Vágólapra másolva!
Meglehetősen egyszerű a képlet az A csoport utolsó fordulójában a labdarúgó Konföderációs Kupán: a házigazda dél-afrikaiaknak csak egyetlen pontra van szükségük a már továbbjutott spanyolok ellen ahhoz, hogy ott legyenek az elődöntőben. Az irakiak persze abban bíznak, hogy az Európa-bajnok nem lazsálja le meccset, és ez esetben az ázsiaiak egy győzelemmel is bejuthatnak a legjobb négy közé.

A házigazdák válogatottja az új-zélandiak 2-0-s legyőzésével nagy lépést tett az elődöntő felé, de még nem érezheti biztonságban magát. Ahhoz, hogy a továbbjutása ne függjön a csoport másik mérkőzésétől, a dél-afrikaiaknak mindenképpen pontot kellene szerezniük a spanyolok ellen, ami még akkor sem tűnik könnyű feladatnak, ha tudjuk, hogy az európai együttes számára a presztízsen kívül nem lesz tétje a találkozónak.

Ez azonban ugyancsak fontos lehet Vicente del Bosque számára, hiszen ha együttese Dél-Afrika ellen is nyer, akkor sorozatban a 15. győzelmét aratja, és ezzel új világcsúcsot állít fel. Arról nem is beszélve, hogy ha a spanyolok nem kapnak ki, akkor beállítják a brazilok 35 találkozóból álló veretlenségi világrekordját is. Az afrikaiak ebbe alighanem gondolkozás nélkül beleegyeznének, amennyiben a végeredmény döntetlen lesz...

A házigazdák valószínűleg ugyanazzal a csapattal állnak majd ki, mint amelyikkel legyőzték Új-Zélandot, ellenfelüknél viszont a legnagyobb sztárok minden bizonnyal pihenőt kapnak. A hírek szerint Del Bosque kihagyja Iker Casillast, Sergio Ramost, Xavit, David Villát és Fernando Torrest is, ami azt jelenti, hogy José Manuel Reina, Álvaro Arbeloa, Dani Güiza és Fernando Llorente is játéklehetőséget kap.

A másik találkozón eközben az irakiak Új-Zéland ellen szeretnének javítani eddigi mérlegükön, és mind a két csapat azért küzd majd, hogy megszerezze első gólját a tornán. Az ázsiai együttes eddigi két meccsén nem sokat veszélyeztette az ellenfél kapuját, de most változtatnia kell hozzáállásán, ha megcélozza az elődöntőt.

Az óceániai együttes eddig nem fejtett ki túl nagy ellenállást a tornán, ráadásul játékosain érezhető a fáradtság is - a Dél-Afrika elleni találkozó volt az ötödik mérkőzésük két hét alatt.

Az új-zélandiak szakvezetője, Ricki Herbert azonban nagyon komolyan veszi az Irak elleni találkozót, hiszen az együttes tulajdonképpen az őszi, Bahrein elleni, vb-pótselejtezőre készül, és ehhez egy másik ázsiai csapat elleni mérkőzés ideálisnak tűnik. Ezzel együtt pár helyen változhat a megszokott kezdő tizenegy: a kapuban valószínűleg Mark Paston kap lehetőséget, a védelemben pedig Ben Sigmund szerepelhet majd.

www.global-soccer.eu