Vágólapra másolva!
Egyiptom konzultációra hazahívta csütörtökön algériai nagykövetét azzal az indoklással, hogy egyiptomi szurkolókat támadtak meg szerdán algériai állampolgárok a szudáni fővárosban rendezett labdarúgó-mérkőzés után. A kartúmi meccset Egyiptom elvesztette és nem jutott ki a világbajnokságra.

Algéria labdarúgócsapata szerdán Szudánban 1-0-ra legyőzte Egyiptomot, ezzel kijutott a 2010-es dél-afrikai vb-re. A mérkőzés előtt hétvégén is találkozott a két csapat, a meccs előtt az Egyiptomba érkező algériaiak buszát megdobálták, több játékos fejsérülést szenvedett; a találkozón Egyiptom a 95. percben szerzett góllal nyert 2-0-ra, így harcolta ki a szerdai pótselejtezőt. A hétvégi meccs után szurkolói összecsapásokra került sor, a két ország között valóságos futballháború tört ki, így a szudáni pótselejtezőre 15 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe.

Újabb rendbontás nem történt, de a diplomáciai csata folytatódik. Algéria kairói nagykövetét bekérették a külügyminisztériumba, hogy értésére adják az egyiptomiak "mélységes döbbenetét" a támadások miatt.

A szudáni külügyminisztériumba viszont Egyiptom kartúmi nagykövetét kérették be, és tiltakoztak nála az egyiptomi sajtóban megjelent cikkek miatt, mivel azok Szudán szerint eltúlozzák az algériai-egyiptomi mérkőzés után történt kisebb incidensek súlyát. Az egyiptomi lapokban és televíziókban az a hír jelent meg, hogy a verekedésekben legalább egy ember életét vesztette.

A nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) közben azt jelentette be, hogy fegyelmi vizsgálatot indít az egyiptomi szövetség ellen, mert a szurkolói a múlt héten megdobálták az algériaiakt buszát.