Vágólapra másolva!
Szombaton este a Real Madrid-Deportivo La Coruna mérkőzéssel elrajtol a negyedik topliga, a spanyol bajnokság is. Az FC Barcelona az előző szezonban olyan bravúrt hajtott végre, amire pontosan egy évtizede nem volt példa, ám a Real Madridnak a hihetetlen nyári költekezésével sikerült a háttérbe szorítania a katalánok triplázását. A holtszezonban szinte csak a Kakával, C. Ronaldóval, Xabi Alonsóval és Benzemával felturbózott Real jelentette a témát Spanyolországban, ám a bajnoki rajtot követően már ismét a játéké lesz a főszerep - és ebben a Barca jelenleg még jobbnak tűnik. A nagyok mellett az Osasuna meccseire is érdemes lesz figyelni, a pamplonaiaknál játszik ugyanis a liga egyetlen magyarja, a válogatottnál is számításba vett Vadócz Krisztián.

Nem lehet azt állítani, hogy a nyár eseménytelenül telt volna a Primera Divisiónban. A Sevilla és a Villarreal is klubrekordnak számító összegért erősített, a Valenciának és az Atlético Madridnak sikerült az összes sztárját megtartania - a címlapon mégis szinte kizárólag a Real Madrid szerepelt, köszönhetően annak, hogy a klub egyedül annyi pénzt költött új igazolásokra, mint az összes többi klub együttvéve!

A madridiak világrekordnak számító összegért megvették a Manchester United csillagát, Cristiano Ronaldót, és Kakát is megszerezték az AC Milantól - vagyis a két legutóbbi Aranylabdás egyaránt a Santiago Bernabéu-stadionban futballozik.

De rajtuk kívül érkezett még két Európa-bajnok Xabi Alonso és Raúl Albiol személyében, illetve az Olympique Lyon sztárcsatára, Karim Benzema is. Az ismét az egyesület élére került elnök, Florentino Pérez mintha visszaforgatta volna az idő kerekét, hogy ismét "galaktikussá" tegye a csapatot, azzal a különbséggel, hogy most mintha azért valamivel jobban ügyelt volna a kiegyensúlyozottságra a támadósor és a védelem között.

A Real kerete papíron legalább olyan erős, mint az FC Barcelonáé, azonban a katalánoknak van egy óriási előnyük riválisukkal szemben: nekik már van egy kész, nem is akármilyen csapatuk, míg Madridban még csak most próbálnak hasonlót kovácsolni a sok világklasszisból. A spanyol és európai Szuperkupát begyűjtő, és további négy trófeára hajtó Barca keretében nem sok változás volt a nyáron: csupán egyetlen kulcsjátékos távozott Samuel Eto'o személyében, akinek a helyére viszont egy legalább ugyanolyan kvalitású játékos érkezett - Zlatan Ibrahimovic.

Sokak számára még így is érthetetlen, hogy a csapatnak miért kellett megválnia Eto'ótól, és kétségtelen tény, hogy elsősorban nem sportszakmai tényezők okozták a kameruni csatár távozását. Ibrahimovic szerződtetése ugyanakkor új dimenziókat nyithat meg a csapat játékában, mert az kétségtelen tény, hogy a svéd sokkal kombinatívabb futballra képes - a kérdés már csak az, hogy mennyire lesz képes beállni a sorba, mert a jelenlegi Barcában az öncélú cseleknek és öntörvényű zseniknek nincsen helyük.

Ibrahimovicon kívül még a brazil balhátvéd, Maxwell érkezett (ugyancsak az Interből), és a klub a napokban megveheti a Sahtar Doneck védőjét, Dmitro Csihrinszkijt is, vagyis akárhogyan is nézzük, a gárda tovább erősödött. Ezzel együtt a Real alighanem nagyobb versenyfutásra készteti majd, mint az előző szezonban, és a Barca számára alighanem a januári időszak lesz a legnehezebb - amikor is az Afrika-kupa miatt nem számíthat majd két középpályására, Seydou Keitára és Yaya Touréra sem. Kész szerencse, hogy Guardiolának már sikerült beépítenie Sergio Busquetset a gárdába...

Forrás: AFP

Guardiola a triplázással magasra tette a mércét, de idén még többre vágyik

Nehéz elképzelni, hogy a két sztárklubon kívül más is beleszóljon az aranyéremért folytatott küzdelembe, azonban mögöttük hatalmas harc várható a dobogós helyezésekért - a harmadik helyre pályázik a Sevilla, az Atlético Madrid, a Villarreal és a Valencia is. Utóbbinak a jelek szerint sikerült stabilizálnia anyagi helyzetét, ami abból is látszik, hogy a nagy nyári kiárusítás megint elmaradt: David Villa, David Silva és Juan Mata is a klubnál maradt, csak Raúl Albiol ment el az alapemberek közül.

A támadórészleg tehát még mindig rendkívül erős, de ahhoz, hogy az együttes valóban ott lehessen a dobogón, a védelemnek is össze kell kapnia magát - ami az előző két szezonban nem jött össze. A hátsó alakzat két szélére jött is új ember (balra a francia Jérémy Mathieu, jobbra a spanyol Bruno), de középen inkább gyengült a gárda Albiol eladásával, így aztán nagy kérdés, hogy a Valencia mire lesz képes.

A Villarreal esetében a kérdőjelet az edző személye okozza, hiszen a korábbi mester, Manuel Pellegrini a Real Madridhoz távozott. Utódja, Ernesto Valverde nincsen könnyű helyzetben, még ha a csapat nem is nagyon változott. Az egyesületnél nagyon sokat várnak a brazil csatártól, Nilmartól, akit klubrekordnak számító összegért, tízmillió euróért vettek meg az Internacionaltól.

A Sevilla is klubrekordot döntött: az andalúziaiak 15 millió eurót fizettek a Real Madrid csatáráért, Álvaro Negredóért, aki az előző idényben az Almería színeiben ontotta a gólokat. Nem ő volt az egyetlen jelentős érkező, hiszen az RCD Espanyol jobbhátvédje, Sergio Sánchez, illetve a Tottenham Hotspur védekező középpályása, Didier Zokora is igazi erősítésnek számít. Mindezek alapján a csapatnak megint ott a helye a dobogón, sőt, akár a Realt és a Barcát is megijeszthetik - de a sevillaiak kiszámíthatatlansága miatt az is ugyanúgy benne van a pakliban, hogy lecsúsznak a hatodik helyre.

Főleg, hogy az Atlético Madridnál is nagyon fogadkoznak: a fővárosi együttes az előző idényben negyedik lett, és sikerült megtartania két legnagyobb ászát, Diego Forlánt és Sergio Agüerót. A klub elnöke, Ernesto Cerezo gyorsan ki is jelentette, hogy az Atlético rendelkezik "a bolygó legjobb csatársorával", ami erős túlzás, de az tény, hogy a Matracosok ebből a szempontból nem nagyon maradnak el a legjobbaktól. Az utánpótlás-válogatott kapus, Sergio Asenjo, illetve a középhátvéd Juanito megvételével hátul is erősödtek valamelyest, de előbbinek várhatóan így is rengeteg dolga lesz - a védelem ugyanis még mindig rendkívül sokat hibázik.

A fenti hat egyesület után egy éles határvonal húzható, a többi csapat számára a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása bravúrnak számítana. Erre a legnagyobb esélye talán az újonc Real Zaragozának van, amely egy évvel a kiesést követően rögtön vissza is jutott az élvonalba, és játékoskeretének erőssége alapján ott a helye a középmezőny első felében.

Ugyan a csapatkapitány Albert Zapater Olaszországba távozott, de a játékosok számára a Primera División nem lesz újdonság, és az Ewerthon-Ikechukwu Uche csatárduó ütőképesnek tűnik. Pláne, ha a nagy tehetségnek tartott, de a Liverpoolnál kudarcot vallott angol szélső, Jermaine Pennant is magára talál.

Egy hónappal ezelőtt még az Espanyolt is az európai kupaszereplésért küzdő csapatok közé sorolták, azonban nagy kérdés, hogy a gárda csapatkapitányának, Jarquénak a tragikus halála milyen hatással lesz a focistákra. A klub a nyáron új stadionba költözött, és a Chelsea-től megvett izraeli Ben Sahar, illetve a Celtictől szerződtetett japán Nakamura Sunszuke leigazolásával a legutóbb kissé döcögős támadójáték is feljavult - a barcelonaiak akár a szezon pozitív meglepetését is okozhatják.

Forrás: AFP

A csapatkapitány Jarque tragikus halála beárnyékolta az Espanyol felkészülését

A negatív szenzációt a Deportivo vagy a Mallorca szállíthatja: az előző idényben mindkét gárda a középmezőny első felében végzett, és évek óta stabil tagjai a ligának - azonban ha nem figyelnek, könnyen közel kerülhetnek a kieséshez. Ez főleg a baleár-szigetekiekre igaz, akik anyagi problémák miatt szinte az összes kulcsjátékosukat eladták: távozott a csapattól David Navarro, Cléber Santana, Jurado, Lionel Scaloni, Juan Arango és Miguel Ángel Moyá is. A helyükre viszont csak az alacsonyabb osztályokból érkeztek játékosok, és ők sem sokan: jelenleg a keretben csak 22-en vannak.

A Depornál nem ilyen rossz a helyzet, de az egykori SuperDepor már rég a múlté. Valószínűleg a Málaga sem tudja majd megismételni előző szezonbeli kiváló szereplését, amikor is a nyolcadik helyen végzett - innen is olyan meghatározó focisták mentek el, mint Duda, Eliseu vagy Calleja. Az Athletic Bilbao és az Osasuna viszont végre elhagyhatja a kiesőzónát, és stabilizálhatja a helyét a középmezőnyben - utóbbinál remélhetőleg Vadócz Krisztián is rendszeresen játéklehetőséget kap majd.

Olvasóink nem ájultak el a Real nagybevásárlásától

Ön szerint mire lesz képes az új sztárok álomcsapata?
Spanyol bajnok lesz 8426 - 16,5 %
Megnyeri a BL-t 7900 - 15,5 %
A Barcát nem tudja megelőzni 23 558 - 46,1 %
A dobogóról is lecsúszik 4138 - 8,1 %
Csak Szalaival lehet ütőképes 7080 - 13,9 %
Összesen: 51 102



Ami a kiesőjelölteket illeti, két újoncot szinte minden szakértő ide sorol. A Tenerife nyolcévnyi távollét után verekedte magát vissza az élvonalba, a Xerez pedig még sohasem játszott a Primerában. Egyelőre úgy tűnik, hogy mindkettő számára erős lehet az első osztály, ráadásul a xereziek rendkívül kevesen vannak - jelenleg mindössze 20 focista alkotja a keretet, igaz, a csapat igyekszik sztárkluboktól kölcsönkapott labdarúgókkal erősíteni. A gárda megkapta a Valencia brazil kapusát, Renant; az FC Barcelona fiatal védőjét, Víctor Sánchezt; illetve a Sevilla két játékosát, David Prietót és Emiliano Armenterost. De hogy ez elég lesz-e a bennmaradáshoz...

Primera División, 1. forduló:
szombat:
Real Madrid - Deportivo La Coruna 20.00
Real Zaragoza - Tenerife 22.00

vasárnap:
Athletic Bilbao - Espanyol 17.00
Málaga - Atlético Madrid 17.00
Mallorca - Xerez 17.00
Osasuna - Villarreal 17.00
Racing Santander - Getafe 17.00
Valencia - Sevilla 19.00
Almería - Valladolid 21.00

hétfő:
FC Barcelona - Sporting Gijon 22.00

www.global-soccer.eu