nem lesz ott Egyiptomban. Az Egyesült Államok csapata természetesen igen, az amerikaiak sorozatban hetedszer jutottak ki az U20-as vébére, azonban óriási meglepetésre a CONCACAF-térségben nem ők végeztek az élen, hiszen a döntőben 3-0-ra kikaptak Costa Rica legjobbjaitól. Mögöttük Honduras, illetve Trinidad és Tobago végzett - ők teszik teljessé az U20-as világbajnokság 24-es mezőnyét.

www.global-soccer.eu