Vágólapra másolva!

Családi mutyizás is elég a bajnoki kizáráshoz

Szabálytalanságok esetén az országos labdarúgó-szövetségeknek több lehetőségük is van arra, hogy megbüntessék a klubokat, de a pontlevonást csak a lehető legritkábban szokták alkalmazni. Érthető, elvégre sokkal tisztább, ha egy bajnokság sorsa a pályán dől el, és nem a zöld asztal mellett. De van, amikor elkerülhetetlen a súlyos büntetés.

Magyarországon ebben a szezonban még "csupán" pénzbüntetéseket rótt ki a labdarúgó-szövetség, igaz, meglehetősen szigorúakat: szurkolói rendbontás miatt többek között az Újpestnek és a Ferencvárosnak is milliókat kellett befizetnie az MLSZ kasszájába. Pontlevonással nem szankcionáltak semmilyen vétséget, nálunk utoljára a 2004-2005-ös idényben fordult elő ilyesmi, amikor az MTK-t, a Fehérvárt és a Békéscsabát is pénzügyi problémák miatt büntették. Egy évvel korábban a Ferencváros csak első körben kapott mínusz hatpontos büntetést, később visszakapta az elvett pontokat.

Jelenleg Európában négy olyan bajnokság zajlik, ahol valamelyik résztvevő csapatot pontlevonással sújtották. A legkisebb büntetést a Mornar Bar kapta, amely egypontos mínusszal áll a montenegrói élvonalban, ahol jelenleg sereghajtó - igaz, ha visszakapná azt az egy pontot, akkor is maradna az utolsó helyen. Az egyesületet azért büntették, mert az első fordulóban, a Kom Podgorica elleni idegenbeli találkozón jogosulatlanul szerepeltette Valjento Csamajt - mint kiderült, a középpályásnak még nem volt meg a játékengedélye, mégis pályára küldték. A mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, de a montenegrói szövetség a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel a Komnak adta.

A szlovén Olimpija Ljubljana játékosai már az idény kezdetén tudták, hogy mínusz két pontról kezdik a bajnokságot. Az egyesület az előző szezonban még a másodosztályban szerepelt (nagy fölénnyel lett aranyérmes), az utolsó előtti fordulóban azonban nem állt ki a Triglav Kranj elleni találkozóra. Az, hogy a meccs három pontját a másik csapat kapta, aligha zavarta a ljubljanaiakat, éppen ezért a szövetség úgy döntött, hogy további két pont levonásával bünteti az egyesületet. Ennek ellenére egyébként az Olimpija kifejezetten jól szerepel az élvonalban: a veterán csatár, Sebastijan Cimerotic vezérletével a csapat 15 forduló után a negyedik a tabellán, a büntetés nélkül pedig a harmadik pozíciót foglalná el.

Macedóniában a Pobeda Prilep neve mellett áll hárommal kevesebb pont, mint amennyit a pályán szerzett. Mindez egy több, mint öt évvel ezelőtti eseménynek köszönhető: tavasszal ugyanis kiderült, hogy a Pobeda még 2004 nyarán, a Bajnokok Ligája selejtezőjében gyanús körülmények között kapott ki 3-1-re az örmény Pjunik Jerevántól. Az UEFA vizsgálata megállapította, hogy a találkozón megbeszélt eredmény született, és a bundázás miatt az egyesület elnökét, Alekszandar Zabrancecet, illetve az egyik játékost, Nikolce Zdravevskit örökre eltiltották a sportágtól. Ezen kívül a Pobedát nyolc évre kizárták a nemzetközi porondról - ehhez képest a macedón szövetség által kiszabott hárompontos levonás szinte semmiségnek tűnik.

A jelenlegi idényben a legnagyobb pontlevonás a lengyel Jagiellonia Bialystokot sújtja, amelytől tíz pontot vettek el a zöld asztal mellett. Összességében azonban még így is jól járt a klub, hiszen a lengyel szövetség eredeti döntése alapján kizárta az élvonalból. Mindez a még 2008 nyarán kirobbant bundabotrány utóhatása - az események szinte az összes lengyel egyesületet érintették. Első lépésben a Widzew Lódzot és Zaglebie Sosnowiecet a harmad-, a Zaglebie Lubint és a Korona Kielcét a másodosztályba száműzték még a 2007-2008-as bajnokság után (a lódziak végül csak a második vonalba kerültek), majd a további vizsgálatokat követően idén februárban a Jagielloniának is hasonló sorsot szántak. A klub fellebbezése után azonban enyhítettek a büntetésen, így a bialystokiak maradhattak a legjobbak között, viszont a szezont tízpontos mínusszal kezdték. Így aztán 11 forduló után az utolsó előtti helyen áll a gárda, a büntetés nélkül a hetedik pozíciót foglalná el.

Három országban ennél is keményebben lépett fel a szövetség, és kizárta a vétkes csapatokat a bajnokságból. Lettországban a hónap elején száműzték az FK Dinaburgot a ligából, mivel az UEFA jelezte a szövetségnek, hogy a klub több mérkőzésén is gyanús eredmény született, amelyekre különösen nagy számú fogadás történt a nemzetközi fogadóirodákban. Mint kiderült, a klub elnöke, Oleg Gavrilov, illetve az edző, a grúz Tamaz Pertia több alkalommal is fogadott a csapat mérkőzéseire, és ez elég volt ahhoz, hogy kizárják a bajnokságból már 28 mérkőzést lejátszott együttest, a két sportvezetőt pedig örökre eltiltották. Érdekesség, hogy a klub nem először sáros: 2007-ben a Balti Ligából hasonló okok miatt zárták ki.

Máltán nem egy, hanem rögtön két klub is hasonló sorsra jutott, mindkettő bundázás miatt. A szigetországban először az újonc Vittoriosa Stars keveredett gyanúba, mivel a St. George's nevű egyesület két játékosa, Andrea Gatt és Lawrence Mizzi is azt állította, hogy tavaly decemberben megvesztegették őket a két csapat mérkőzése előtt. Ezt követően egy másik élvonalbeli gárda, a Marsaxlokk ellen is eljárás indult: a klub alelnöke, Peter Hartshorne, illetve az egyik középpályás, Claude Mattocks ismerte el, hogy megpróbálták lefizetni a Msida St. Joseph kapusát. Miközben a máltai szövetség vizsgálta az ügyet, a bajnokság a két érintett csapat részvételével elrajtolt, de a Vittoriosa Starst az első, a Marsaxlokkot pedig a második forduló után kizárták és eredményeiket megsemmisítették. A szövetség ezután úgy döntött, hogy a mezőnyt tízcsapatosra bővíti az előző szezon végén kiesett két együttessel, a Msida St. Joseph-fel és a Hamrun Spartansszal.

A legfurcsább eset azonban alighanem Törökországban történt. Itt a bajnokság probléma nélkül elkezdődött, és a mezőnyben két ankarai gárda is szerepelt: az Ankaragücü és az Ankaraspor. Utóbbi egyesület tiszteletbeli elnöke nem más, mint a város polgármestere, Melih Gökcek, akinek fiát, Ahmet Gökceket (ő korábban az Ankaraspor sportigazgatója volt) augusztus végén megválasztották az Ankaragücü elnökének. Sokak számára már ez is elfogadhatatlan volt, és a gyanú tovább erősödött, amikor az átigazolási időszak utolsó napján az Ankaragücü két legjobbnak tartott játékosa, Ediz Bahtiyar és Mehmet Cakir váratlanul átigazolt az Ankarasporba. A török szövetség figyelmeztette az Ankarasport, hogy tegye ki a vezetőségből a Gökcek-családot, és amikor ez nem történt meg, a klubot kizárták az élvonalból, mondván, a két egyesület között túlságosan is szoros a kötelék. A csapat eredményeit törölték, mind a 38 fordulóban a kisorsolt ellenfele 3-0-s gólkülönbséggel kapja meg a három pontot.

www.global-soccer.eu