Vágólapra másolva!
A Bundesligában az előző szezonban olyasmi történt, amire a topligákban már nagyon régen nem volt példa: olyan klub lett a bajnok, amely korábban sohasem nyert aranyérmet. A Wolfsburg sikere megerősítette azt a vélekedést, hogy a német bajnokság az egyik legkiegyensúlyozottabb, a pénteken rajtoló új idény előtt azonban mégis ismét a Bayern Münchent tartják a legesélyesebbnek.

Mindez persze nem meglepő, hiszen a müncheniek az anyagi lehetőségeket tekintve kiemelkednek a Bundesliga mezőnyéből, más kérdés, hogy ez nem mindig párosul eredményességgel. Ezzel együtt Németországban az elmúlt évtizedben szinte minden bajnoki esélylatolgatás azzal a kérdéssel kezdődik: melyik csapat tudja megszorítani a Bayernt? Ezúttal ez fokozottan igaz, hiszen az előző szezon kudarca után (amennyiben egy ezüstérmet annak lehet nevezni) a bajorok alaposan belehúztak: rekordösszeget költöttek új játékosokra, edzőnek pedig egy nemzetközileg is elismert szaktekintélyt szerződtettek.

A holland Louis van Gaal a felkészülési időszakban a tőle megszokott szigorral dolgozott, de a Bayernre mindig is jellemző felhajtást (nem véletlen az FC Hollywood becenév) ő sem tudta elkerülni. A probléma ezúttal Franck Ribéry személye volt: a francia középpályást több külföldi sztárklub is vitte volna, és bár a jelek szerint marad Münchenben, sérülés miatt egyetlen felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára. A Bayern kerete azonban nélküle is rendkívül erős, és a csapaton máris érezni Van Gaal munkáját. A szakember ugyan nem a holland iskolára jellemző 4-3-3-as, hanem a 4-4-2-t favorizálja, ám együttesétől agresszív futballt, hatalmas futómennyiséget és sok labdabirtoklást vár. A holland mester meglepően bátran nyúlt a fiatalokhoz, az amatőrök közül felhívott Holger Badstuber és Thomas Müller is közel került a kezdő tizenegyhez, miközben olyan sztárok szorulhatnak a kispadra, mint Martín Demichelis, Anatolij Tyimoscsuk, Luca Toni vagy Ivica Olic.

Sok lehet a kettős terhelés a bajnoknak és a bronzérmesnek

A Bayern tehát az első számú favorit, ami már csak azért is érdekes, mert a címvédő Wolfsburg egyáltalán nem gyengült, sőt. A zöld-fehérek legjobbjait ugyan nagyon csábították, de mind Edin Dzeko, mind Zvjezdan Misimovic meghosszabbította a szerződését, és az eddig is rendkívül erős támadó részlegbe további futballisták érkeztek Obafemi Martins, Karim Ziani és Thomas Kahlenberg személyében. A legnagyobb változás a kispadon történt, hiszen a sikeredző, Felix Magath búcsút intett, és a helyére Armin Veh érkezett, aki nehéz feladatra vállalkozott, még ha a wolfsburgiaktól nem is várja el senki, hogy megismételjék az előző szezon eredményét. A csapatnak azonban ezúttal a Bajnokok Ligájában is helyt kellene állnia, és a kettős terhelés szokatlan lesz a focisták számára, ráadásul Veh előző klubjánál, a Stuttgartnál éppen egy hasonló szituációba bukott bele. A wolfsburgiak eddig is rendkívül támadó felfogásban játszottak, és ha ez Veh-vel sem változik, az akár vissz is üthet is a szezon során.

Forrás: AFP
Gomez tavalyi 23 gólja hiányozni fog Stuttgartban

Mindenképpen a bajnoki címre esélyesek közé kell sorolni a legutóbbi bronzérmest, a Stuttgartot, annak ellenére, hogy a klub elveszítette egyik legfontosabb játékosát, a válogatott csatárt Mario Gomezt. A helyére igazolt Pavel Pogrebnyak csak egy héttel a bajnoki rajt előtt érkezett, mint ahogy a másik erősítés, az FC Barcelonától megszerzett Alekszandr Hleb sem töltötte a csapattal a felkészülési időszakot, ami tovább nehezíti Markus Babbel edző dolgát. Az előző idény közben kinevezett tréner számára ez az idény lesz az igazi erőpróba, és egy viszonylag szűk kerettel kellene nem csak a Bundesligában, hanem a nemzetközi színtéren is eredményeket elérnie.

Kitörhet a Hamburg és a Dortmund

A Bundesligára jellemző kiegyensúlyozottság miatt nehéz megállapítani, hogy mely csapatok lehetnek még versenyben az elsőségért. Hamburgban mindenesetre minimum a dobogó a cél, és az elvárások annak ellenére is nagyok, hogy a nyáron új vezetőedző érkezett Bruno Labbadia személyében, akinek ráadásul szinte teljesen új csapatot kell építenie. A viszonylag komoly költés (a HSV-nél csak a Bayern adott ki több pénzt új játékosokra a nyáron) ugyanakkor magával hozza a követelményeket, ami a keret erejét tekintve érthető, hiszen majd mindegyik posztra legalább két kiváló futballista akad.

A rendkívül masszív középmezőnyből talán a Borussia Dortmund az, amely meglepetést okozva felkapaszkodhat a dobogóra. A BVB decemberben ünnepli 100. születésnapját, és a jubileumi szezont az egyesület szeretné még emlékezetesebbé tenni. A szurkolók nagyon bíznak Jürgen Kloppban, aki az előző idényben egy igencsak egységes gárdát hozott össze, amire lehet alapozni. A nagy kérdés, hogy az eladott Alexander Frei helyére megvett csatár, Lucas Barrios milyen teljesítményt nyújt - ha elkapja a fonalat, akkor a dortmundiak szenzációt okozhatnak. Hajnal Tamás személyében a sárga-feketéknek magyar kulcsemberük van, és a Kicker beharangozója szerint ő az egyetlen honfitársunk, aki a kezdő tizenegy tagja lesz klubjánál a Bundesligában.

Dárdainak megint küzdenie kell a kezdőcsapatért

Dárdai Pált ugyanis a német szaklap csak a kispadra ülteti a Herthánál. Igaz, számára ez nem új szituáció, és az elmúlt években mindig visszaverekedte magát a kezdők közé. A berliniektől mindenesetre nem várható az előző szezonhoz hasonló teljesítmény, hiszen olyan kulcsemberek távoztak, mint Josip Simunic, Andrij Voronyin, Marko Pantelic, és a klubnak nem volt pénze a megfelelő pótlásukra. Jobb híján a Berlinben egyszer már megégett Arthur Wichniarek megvételétől várják a csodát.

Az előző szezon két csalódást okozott tradicionális nagycsapata, a Werder Bremen és a Schalke 04 is javítani szeretne, mindkettőnél a nemzetközi kupaszereplés a cél - de akár nagyobb is lehet a siker. A gelsenkircheniek kerete alig változott, náluk a legnagyobb erősítés az új edző, hiszen Felix Magath eddig minden állomáshelyén bizonyította, hogy nagyon érti a szakmáját. Annyi biztos, hogy a Schalke a Bundesliga egyik legjobb erőnlétű csapata lesz, amire már csak azért is szükség van, mert az együttesből nagyon hiányzik egy valódi kreatív középpályás.

Utóbbi elvesztése a Werdernél is problémát jelenthet, hiszen a brémaiak eladták brazil karmesterüket, Diegót, aminek köszönhetően Thomas Schaaf módosított is a klubtól évek óta megszokott hadrenden. A 4-4-2 maradt, azonban rombusz-alakzat helyett két védekezőbb felfogású belső, és két támadóbb felfogású szélső középpályás játszik - utóbbi posztokon Mesut Özil és Marko Marin szerepel, ami mindenképpen lendületes támadójátékot sejtet.

Helyükre a dolgok

Az előző szezon hoffenheimi csodája aligha ismétlődik meg, Ralf Rangnick csapata valószínűleg az idény végén elfoglalt hetedik pozícióval a helyére került, és valami hasonlóra számíthat a Bayer Leverkusen is. A viszonylag jól erősítő Köln is csatlakozhat a középmezőny első feléhez: a portugál Maniche megvétele, illetve Lukas Podolski hazatérése nagyot lendíthet a csapaton.

Az Eintracht Frankfurtnál és a Borussia Mönchengladbachnál abban reménykednek, hogy a klubnak ezúttal nem lesznek kiesési gondjai, a többi egyesület pedig már azzal is maximálisan elégedett lenne, ha megőrizné élvonalbeli tagságát. Közülük elsősorban a Hannover lehet bajban, Huszti Szabolcs volt klubjának kerete meglehetősen karcsúnak tűnik. Az újoncok közül érdekes módon az a Nürnberg tűnik a legacélosabbnak, amely csak harmadik helyen jutott fel a Bundesliga 2-ből, de rengeteg élvonalbeli tapasztalattal rendelkező futballistája van, míg ez mondjuk a Freiburgról nem mondható el.

A Mainz azt az egyedülálló bravúrt hajtotta végre, hogy egy héttel a bajnoki rajt előtt menesztette Jörn Andersen edzőt, miután a gárda kiesett a német kupából. Mindez nem túl jó előjel Lőw Zsolték számára.

Az első forduló programja
péntek:
Wolfsburg - Stuttgart 20:30

szombat:
Borussia Dortmund - 1. FC Köln 15:30
Hertha BSC - Hannover 15:30
Mainz - Bayer Leverkusen 15:30
Nürnberg - Schalke 15:30
Werder Bremen - Eintracht Frankfurt 15:30
Hoffenheim - Bayern München 18:30

vasárnap:
Bochum - Mönchengladbach 15:30
Freiburg - Hamburger SV 17:30

www.global-soccer.eu