Vágólapra másolva!
Nem a Real Madrid az egyetlen klub, amelynek idén nem számít a pénz, ha új játékosokról van szó. A Manchester City eddig közel 112 millió eurót költött el, de ha csak a tulajdonosokon múlna, akkor ez az összeg még magasabb lenne. Az egyesület majd egy csapatra való futballistát vett azóta, hogy arab kézbe került tavaly nyáron, az új idényben ennek az eredményekben is meg kellene mutatkoznia.

A Manchester City már 2007 nyarától kezdve is a gazdag egyesületek közé tartozott Angliában, hiszen a volt thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra ekkor szerzett 75 százalékos részesedést a klubban (az egykori politikus 81,6 millió fontot fizetett az üzletrészért), és ahogy ilyenkor szokás, további font tízmilliókat biztosított új igazolásokra. Nem sokkal később azonban Shinawatra ellen hazájában korrupciós vádakkal eljárás indult, és ahogy telt az idő, egyre valószínűbb lett, hogy nem tudja kimenteni vagyonát Thaiföldről. A klub tehát tavaly nyáron új befektetőt keresett, szeptember elsején pedig már nyilvánosságra is hozta, hogy az Abu Dhabi United Group nevű konzorcium megvásárolta Shinawatra részesedését, és ezzel a Manchester City új tulajdonosa lett.

Az ügylet az átigazolási időszak utolsó napján történt, de a klubnak még éppen elég ideje volt ahhoz, hogy bejelentkezzen szinte valamennyi nemzetközi sztárért, aki csak szóba jöhet. A klub irodájában alighanem ott ült pár alkalmazott, és sorra küldte a faxokat az ajánlatokkal a különböző egyesületeknek: a hírek szerint Mario Gomezt (Stuttgart) és David Villát (Valencia) is próbálták megszerezni, Dimitar Berbatov vételáráról pedig meg is egyeztek a Tottenham Hotspurrel - a bolgár csatár azonban inkább a városi rivális Unitedet választotta. Végül "csak" a brazil Robinho érkezett a Real Madridtól, igaz, ő brit átigazolási csúcsot jelentő 42 millió euróért - amivel egyben minden idők ötödik legdrágább labdarúgója lett.

De tulajdonképpen kik is vették meg a klubot? Az arab emírségekbeli Abu Dhabi United Group for Development and Investment névre hallgató cég tulajdonosa nem más, mint Manszur Bin Zajed al-Nahjan, aki királyi család tagja. A sejk Abu-Dzabiban több fontos funkciót is betölt, többek között tagja az Emírségek kormányának, mint az elnöki ügyek minisztere (az elnök egyébként a testvére, Kalifa Bin Zajed al-Najhan), egyben az Első Öböl Bank elnöke, és a sporthoz is van némi köze, hiszen az Al-Dzsazira FC-t is ő vezeti.

A családi vagyont 555 milliárd fontra becsülik. A cég "arca" Angliában Dr. Szulajman al-Fahim: ő vezette a tárgyalásokat, és ő szokott nyilatkozni a tulajdonosok nevében - egyik interjúja során pedig kifejtette, hogy céljuk nem más, mint hogy a Manchester City a világ legjobb futballcsapata legyen.

Ennek érdekében már a januári átigazolási időszakban újabb milliókat költöttek, még ha igazán nagy sztárokat nem is sikerült megszerezniük. Konkrét ajánlatról csak Kaká esetében lehetett olvasni, de pletykaszinten kapcsolatba hozták a Cityt Francesc Fabregasszal, Gianluigi Buffonnal, Cristiano Ronaldóval. A City így is 55,5 millió eurót költött, amiből négy játékosra tellett. Hárman a Premier League-en belülről érkeztek, a legdrágább viszont a Hamburgtól megvett Nigel de Jong, akinek a vételára 19,5 millió euró volt. Ha fél évet várnak, akkor ingyen megszerezhették volna, hiszen szerződése 2009 júniusáig kötötte a HSV-hez.

A költekezés pedig a nyári átigazolási időszakban folytatódott. Az egyesület eddig közel 112 millió euróért igazolt, az arab tulajdonosok tehát 210 milliónál tartanak kevesebb, mint egy év alatt - és nem rajtuk múlott, hogy ez az összeg nem sokkal több. Az elmúlt hetekben ugyanis a megszerzett futballistákon kívül még jó néhány sztárért bejelentkezett az egyesület: konkrét ajánlatot tettek az FC Barcelonának Samuel Eto'óért, illetve a Chelsea-nek John Terryért, de egyik futballista sem akart a manchesteriekhez igazolni.

Függőben van még az Everton hátvédjének, Joleon Lescottnak az ügye, akit a csapat menedzsere, Mark Hughes mindenképpen le akar igazolni - a licit jelenleg 21 millió eurónál tart, amire a liverpooliak nemet mondtak. De ha Hughesnak tényleg kell Lescott, akkor a City alighanem emeli majd a tétet.

A Manchester City igazolásai a klub arab kézbe kerülése óta:

Robinho

Real Madrid

43,00

2008 nyár

Shay Given

Newcastle United

9,0

2009 január

Nigel de Jong

Hamburg

18,00

2009 január

Craig Bellamy

West Ham United

15,50

2009 január

Wayne Bridge

Chelsea

13,00

2009 január

Carlos Tévez

Manchester United

29,00

2009 nyár

Emmanuel Adebayor

Arsenal

29,00

2009 nyár

Roque Santa Cruz

Blackburn Rovers

21,20

2009 nyár

Kolo Touré

Arsenal

18,70

2009 nyár

Gareth Barry

Aston Villa

13,90

2009 nyár


Az összegek millió euróban szerepelnek.


A Manchester City jelenlegi helyzetét gyakran szokták ahhoz az időszakhoz hasonlítani, amikor Roman Abramovics megvette a Chelsea-t, és a pénzköltés szempontjából valóban lehet párhuzamokat találni. A különbségek viszont legalább ilyen fontosak.

Az egyik legnagyobb differencia, hogy Abramovics egy olyan klubot vett meg, amely már az érkezése előtt is ott volt a Premier League, sőt Európa legjobbjai között - a Chelsea az 1990-es években volt dobogós a bajnokságban, nyert nemzetközi kupát (még ha csak a KEK-et is), és negyeddöntős volt a BL-ben. Ezzel szemben a manchesteriek tíz éve még az angol harmadosztályban szerepeltek, és 2002-es élvonalba kerülésük óta csak egyszer verekedték be magukat az első tízbe. Az araboknak tehát nem egy jó csapatból kell még jobbat kialakítaniuk, hanem egy középszerűt kellene a legjobbak közé vezetni.

Forrás: AFP

Robinhóval kezdődött a költekezés

Alighanem éppen ez a fő oka annak, hogy a City bármennyire is szerette volna, igazi szupersztárt eddig nem tudott megszerezni. Hiába kínáltak óriási pénzt Kakának, Terrynek vagy Eto'ónak - egyikük számára sem volt vonzó, hogy a következő szezonban biztosan nem lesz ott az európai porondon. Persze, így is kiváló játékosok érkeztek, és az erősítéseknél a szakmai szempontok is nagyon fontosak voltak. Az arabok által megvett tíz játékos közül csak kettő érkezett külföldről, a többi Anglián belül váltott klubot - hiszen a Citynek elsőként a Premier League-ben kell utolérnie a nagyokat. A következő idényben ez lesz a cél, vagyis hogy megtörjék a Big Four egyeduralmát az angol bajnokságban, és bejussanak az első négy közé, kiharcolják a BL-ben való indulást.

Forrás: [origo]

A játékoskeret alkalmasnak tűnik ehhez, Mark Hughes számára elsősorban a bőség zavara okozhat gondot - jelenleg akár két, egészen remek csapatot is kiállíthatna a rendelkezésére álló keretből, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Nagy kérdés, hogy az öt remek csatár közül ki lesz kispados: elképzelhető, hogy Robinho, vagy esetleg Tévez kissé visszavontan játszik majd, ez esetben viszont a középpályán nem sok védekező futballista marad, és szinte kettészakadhat a csapat. Arról nem is beszélve, hogy a tréneren óriási eredménykényszer lesz: ekkora költekezés után a tulajdonosok joggal várhatják el, hogy a csapat elérje a kitűzött célt.

www.global-soccer.eu