Vágólapra másolva!
Abban szinte mindenki egyetért, hogy az FC Barcelona a kiváló futballisták mellett a nagyszerű csapatszellemnek is köszönheti sikereit, de vajon hogyan kovácsolta Josep Guardiola ilyen masszív egységbe a világsztárokat?  Elsősorban megszállott Barca-rajongóknak szóló összeállításból kiderül, mely játékosok szoktak együtt ebédelni, ki fizetette be eddig  a legnagyobb büntetést, és milyen zenére hergelik magukat a meccsek előtt Messiék. 

Amikor Josep Guardiola a kinevezését követően három olyan világklasszist is átadólistára tett, akiket egyéni képességeik alapján a csapat legjobbjai közé soroltak, akkor sokan kételkedtek az döntés helyességében. Ronaldinhóra, Decóra és Samuel Eto'óra azonban nem azért nem tartott igényt, mert rossz futballistának tartotta őket - Guardiola úgy ítélte meg, hogy a közösség szempontjából nem kívánatos a jelenlétük. Eto'o végül maradt, és nagy szerepe volt abban, hogy a csapat bajnok, kupa- és BL-győztes lett, azonban idén nyáron ő is távozott, és a helyére Zlatan Ibrahimovic érkezett. A svédet szintén öntörvényű zseninek tartották, ám Barcelonában ő is zokszó nélkül beállt a sorba, ami Guardiola pedagógiai képességeit is dicséri.

Mint a katalán napilap, a Sport összeállításából kiderül, Ibrahimovicnak gyorsan sikerült beilleszkednie a csapatba, jól megérti magát a többiekkel. Az öltözőben két ifjú tehetség, Bojan Krkic és Pedro között kapott helyet, a legjobb barátja viszont a brazil Maxwell, ami nem meglepő, hiszen az Interben is együtt fociztak.

Ibra a közös étkezéseknél is a dél-amerikaiak asztalánál szokott ülni, ilyenkor ugyanis három csoportra oszlanak a keret tagjai: egy katalán, egy dél-amerikai és egy "francia" asztal alakult ki - utóbbinál Thierry Henry és Eric Abidal mellett a két afrikai játékos, Yaya Touré és Seydou Keita ül. Utóbbi három játékos muszlim vallású, ezért az étkezéseknél nem mindig ugyanazt kapják, mint a többiek, hiszen vallási meggyőződésből nem esznek sertéshúst.

A Sport bennfentes újságírói szerint a tavaly nyári igazolások közül Gerard Piqué és Daniel Alves megszerzése azért is volt fontos Guardiola számára, mert amellett, hogy remek labdarúgók, mindketten igazi közösségi emberek, jó hangulatot tudnak teremteni. Az öltözőben is a helyiség két szemben lévő végében helyezkednek el, és talán az sem véletlen, hogy az idén nyáron igazolt ukrán védő, Dmitro Csigrinszkij a brazil jobbhátvéd mellé került. A mohamedán játékosok is egymás melletti szekrényeket választottak, mint ahogyan a csapat katalán magja, vagyis Víctor Valdés, Xavi, Andrés Iniesta, Sergio Busquets és Carles Puyol is közel ül egymáshoz.



A Barca-öltöző még Ronaldinho idejében - a berendezés semmit sem változott

Jelenleg három szekrény üres az öltözőben, amelyek közül az egyik Lionel Messi és Gabriel Milito között található - más kérdés, hogy az argentin középhátvéd sérülése miatt hosszú ideje nem készülhetett tétmérkőzésre a Camp Nouban. Ha a Barca esetleg igazol valakit januárban, akkor vagy itt kap majd helyet, vagy pedig a szélen, a fiatal Jeffren mellett.

A katalán napilap értesülései szerint az edzésekre legkorábban a csapatkapitány, Carles Puyol szokott befutni - előfordul, hogy a középhátvéd már egy órával a kihirdetett időpont, vagyis két órával a foglalkozás előtt megérkezik. Piqué viszont rendre az utolsó pillanatban esik be, de még egyszer sem késett el ebben a szezonban. Mint ahogyan senki más sem, a jelenlegi idényben Guardiolának egyetlen euró büntetést sem kellett kiszabnia.

Ez elsősorban azért érdekes, mert az előző szezonban a játékosoknak összesen 20 ezer eurót kellett befizetniük, az összeget a klub jótékony célokra fordította. A minimális büntetési tétel 500 euró, amit akkor kell fizetni, ha valaki elkésik az edzésről, a 2008-2009-es idényben Piqué mellett Alekszandr Hleb volt a fő visszaeső. A legnagyobb pénzbüntetés a házirend szerint 6000 euró, ennyit akkor szabnak ki, ha valaki előzetes jelzés vagy magyarázat nélkül kihagyja az egyik foglalkozást.

A csapategység megteremtésének volt még egy eszköze, Guardiola az együttese nem hivatalos himnuszává tette a brit rockzenekar, a Coldplay egyik számát, a Viva la vidát. A fiatal mester nagy rajongója a bandának, és a szezon elején rendre ezt a dalt játszotta le az öltözőben a mérkőzések előtt. A jó eredmények után pedig ezen nem is változtatott, így aztán egészen az idény végéig Coldplayre indultak harcba a katalánok.


Guardiola a mozit is segítségül hívta: a Manchester United elleni római BL-döntő előtt a Gladiátor című filmből kiválasztott, s a csapatról készült felvételekkel összevágott jelenetekkel tüzelte fel a focistáit.

www.global-soccer.eu