Vágólapra másolva!
Azon talán nem érdemes vitatkozni, hogy Európában az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokság kiemelkedik a többi közül, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a négy topliga közül melyik a legerősebb. Legutóbb éppen napjaink papíron legértékesebb futballistája, Cristiano Ronaldo jelentette ki, hogy a Primera División a legjobb a világon, mi azonban nem érjük be a Real Madrid új ászának hazabeszélő álláspontjával, inkább az olvasóinkra bízzuk a döntést, amelyhez összeállításunkkal próbálunk egy kis segítséget nyújtani.

A legutóbbi három idényben egyaránt három angol csapat jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ami alapján azt is mondhatnánk, hogy egyértelmű a helyzet: a Premier League a legerősebb európai bajnokság. Igen ám, de három klub ide vagy oda, csak 2008-ban született angol győzelem a BL-ben - idén az FC Barcelona, 2007-ben pedig AC Milan nyerte meg a trófeát.

A Real Madrid nyári nagybevásárlása után sokan azt állítják, hogy a Primera División megelőzte a Premier League-et, és - noha egyelőre egy percet sem játszott a spanyol bajnokságban - ez a véleménye Cristiano Ronaldónak is. "Az angol liga nagyon erős, de azt hiszem, a spanyol bajnokság egy kicsit jobb lesz az új igazolások miatt. Fantasztikus szezon vár ránk Spanyolországban" - jelentette ki a portugál szupersztár.

Kaká eddig még nem nyilatkozott a témában, ám a nyáron szintén a Realba igazolt brazil klasszis tavaly novemberben még az bajnokság mellett tette le a voksát: "A Premier League rendkívül kemény, rengeteg kiváló focistával és remek csapatokkal. Azt hiszem, ez a legjobb bajnokság a világon, egyszer majd szívesen játszanék ott".

Ha a hivatalos UEFA-ranglistát vesszük alapul - amelyet a kupasorozatokban az elmúlt öt évben elért eredmények alapján állítanak össze -, akkor Anglia áll a legjobban, a Premier League rendelkezik a legmagasabb koefficienssel. Más kérdés, hogy két évvel ezelőtt még a spanyol élvonal állt az első helyen, három éve pedig még a Serie A is megelőzte az angol ligát.

Az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet évről évre rangsorolja a nemzeti bajnokságokat, a szervezet legutóbbi, 2008-as listájának első helyén szintén a Premier League áll, a második a Serie A, a spanyol liga pedig nincs az első háromban, megelőzi az argentin bajnokság. A spanyolok a negyedikek, ami pedig a Bundesligát illeti, még a brazil országos bajnokság is előtte van.

Az olasz csapatok és a calcio hívei ugyanakkor azzal érvelnek: lehet, hogy a legnagyobb sztárok Spanyolországban futballoznak, de ha a labdarúgás taktikai aspektusát nézzük, akkor a Serie A-val egyik bajnokság sem versenyezhet. Hasonlóan vélekedik a nemrégiben még a Chelsea-t irányító edzőzseni, José Mourinho, aki idén olasz bajnokságot nyert az Internazionaléval: "A Manchester United jobb az Internél, a Liverpool jobb az AC Milannál, és a Chelsea jobb a Juventusnál a Bajnokok Ligájában elért eredmények alapján. De innentől lefelé az olasz bajnokság sokkal erősebb. Amikor Angliában dolgoztam, rengeteg könnyű meccsünk volt, Olaszországban azonban ilyen nincs, itt a kiscsapatok sokkal nagyobb problémát okoznak. A Milánóba látogató együttesek taktikailag és fizikailag is rendkívül felkészültek voltak" - fejtegette a portugál edző. Arról nem is beszélve, hogy még legalább egy évig az olasz válogatott a világbajnok, márpedig a nemzeti együttesből szinte mindenki otthon szerepel.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mourinho a Serie A-ra esküszik

A Bundesliga mellett már nehezebb érvelni, de nem lehetetlen. Alighanem a német bajnokság rendelkezik a legnagyobb szórakoztató értékkel, évek óta itt születik a legtöbb gól, a lelátók hétről hétre az utolsó székig megtelnek, a négy liga közül itt a legmagasabb az átlagnézőszám (egy pénteki hír szerint minden eddigénél több bérletet adtak el az új szezon előtt), pedig a 2006-os világbajnokságra majd' mindegyik stadiont felújították, vagy újat építettek.

Mindezt a 2008 nyarán Palermóból Wolfsburgba szerződött és rögtön német bajnoki címet is nyert védő, Andrea Barzagli is tapasztalta. "Az olasz futball túlságosan is taktikus, a kiscsapatok szinte csak a védekezéssel törődnek, ritkaságnak számít, hogy egy meccs mondjuk 4-2-es vagy 5-4-es végeredményt hozzon. A Bundesligában azonban gyakori az ilyen közönségszórakoztató meccs, a bajnokság színvonala pedig egyértelműen emelkedett" - mondta 2006-ban világbajnoki címet is szerzett futballista.